Sök
© Bildbyrån
Långintervju

"Norrköping ska vara i toppen, ingen tvekan"

Christoffer "Totte" Nyman laddar om för en ny säsong med IFK Norrköping.
Han är kvitt knäproblemen och har kan se framåt.
Samtidigt har han i stället fått svara på mycket frågor som rört klubbens intriger utanför fotbollsplanen. 
I en lång intervju med FD ger han sin syn på behandlingen av players manager "Gädda", relationen med Peter Hunt, varför Peking kan ta guld i år och uppgifterna om att Sead Haksabanovic kan köpas loss. 
– Sead är utan tvekan en fantastisk spelare. Vilket lag som helst skulle vilja ha honom, säger han till FotbollDirekt.se. 

Nyckelspelare har lämnat och varslet av trotjänaren Mikael "Gädda" Hansson - som fick lämna sin tjänst som players manager efter 30 år i klubben - gick inte hem vare sig hos spelargruppen eller supportrarna.

Det har varit en hel del negativ publicitet kring IFK Norrköping under den första delen av året. Men det börjar lugna ned sig, menar Christoffer "Totte" Nyman. 

– Just nu är det inget problem. Det som hände då var negativt. Men vi har tagit väldigt mycket av det internt, sen har en del kommit ut i media, men vi har försökt lösa det ganska bra, säger han till FotbollDirekt.se. 

– Som läget är nu har man väl inte funderat så mycket i de banorna. Allt som händer just nu i övrigt tar lätt över fokuset. Men det var ju som det kom ut i media att alla inte var helt nöjda med beslutet. Det har lagt sig litegrann i alla fall. 

Hur har det varit att svara på frågor om det här från familj, vänner och supportrar?

– Klart att man får frågor om det och då gäller det att ta ansvar för att berätta hur man själv känner kring det, samtidigt som man representerar IFK Norrköping. Jag tycker det är ett tråkigt beslut, att det blev som det blev, men alla måste gå vidare. Men jag ska inte hymla med att jag tycker det var tråkigt.

Har du någon kontakt med "Gädda" i dag, jag menar ni går ju långt tillbaka eftersom du spelat i IFK så länge?

– Vi har absolut kontakt. Förut så sågs vi ju varje dag. Nu skickar man lite sms då och då. Vi har även setts på någon fika. Kontakten finns kvar så det är inga konstigheter. 

Hur är din relation med ordföranden Peter Hunt - som någonstans bestämmer i slutändan - efter allt det här?

– Nej... men jag skulle inte säga att jag har något problem med honom. Vi har en bra relation på det sättet. Mellan oss är det inga problem.

Guldhjälten från 2015 var "borta" från Peking mellan sommaren 2016-2018 innan han vintern 2019 skrev på ett fyraårskontrakt med klubben i sitt hjärta. Den första tiden efter hemkomsten från Eintracht Braunschweig var dock svårgreppad. 

– Självklart var det en härlig känsla att få komma tillbaka. Samtidigt var det som att jag inte greppade riktigt i början att jag var tillbaka. Det tog några veckor innan man var inne i det igen. Själva känslan att komma tillbaka på riktigt och inte bara vara här på semester. Men sen var det fantastiskt roligt att få börja spela matcher på Parken. 

– Mycket känslor, absolut. Familjen kunde vara på plats och kolla och jag kunde umgås med kompisar som vanligt igen. Otroligt kul. 

IFK Norrköping slutade femma och "Totte" svarade för tio mål och fyra assist på 29 matcher. Detta trots att han hade en del knäproblem under comebackåret. 

– Vi gjorde ett helt okej år. För egen del också. Jag spelade många matcher med smärta i knät vilket självklart var tråkigt. Med tanke på det så var året helt okej. 

– Det var problem med menisken som började i slutet av sommaren. Nu är det kvitt efter en operation vilket är otroligt skönt. 

2010 sköt Nyman det avgörande målet som förde IFK Norrköping tillbaka till allsvenskan. Och guldåret 2015 var han en högst bidragande anledning till succén med sina tio mål. Hans status hos supportrarna är odiskutabel. Men är det bara positivt eller kan det stora ansvaret vara betungande ibland?

– Det jobbigaste är kraven man ställer på sig själv. Allt utifrån kan jag hantera, men jag ställer väldigt höga krav på mig själv att alltid göra mitt bästa. Ibland kommer man inte hela vägen och det är det jag tycker är jobbigast. 

– Vad folk har för krav på mig får stå för dem, men mitt mål är att kunna göra 100 procent på matcherna. Även om allt inte stämmer tekniskt och jag missar målchanser så ska jag ändå kunna säga att jag kämpade allt jag hade, att jag sprang och krigade allt jag hade.

Vad tänker du på när du minns tillbaka till guldåret 2015. Vad var framgångsfaktorerna?

– Främst så tycker jag att vi hade en idé som verkligen passade alla roller. Vi hade ett spelsätt som fungerade mot alla motstånd och vi gjorde det otroligt bra. Sen hade vi självklart många bra spelare. Arnor (Traustason) gjorde otroliga assist, Emir (Kujovic) vann skytteligan. Både "Daja" (Daniel Sjölund) och "Ante" (Johansson) var också helt fantastiska. Så det var mycket som spelade in. 

– Jannes (Andersson) taktik passade laget perfekt. Det gjorde att vi kunde spela samma typ av fotboll i varje match och ändå dominera spelet. Det gav oss ett otroligt självförtroende. 

Vad krävs för att Peking ska kunna upprepa det i år?

– Jag tycker definitivt vi har potential att göra det. Det gäller att få ihop det vi gör på träningarna till match. Det var mycket som stämde förra säsongen, många gånger stämde det inte alls lika bra. Vi måste hålla ihop hela året och inte få för höga berg och djupa dalar. Jag tycker att vi har en fantastisk trupp så det handlar mer om att fortsätta på det vi gjorde bra förra året. 

Spelare som Kalle Holmberg, Alexander Jakobsen, Gudmundur Thorarinsson och Simon Skrabb har lämnat. På pluskontot finns framförallt ett spännande namn som Jonathan Levi. Nyman tycker trots tappen att Peking kan lyfta sig ytterligare mot ifjol. 

– Vi har tappat många etablerade namn. Samtidigt fått in spelare som gjort det väldigt bra. Så jag tror absolut att vi kan vara med där uppe. Sen är det klart att många som lämnade bidrog till gruppen. Det är alltid trist när man tappar lite kemi i omklädningsrummet, men sån är fotbollen. 

– Levi har gjort det riktigt bra på försäsongen och han utvecklas hela tiden. Han blir bättre och bättre för varje vecka och jag ser fram emot att se honom i matchspelet, när det väl drar igång. 

Nyligen kunde FD avslöja en öppning för Peking att köpa loss stjärnan Sead Haksabanovic från West Ham. Nyman ser gärna att Peter Hunt lyckas i den förhandlingen. 

– Sead är utan tvekan en fantastisk spelare. Vilket lag som helst skulle vilja ha honom och han skulle gå in i vilket lag som helst. Skulle vi få behålla honom i Norrköping så vore det fantastiskt. Klart man hoppas på det, men vad som händer får tiden utvisa. 

Tiden i Tyskland började väldigt bra men slutade väldigt tungt. Vad lärde du dig?

– Jag spelade väldigt mycket första säsongen (16/17) och gjorde en hel del poäng. Andra säsongen var jag i stort sett skadad från oktober till slutet så där missade jag många matcher. Sen åkte vi ur och ned i tredjeligan. Det var absolut inte kul. 

– Men det jag lärt mig i Bundesliga 2 är att det är mycket kamp och krig. Det finns inga lätta matcher utan det handlar om att gå ut och köra.Den mentaliteten har jag ändå lärt mig mycket av. Att vad du än gör så kan du alltid spela fysiskt och bidra till laget. Det är något jag försöker hjälpa våra yngre spelare i Norrköping att inse för det är tufft om du ska lyckas utomlands.

Vad var den tyngsta perioden?

– När jag fick min skada och de inte kunde hitta problemet. Jag åkte runt själv och träffade läkare som inte kunde hitta felet. När jag sen opererades skulle det ta en månad att komma tillbaka, men det tog åtta månader. Det var nog det tuffaste mentalt. Samtidigt som laget höll på att åka ur. Självklart jättetråkigt, samtidigt så mådde jag liksom inte dåligt utan jag trivdes bra. 

Du är 27 år nu. Hur ser du på att ta dig utomlands igen?

– Jag har inte reflekterat så mycket över det. Förra säsongen fokuserade jag på att bygga upp kroppen igen efter skadan. Det var lite som att börja om. Och det är samma nu, jag vill bygga upp min fysik så att jag kan hålla mig frisk hela säsongen. Det är egentligen det enda jag tänker på. 

Och man ska inte räkna bort IFK Norrköping i år?

– Vi ska kriga in i det sista. Sen får vi se hur långt det räcker. Men vi ska vara i toppen, det är det ingen tvekan om. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
17:30 Kolding - Viborg Danmark 1st Division
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Skive - Vendsyssel FF Danmark 1st Division
20:00 FC Fredericia - Vejle Danmark 1st Division
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 FC Roskilde - Fremad Amager Danmark 1st Division
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
15:30 Hvidovre IF - Nyköbing Danmark 1st Division
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
17:00 AC Horsens - Bröndby Superligaen
17:00 FC Nordsjälland - FC Midtjylland Superligaen
17:00 Ålborg - AGF Århus Superligaen
18:00 Augsburg - FC Köln Bundesliga
måndag 08 juni
20:30 Hamburger SV - Holstein Kiel Tyskland 2. Bundesliga
tisdag 09 juni
20:45 Saarbrucken - Bayer Leverkusen Tyska cupen
onsdag 10 juni
18:00 SönderjyskE - AC Horsens Danska cupen
20:45 Ålborg - AGF Århus Danska cupen
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten