Sök
Allsvenskan

"Vi måste tänka över hur vi framstår"

SVT-dokumentären "Det vackra spelet" har väckt reaktioner och under torsdagen gav huvudpersonen Odilon Koussonou sin version av efterspelet för FotbollDirekt.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson kommenterar idag för FotbollDirekt hur dokumentären fått honom själv och andra i Hammarby att fundera:
– Det är klart att vi måste tänka över hur vi framstår, säger Jansson till FotbollDirekt.se.


– Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk.

– Det har du helt rätt i. Närmare bestämt kolsvart. 


En konversation mellan Hammarbys sportchef Jesper Jansson och chefsscouten Mikael Hjelmberg, under en akademimatch i Elfenbenskusten, som kan ses i inledningen av SVT:s dokumentär "Det vackra spelet".

Dokumentären handlar om Odilon Kossounous resa från ASEC-akademin i Elfenbenskusten, via Hammarby och till belgiska storklubben Club Brugge. Kritik har riktats mot Hammarby, dels för scenen med Jansson och Hjelmberg, dels för en scen där vänsterbacken Jean Carlos de Brito ifrågasätter Odilons ålder. 

Om filmen lett till kritik mot Hammarby, så har den inte skadat relationen med Odilon. Igår gav han FotbollDirekt - som första media - sin version av det hela. 

Tiden i Hammarby minns han med värme:
– De är fantastiska, en stor och vacker familj och det känns som om jag aldrig lämnat familjen Bajen. Relationen är mycket bra, inget har förändrats, sade Odilon, som också tog Jansson och Hjelmberg i försvar.

– Jag har stor respekt för dem, så det är inte upp till mig att döma om det. De har varit bra mot mig, och det räcker bra för mig.

I andra änden finns också vad som av många, inte minst inom Hammarby, reagerar på som lite väl redigerat. Bland annat kring hur Odilon tas emot av lagkamrater och övriga i Bajen på plats i Sverige - då hade han redan besökt klubben flera gånger, men i filmen framstår det som att det är första mötet och inte lika mycket värme i mottagandet som det borde varit vid ett första möte. 

Jesper Jansson säger att han själv funderat mycket efter dokumentären kom ut. Dels om hur han själv framstår, men också kring Hammarby och större mediala sammanhang som detta.
– Först och främst måste vi tänka på jargongen, hur den kan uppfattas utifrån. Sedan har vi lärt oss en del kring hur vi själva ska agera som klubb. Vi vill vara en öppen och hjärtlig klubb, samtidigt som klubben växer och har tagit stora steg på kort tid, vilket gett stor uppmärksamhet. Vi har varit väldigt öppna, det har varit en tydlig strategi. Vi kanske får tänka oss för, i det förhållandet, säger Jansson.

– Den diskussionen har vi. Utan att förlora vår identitet så kanske vi måste tänka mer på det utifrån att allt fler människor följer oss nu. Det är också en lärdom att ta med sig. Att vara lite mer kontrollerande. Inte skapa de här missuppfattningarna. Sedan vill jag tillägga att det är en väldigt bra dokumentär, som visar upp en fantastisk resa. Det är lite vilka glasögon man väljer att se det med. Men det är klart, vi får tänka efter mer på hur man ser det utifrån.

Jesper Jansson lyfter fram den krönika om "Det vackra spelet" som FotbollDirekts Patrick Ekwall skrev igår - inte minst kring hur han själv framstår i dokumentären.
– Patricks krönika tycker jag är väldigt tänkvärd. Han tog några exempel på vad som är förlegat, det tog jag till mig. I jargong och dålig humor. Det är alltid mottagaren som har rätt, därför får man ta lärdom av det.

– Vi måste framför allt tänka på hur vi kan uppfattas i olika sammanhang. Även om vi är trygga med våra värderingar internt. Men det viktigaste är ju egentligen hur Odilon känner inför allt det här.

Odilon säger till oss att han gillade den, och att han bara känner kärlek och värme gentemot Hammarby. Att inget har förändrats i och med den här dokumentären...
– Det värmer så klart, det är vad vi känner själva. Vi känner precis som han säger, att vi är en tät och hjärtlig familj. Det har varit en betydligt längre resa tillsammans än vad som är möjligt få ihop på en timme och 20 minuter. Sedan är vi oerhört trygga i våra värderingar, vi har en väldig acceptans. Mycket kärlek och hjärta. Men det värmer att han säger så.

Vad tänker du om att han kan tänka sig återvända till Hammarby?
– Jag har varit med i branschen länge, och en sak jag lärt mig är, att det är relationer man bygger allting på. Vi försöker alltid ha bra avslut med spelare, ha bra kontakter och följa dem även efter att de varit i Hammarby. Det ger ringar på vattnet, och det är det vi lever på. Det kan komma en tid när Odilon kommer tillbaka till Hammarby. Och blir det inte så, så pratar han bra om oss ändå.

– Vi har ju redan två spelare till från ASEC-akademin (Aziz Outtara Mohammed och Loue Bayere Junior) på grund av hur Odilon har upplevt tiden hos oss. Det är för att han har starka känslor för klubben som de har kommit hit. Det ger oss ett gott rykte. De här killarna vill till Hammarby på grund av att han haft det så bra här.

Jesper Jansson säger att han själv fick se dokumentären kort innan den gick ut till allmänheten. Men Hammarby har inte varit med i processen alls kring själva filmen.
– Nej, ingenting. Det är klart att jag noterade lite saker som jag reagerade på och som jag tog upp med de andra i klubben, och de reagerade på samma saker när de såg filmen. Återigen, det är en fantastisk dokumentär på många sätt. Sedan är det klart att det finns smådetaljer och små vinklingar i den. De har följt honom tätt, och uppfattar de det såhär, så får vi ta till oss det.

Man får lätt uppfattningen att Odilon var ganska ensam under sin tid i Sverige, är det sådana saker som kan ses som vinklingar?
– Precis. Men jag tycker också det framkommer att vi är en fin familj, och framför allt vilken fin kille Odilon är. Jag tycker också det är värt att lyfta Marc Benson (agent) som varit och är kontakten, han är fantastisk och har varit hela tiden. väldigt mån om Odilon. Och Micke Hjelmberg som varit nyckeln i de kontakter vi haft med afrikanska spelare och klubbar. 

– På det stora hela är det en jättefin skildring. Man vill väl ha med alla bitarna, sedan är det upp till var och en vad man lyfter. Jag tycker man kan se den med många olika glasögon, den får med många perspektiv.

Har ni pratat med Odilon nu efter att dokumentären kom ut?
– Micke har pratat med Odilon, jag har pratat med Marc Benson, som har ständig kontakt med Odilon. Sedan har Odilon fortfarande kontakt med oss, det är samma med Aidoo och Neto Borges. Hammarby som klubb, den känslan fastnar hos killarna. Det tycker jag är kul. Det är samma med mig, fast jag inte varit så länge här så är det en speciell känsla, något familjärt som gör att man känner sig väldigt hemma. Det är fint att han känner på samma sätt. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 maj
20:30 VfB Stuttgart - Hamburger SV Tyskland 2. Bundesliga
fredag 29 maj
18:30 Darmstadt - Greuther Furth Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Silkeborg - FC Nordsjälland Superligaen
19:15 Frankfurt Damer - Sand Damer Bundesliga Damer
20:30 SC Freiburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
lördag 30 maj
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
13:00 Bayern München Damer - Hoffenheim Damer Bundesliga Damer
13:00 Holstein Kiel - Arminia Bielefeld Tyskland 2. Bundesliga
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
15:30 Mainz - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Schalke - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Augsburg Bundesliga
18:30 Bayern München - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
söndag 31 maj
13:30 Hamburger SV - Wehen SV Tyskland 2. Bundesliga
15:00 Vendsyssel FF - FC Fredericia Danmark 1st Division
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
18:00 Esbjerg - Ålborg Superligaen
18:00 Paderborn - Borussia Dortmund Bundesliga
måndag 01 juni
14:00 Randers FC - Hobro IK Superligaen
20:00 AGF Århus - Odense Superligaen
20:30 FC Köln - RB Leipzig Bundesliga
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten