© Bildbyrån
Långintervju

"Norrköping ska vara i toppen, ingen tvekan"

ANNONS

Christoffer "Totte" Nyman laddar om för en ny säsong med IFK Norrköping.
Han är kvitt knäproblemen och har kan se framåt.
Samtidigt har han i stället fått svara på mycket frågor som rört klubbens intriger utanför fotbollsplanen. 
I en lång intervju med FD ger han sin syn på behandlingen av players manager "Gädda", relationen med Peter Hunt, varför Peking kan ta guld i år och uppgifterna om att Sead Haksabanovic kan köpas loss. 
– Sead är utan tvekan en fantastisk spelare. Vilket lag som helst skulle vilja ha honom, säger han till FotbollDirekt.se. 

Nyckelspelare har lämnat och varslet av trotjänaren Mikael "Gädda" Hansson - som fick lämna sin tjänst som players manager efter 30 år i klubben - gick inte hem vare sig hos spelargruppen eller supportrarna.

Det har varit en hel del negativ publicitet kring IFK Norrköping under den första delen av året. Men det börjar lugna ned sig, menar Christoffer "Totte" Nyman. 

– Just nu är det inget problem. Det som hände då var negativt. Men vi har tagit väldigt mycket av det internt, sen har en del kommit ut i media, men vi har försökt lösa det ganska bra, säger han till FotbollDirekt.se. 

– Som läget är nu har man väl inte funderat så mycket i de banorna. Allt som händer just nu i övrigt tar lätt över fokuset. Men det var ju som det kom ut i media att alla inte var helt nöjda med beslutet. Det har lagt sig litegrann i alla fall. 

Hur har det varit att svara på frågor om det här från familj, vänner och supportrar?

– Klart att man får frågor om det och då gäller det att ta ansvar för att berätta hur man själv känner kring det, samtidigt som man representerar IFK Norrköping. Jag tycker det är ett tråkigt beslut, att det blev som det blev, men alla måste gå vidare. Men jag ska inte hymla med att jag tycker det var tråkigt.

Har du någon kontakt med "Gädda" i dag, jag menar ni går ju långt tillbaka eftersom du spelat i IFK så länge?

– Vi har absolut kontakt. Förut så sågs vi ju varje dag. Nu skickar man lite sms då och då. Vi har även setts på någon fika. Kontakten finns kvar så det är inga konstigheter. 

Hur är din relation med ordföranden Peter Hunt - som någonstans bestämmer i slutändan - efter allt det här?

– Nej... men jag skulle inte säga att jag har något problem med honom. Vi har en bra relation på det sättet. Mellan oss är det inga problem.

Guldhjälten från 2015 var "borta" från Peking mellan sommaren 2016-2018 innan han vintern 2019 skrev på ett fyraårskontrakt med klubben i sitt hjärta. Den första tiden efter hemkomsten från Eintracht Braunschweig var dock svårgreppad. 

– Självklart var det en härlig känsla att få komma tillbaka. Samtidigt var det som att jag inte greppade riktigt i början att jag var tillbaka. Det tog några veckor innan man var inne i det igen. Själva känslan att komma tillbaka på riktigt och inte bara vara här på semester. Men sen var det fantastiskt roligt att få börja spela matcher på Parken. 

– Mycket känslor, absolut. Familjen kunde vara på plats och kolla och jag kunde umgås med kompisar som vanligt igen. Otroligt kul. 

IFK Norrköping slutade femma och "Totte" svarade för tio mål och fyra assist på 29 matcher. Detta trots att han hade en del knäproblem under comebackåret. 

– Vi gjorde ett helt okej år. För egen del också. Jag spelade många matcher med smärta i knät vilket självklart var tråkigt. Med tanke på det så var året helt okej. 

– Det var problem med menisken som började i slutet av sommaren. Nu är det kvitt efter en operation vilket är otroligt skönt. 

2010 sköt Nyman det avgörande målet som förde IFK Norrköping tillbaka till allsvenskan. Och guldåret 2015 var han en högst bidragande anledning till succén med sina tio mål. Hans status hos supportrarna är odiskutabel. Men är det bara positivt eller kan det stora ansvaret vara betungande ibland?

– Det jobbigaste är kraven man ställer på sig själv. Allt utifrån kan jag hantera, men jag ställer väldigt höga krav på mig själv att alltid göra mitt bästa. Ibland kommer man inte hela vägen och det är det jag tycker är jobbigast. 

– Vad folk har för krav på mig får stå för dem, men mitt mål är att kunna göra 100 procent på matcherna. Även om allt inte stämmer tekniskt och jag missar målchanser så ska jag ändå kunna säga att jag kämpade allt jag hade, att jag sprang och krigade allt jag hade.

Vad tänker du på när du minns tillbaka till guldåret 2015. Vad var framgångsfaktorerna?

– Främst så tycker jag att vi hade en idé som verkligen passade alla roller. Vi hade ett spelsätt som fungerade mot alla motstånd och vi gjorde det otroligt bra. Sen hade vi självklart många bra spelare. Arnor (Traustason) gjorde otroliga assist, Emir (Kujovic) vann skytteligan. Både "Daja" (Daniel Sjölund) och "Ante" (Johansson) var också helt fantastiska. Så det var mycket som spelade in. 

– Jannes (Andersson) taktik passade laget perfekt. Det gjorde att vi kunde spela samma typ av fotboll i varje match och ändå dominera spelet. Det gav oss ett otroligt självförtroende. 

Vad krävs för att Peking ska kunna upprepa det i år?

– Jag tycker definitivt vi har potential att göra det. Det gäller att få ihop det vi gör på träningarna till match. Det var mycket som stämde förra säsongen, många gånger stämde det inte alls lika bra. Vi måste hålla ihop hela året och inte få för höga berg och djupa dalar. Jag tycker att vi har en fantastisk trupp så det handlar mer om att fortsätta på det vi gjorde bra förra året. 

Spelare som Kalle Holmberg, Alexander Jakobsen, Gudmundur Thorarinsson och Simon Skrabb har lämnat. På pluskontot finns framförallt ett spännande namn som Jonathan Levi. Nyman tycker trots tappen att Peking kan lyfta sig ytterligare mot ifjol. 

– Vi har tappat många etablerade namn. Samtidigt fått in spelare som gjort det väldigt bra. Så jag tror absolut att vi kan vara med där uppe. Sen är det klart att många som lämnade bidrog till gruppen. Det är alltid trist när man tappar lite kemi i omklädningsrummet, men sån är fotbollen. 

– Levi har gjort det riktigt bra på försäsongen och han utvecklas hela tiden. Han blir bättre och bättre för varje vecka och jag ser fram emot att se honom i matchspelet, när det väl drar igång. 

Nyligen kunde FD avslöja en öppning för Peking att köpa loss stjärnan Sead Haksabanovic från West Ham. Nyman ser gärna att Peter Hunt lyckas i den förhandlingen. 

– Sead är utan tvekan en fantastisk spelare. Vilket lag som helst skulle vilja ha honom och han skulle gå in i vilket lag som helst. Skulle vi få behålla honom i Norrköping så vore det fantastiskt. Klart man hoppas på det, men vad som händer får tiden utvisa. 

Tiden i Tyskland började väldigt bra men slutade väldigt tungt. Vad lärde du dig?

– Jag spelade väldigt mycket första säsongen (16/17) och gjorde en hel del poäng. Andra säsongen var jag i stort sett skadad från oktober till slutet så där missade jag många matcher. Sen åkte vi ur och ned i tredjeligan. Det var absolut inte kul. 

– Men det jag lärt mig i Bundesliga 2 är att det är mycket kamp och krig. Det finns inga lätta matcher utan det handlar om att gå ut och köra.Den mentaliteten har jag ändå lärt mig mycket av. Att vad du än gör så kan du alltid spela fysiskt och bidra till laget. Det är något jag försöker hjälpa våra yngre spelare i Norrköping att inse för det är tufft om du ska lyckas utomlands.

Vad var den tyngsta perioden?

– När jag fick min skada och de inte kunde hitta problemet. Jag åkte runt själv och träffade läkare som inte kunde hitta felet. När jag sen opererades skulle det ta en månad att komma tillbaka, men det tog åtta månader. Det var nog det tuffaste mentalt. Samtidigt som laget höll på att åka ur. Självklart jättetråkigt, samtidigt så mådde jag liksom inte dåligt utan jag trivdes bra. 

Du är 27 år nu. Hur ser du på att ta dig utomlands igen?

– Jag har inte reflekterat så mycket över det. Förra säsongen fokuserade jag på att bygga upp kroppen igen efter skadan. Det var lite som att börja om. Och det är samma nu, jag vill bygga upp min fysik så att jag kan hålla mig frisk hela säsongen. Det är egentligen det enda jag tänker på. 

Och man ska inte räkna bort IFK Norrköping i år?

– Vi ska kriga in i det sista. Sen får vi se hur långt det räcker. Men vi ska vara i toppen, det är det ingen tvekan om. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3