Sök
Allsvenskan

Efter Ekwalls uppmaning - allsvenska stjärnan ber om sänkt lön

Ett stort antal allsvenska klubbar ber supportrar om hjälp för att klara ekonomin i coronakrisen. Bör inte spelarna ta sitt ansvar också? Patrick Ekwall uppmanar i dag spelarna att gå ner i lön - här reaktioner från spelare och ledare i allsvenskan.

En lång rad allsvenska klubbar har rullat ut kampanjer och insamlingar de senaste dagarna. Mycket pengar går förlorade för alla när minst två månader utan matcher väntar för alla lag.

Supportrarna har svarat upp och pengar samlas in överallt, på olika sätt - men är det rimligt, utan att även spelarna tar sitt ansvar? Det undrar Patrick Ekwall i en krönika på FotbollDirekt i dag:

Människor med helt vanliga jobb permitteras här och nu, det varslas överallt i vår närhet och branscher med hårt arbetande egenföretagare ställs på bar backe över vecka eller två. 

Då tycker vi ändå att fotbollens supportrar - det som vi lite slarvigt kan benämna som "vanligt folk" - ska fram med sina sista cash för att hjälpa klubbarna dra runt sin verksamhet. 

Det är förstås rörande och en aning hedervärt på alla sätt och finns det de som gärna vill lägga sina sista pengar för att allsvenska klubbar ska kunna betala feta spelarlöner så är det givetvis frivilligt, skriver Ekwall.


 Det ser nu ut som att det kan bli så som Ekwall vill. Åtminstone ser det ut att vara på gång i flera klubbar. I Hammarby så har Vladimir Rodic själv hört av sig och bett om att sänka lönen. Det avslöjar sportchefen Jesper Jansson:

– Patricks krönika är bra och berör en viktig fråga för oss. Därför blev jag nästan rörd när vår spelare Vlado Rodic kontaktade mig på eget initiativ och förklarade hur han kände och att han ville gå ned i lön för att hjälpa klubben.

– Jag tycker det är så starkt av Vlado att göra en sådan sak och det säger en del om vilken bra människa han har. Vi får se om våra andra spelare följer efter, men det vet jag ännu inte, berättar Jansson. 

Försvarspelaren David Fällman bekräftar också att samtal är på gång.
– Personligen och vad jag förstår från flera spelare, så är det en självklarhet för oss att gå ned i lön under den här tuffa perioden. Om det här är en åtgärd man vill ta till som klubb, så kan jag inte se något annat än att vi gör det, det är både vad jag vet från de andra och min egna personliga uppfattning, säger Fällman. 

– För klubbens värde är såpass stort, inte bara för klubben och fansen utan också oss spelare med. Man vill hjälpa till - det är min spontana och generella känsla. Är det vad som behövs, då är det inga konstigheter. Den här tuffa perioden ska vi ta oss igenom, och det är nödvändigt. 

Det är även på tapeten att spelartruppen går in och bidrar på annat sätt, säger Fällman.
– Vi har pratat i truppen lite om hur vi kan hjälpa till utöver det här med lön. Det som gör det svårt är att vi inte kan träffa människor under den här tiden, man hade velat göra något roligt arrangemang IRL. Men vi håller på och kikar lite, vad vi kan göra som lag.

– Så vi är engagerade, även om det kanske utåt sett ser ut som att vi bara går och väntar på att säsongen ska sätta igång. Vilket vi också gör - men vi förstår att det här påverkar oss. Tro mig, det är vår vardag, det är det här vi lever i, det här vi tänker på och pratar om dagligen. Jag förstår att det utåt sett inte uppfattas så, men så är det.

Flera andra klubbar för liknande diskussioner. I IFK Norrköping har man inte börjat diskutera det, men behöver man kapa kostnader så är det inte mer än rimligt att alla berörs - även spelarna. Det säger klubbchefen Jens Magnusson. 

– Det har hänt väldigt mycket nu i veckan, det här mer permitteringar har kommit upp till diskussion, och vi har noga följt den infon vi fått från Sef, Arbetsgivaralliansen och Unionen, säger Magnusson och fortsätter:

– Det är ett något oklart läge när det gäller spelartruppen, först kom information om att spelarna kan omfattas av permittering, inte bara övriga personalen. Sedan gick spelarföreningen genom Magnus Erlingmark ut med att man inte delade den uppfattningen.

– Men självklart är det så att alla måste hjälpas åt i den här situationen. Det är inte rimligt att enbart föreningens kansli och marknadspersonal ska gå med på permitteringar. Att man får till någon uppgörelse på central nivå tror jag är det mest rimliga. 

Magnusson vänder sig mot att spelarna skulle vara giriga och vilja hålla tillbaka i det här läget:
– Spelarna inväntar säkert också besked från Spelarföreningen, hur de ska agera i den här situationen. Läget klarnar nog i veckan som kommer. Jag vill inte kalla dem för giriga utan detta är nytt och svårt läge för alla. Jag tror att de flesta spelarna inser att man måste hjälpa till i den situationen, som alla befinner sig i.

– Sedan är det fantastiskt att se engagemanget som finns på många håll. Vi har kontakt med många supportrarna, det är många som hör av sig och frågar hur de kan hjälpa. Vi har sett det på vår souvenirförsäljning, vi har en lavinartad ökning av ordrar där. Vi har väldigt många nya medlemskap också och vi driver en rad andra projekt också som vi fått bra respons på. Det gäller att vara både ödmjuk och kreativ i ett sådant här läge.

– Supportrarna är en oerhört viktig och stark kraft. Men jag tycker inte det ena utesluter det andra, utan att läst krönikan så förstår jag vinklingen i det. Vi måste alla bidra och hjälpas åt för att klara det här.

På spelarsidan är man beredd - Henrik Castegren säger att man ännu inte har hört något sådant.
– Jag kan känna att det svårt ta ställning till i nuläget. Men vi spelare gör allt för att vi ska få spela fotboll och det gör vi ju genom vår förening. Vi är beredda att göra allting, men först måste vi få information om hur läget är.

Om det är så illa med ekonomin att det behövs?
– Ja, precis. Just nu vet vi inte riktigt, säger Castegren, som emellertid tycker att klubbar som ingått avtal med spelare bör vara beredda på att försöka fullfölja avtalen:. 

– Ur ett perspektiv av att man delat ut kontrakt till spelare med ett visst antal tusen i månaden, så har man  haft ett konsekvenstänk, att man kommer klara av det. Att klubbarna har varit smarta där. Utan att veta vilka det är så tro jag att de som tänkt längst kring det här som kommer klara sig bäst också, när krisen är över.

– Nu har vi varit lediga här i helgen, så jag kan inte uttala mig om hur det blir, det är öppet än så länge. Det är möjligt att det kommer upp till diskussion nästa vecka. 

Anton Zetterman - Patrick Ekwall

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
17:30 Kolding - Viborg Danmark 1st Division
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Skive - Vendsyssel FF Danmark 1st Division
20:00 FC Fredericia - Vejle Danmark 1st Division
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 FC Roskilde - Fremad Amager Danmark 1st Division
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
17:00 AC Horsens - Bröndby Superligaen
17:00 FC Nordsjälland - FC Midtjylland Superligaen
17:00 Ålborg - AGF Århus Superligaen
18:00 Augsburg - FC Köln Bundesliga
måndag 08 juni
20:30 Hamburger SV - Holstein Kiel Tyskland 2. Bundesliga
tisdag 09 juni
20:45 Saarbrucken - Bayer Leverkusen Tyska cupen
onsdag 10 juni
18:00 SönderjyskE - AC Horsens Danska cupen
20:45 Ålborg - AGF Århus Danska cupen
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten