Foto: Bildbyrån

FotbollDirekt: Här är våra allsvenska tips 2020

Nu har vi väntat länge nog.
Analyserat statistik. Vänt och vridit på varje lagdel och potentiell skyttekung.
Det är läge för FotbollDirekts redaktion att leverera allsvenska tips - och låta prestigekampen på redaktionen börja.
Är Patrick Ekwall en vassare tippare än Mathias Lühr? Kan nyhetsgrävaren Ola Gustavsson manövrera ut Lennart Sandahl?
Här är våra tips för allsvenskan 2020!

------

Mathias Lühr

1. Malmö FF
Det händer sällan att man missar tre SM-guld i rad. Med Toivonen som spets har allsvenskans tungviktare bredast och bäst trupp när galet schema ska spelas.

2. Hammarby IF
Den tydliga utmanaren till Malmö FF. Fler offensiva hot i truppen än man kan räkna. Men kan de stänga igen bättre bakåt i år?

3. AIK
Ny offensiv uppställning, och mycket unga spelare som bultar på dörren till speltid. Men räcker truppen till för en guldstrid med så tätt spelschema?

4. Djurgårdens IF
Regerande mästarna har tappat allsvenskans bäste 2019, Marcus Danielson och skyttekungen Buya Turay. Räcker då ej till för nytt guld.

5. IFK Norrköping
Gillar mycket med Peking, men inte turbulensen som störde under den låååånga försäsongen. Trupp och tränare äger dock hög kapacitet.

6. BK Häcken
Jag vill tippa Häcken högre varje säsong, men tröttnat och nu nöjer jag mig med en sjätteplats. Upp till bevis, liksom. En gång för alla.

7. IFK Göteborg
Tunga namn nämns och tunga namn hämtas också in. Men om Blåvitt ska lyfta känns det som om det är de yngre spännande talangerna som ska ta tunga kliv framåt.

8. IF Elfsborg
Något hände i Borås under hösten i fjol, något spännande. Mycket nyfiken på årets upplaga. Men fortfarande hänger frågetecken över tränare Thelin.

9. Kalmar FF
Det blir ingen dans kring de nedre strecken för ett mer harmonisk och ganska slagkraftigt Nanne-bygge. Istället ett uppbyggnadsår i mitten av tabellen.

10.Helsingborg
Turbulent och dålig ekonomi. What’s new i HIF? Jo, Olof Mellberg som tränare och en spännande trupp. Lugnet i klubben får skapas på planen.

11. Mjällby AIF
Gillade verkligen det jag såg av nykomlingen i cupens gruppspel. Respektlösa insatser. Dessutom svårslagna hemma på Strandvallen.

12. Sirius
Kommer balansera på slak lina hela säsong är min känsla. Finns dock allsvensk rutin i truppen som lär bli nyttig och viktig för överlevnad.

13. Varberg
Kommer vara ett underhållande lag att följa. Orädda och offensiva, fler lag kommer säkert bli överraskade och trepoängare kommer trilla in.

14. Örebro
Kanske orättvis negativt tips, ÖSK har alla möjligheter att (som vanligt) hamna i mitten av tabellen. Men följer en magkänsla här, rakt av.

15. Falkenberg
Truppen känns tunn, målvaktssidan extremt oklar. I ett tätt spelschema så är det verkligen svårt att se FFF överleva ännu en allsvensk säsong.

16. Östersund
Om man på Houdini-vis lyckas överleva ekonomisk, så är känslan att det sportsliga ändå kommer ta stryk av klubbens manövrar. Då åker ÖFK ut.

------

Patrick Ekwall

1. Hammarby
Rider vidare på vågen från 2019 med en spelidé som sitter. Ingen Djurdjic men en stor, stark och spännande trupp.

2. Malmö FF
Har bredaste truppen. Men många stora frågetecken? Upp till bevis för ny tränare, nytt spelsätt och en tid utan Rosenberg.

3. Häcken
Homogen trupp, mycket spetsegenskaper. Oerhört intressant och hög högsta nivå på nyförvärv och Daleho Irandust.

4. AIK
Ung, spännande och utvecklingsbar trupp. Måste hitta ny formel i sin spelidé. Hur länge orkar Henok Goitom bära laget?

5. Norrköping
Har en startelva i toppklass från målvakt och hela vägen framåt. Behöver uppvisa bättre stabilitet. 

6. Djurgården
Helt annan press på laget i år och allt måste klaffa perfekt i år igen för att försvara guldet. De har möjligheterna, men ingen Danielson längre och relativt tunn trupp.

7. Elfsborg
Ser klart intressant ut men om Jimmy Thelins filosofi ska ge avtryck längre upp i en tabell krävs det att den blir en aning mer effektiv. Ojämnt 2019, finns stor förbättringspotential nu,

8. IFK Göteborg
Svårtippat. Var i sina bästa stunder topp 3 förra året. Kan Paka Lagemyr komma tillbaka starkt, kan kan Jakob Johansson sätta standard, ska Robin Söder fortsätta vara lagets bästa målskytt?

9. Mjällby
Det finns en urkraft på Listerlandet som sitter i. Visade i cupspelet att de har den kraften. Kompetent trupp och svårslaget i Hällevik.

10. Helsingborg
Olof Mellberg har jobbat stenhårt med att sätta sin prägel och det har han lyckats med förut (BP). Blir taktiskt drillat. Svårslaget. Men har inte trupp nog för att hålla i längden.

11. Kalmar
Tryggheten är tillbaka när Nanne är tillbaka med lite old school-fotboll. Det kommer göra KFF gott men det är fortfarande en trupp som dansat kring nedflyttningsregioner under några år.

12. Varberg
Sett till resurser en given nedflyttningskandidat. Men här finns ett mod som Jocke Persson lyckats ingjuta. Risk för att de bli för naiva i slutändan, men kommer ställa till det för många.

13. Sirius
Får en del att jobba med. Känns relativt slätstruket på pappret och utan Philip Haglund måste någon annan kliva fram som pådrivare/målgörare. Vem då?

14. Östersund
Har i grunden en ganska bra allsvensk trupp, men hur många av de spelarna är kvar senare i höst? Finns ens klubben kvar då? 

15. Örebro SK
Har bytt ut stora delar av sitt lag och jag tror inte att det finns kapacitet nog för att hinna skapa något som är bra nog. Vare sig framåt eller bakåt.

16. Falkenberg
Det går inte att trolla med knäna hur länge som helst. Räddades av en osannolik spurt sista matcherna senast, lär inte ha råd att släppa ett försprång i år.

------

Ola Gustavsson

1. AIK
Om AIK kan undvika skador, är underdog-positionen egentligen en dröm för en klubb som AIK. Mixen av namn som bland andra Larsson, Sightorsson, Nabil varför inte Tihi - och överhuvudtaget ett nytänk kring spelmodell. Måste säga det, få med en sådan stark helhet och variation som AIK sitter på.

2. Malmö FF
Så otroligt jämnt detta. Hur bra blir Ola Toivonen och hur tillräckliga är Ahmedhodzic och Nalic i långa loppet så unga? Klart är att Tomasson måste ta MFF snäppet högre än i fjol för guld och för det så måste Toivonen komma upp i 15 mål. Inte alls omöjligt. Han blir som jag ser det nyckeln. 

3. Hammarby
Vilken otrolig effekt Hammarby sitter på. Men, nej, i längden  tror jag inte Bajen gör om den extrema fjolhösten. På grund av större förväntningar och osäkerheten kring Tankovic och hur mår viktige Simon Sandberg på sig? Khalili klass men långtidsskadad innan Hammarby - Paulinho också drabbad.

4. Djurgården
Tappat så väl på forwardssidan som defensivt. Nu är Berg minst på samma nivå som Danielson, bara svårt att se honom som så skadedrabbad han varit göra ens halva säsongen. För guld måste Dif göra två större signings. Tveksamt om detta händer. Dif dock homgent och ska kunna vara närmast bakom topptrion. 

5 IFK Norrköping
Haksabanovic klar. Stark affär men ändå inte topp-4. Frågan är hur Therns motivation är?, ser inte ut att förlänga. Men totalt sett starkt namnkapital i Fransson, Nyman, Pettersson, Haksabanovic och talanger som Khazeni, Johannesson och Abdulrasak. Jens Gustafsson en allsvenskans skickligaste lagbyggare. 

6. Häcken
Det att Paulinho har försvunnit behöver inte vara så negativt som många tror. Häcken behövt gå vidare. I grunden garanterar Alms ledarskap en hög lägstanivå. Så är det. Sedan finns ett nytt namn som Jasse Touminen och hordvis av talang i sådana som Wålemark och Youseff. Även mix äldre alá Friberg. 

7. IFK Göteborg.

IFK Göteborg gick över förväntningar i fjol. Ser snäppet sämre ut nu och en sådan som Yusuf på väg bort. Enormt viktigt med en derbyseger direkt mot Elfsborg och en överhuvudtaget bra start. Sedan måste-matcher mot Varberg och Mjällby. Känslan av att detta IFK måste komma rätt in i denna säsong. Annars...

8. Kalmar FF
Nanne Bergstrand tillbaka. Men inte bara det. Rasmus Elm och Stefan Larsson finns i ledningen. Kanske hela allsvenskans starkaste. KFF klarar nytt kontrakt med marginal. Viktor Elm och Israelsson blir viktiga.  Den förstnämnde en av alsvenskans bästa mittbackar. Sedan Nils Fröling och brasilianskt. Och så Nanne!

9. Östersund
Underskattade. Jag säger det. På pappret just nu - det är topp-10. Hann se hyfsat lovande ut innan cornakrisen slog till. Har kvalitet i många namn, det tillsammans med att vara helt förbisedda. Burchnalls träningar rapporteras se lovande ut. Fortsatt fin grundkvalite och så en egen Jordan. Ah, han är bra..

10. Elfsborg
Svårbedömda. Kan ha kapacitet för topp-6, men mycket är osäkert för ett Elfsborg. Jag är osäker. Det är mycket som är ungt, även om Elfsborg såg ut att ta steg under senare delen av förra säsongen. Osäker på om Jimmy Thelin är rätt för unga namn som Ndione, Kaib och Kouame? Och var finns den givne ledaren? 

11. Helsingborgs IF
De ekonomiska problemen må skymma men ett namn som Olof Mellberg borgar för mycket. Han har aldrig ännu misslyckats som tränare. Jag tror HIF kan sluta högre om sådana Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson och Martin Olsson bevisar sig. Samt att nye talangen Armin Gigovic stannar (tveksamt). 

12. Mjällby
Vis av svenska cupen. Det är ju långt i från alltid cupen betyder så mycket för allsvenska säsongen. Men någonting säger mig att det gör det denna gång. Lantz spännande som tränare och bra målvakter, bra defensiv. Känns svårspelade. Nej, jag tror inte framgången mot Djurgården var tillfälligheter. 

13. Örebro
Oroande med så många mål förlorade genom Strandberg och Rogic. Inte heller säker på att Besara fortsatt har kvaliteten att göra större skillnad. Lahne på lån och Larsson kan behöva säljas. Gerzic fortsatt ett bra namn. Så det finns kvalité men ÖSK får mig ändå inte att känna någonting extra.

14. Sirius
Lite chansning. Så mycket erfarenhet som försvunnit i Haglund, Åhman-Persson och Arvidsson. Igboananike måste bara fungera. Men jag tror ändå Henrik Rydström och Ola Andersson räddar ännu ett allsvenskt kontrakt. Båda har varit med länge och vet så väl vad som krävs efter så många år.

15. Varberg
Tycker om Joakim Persson och man ska komma i håg att detta Varberg faktiskt slog MFF i en träningsmatch i februari. Visst långt i från säsong men både Persson och laget utstrålar någonting som lovar mer. Tror BoIS med lite tur kan ta några placeringar. Lägg där till ett helt okej gruppspel i cupen.

16. Falkenberg
Nu gick Falkenberg vidare till kvartsfinal i cupen, före Norrköping. Men totalt sett har jag svårt att se det här räcka till. Viktor Noring tyngsta nyförvärvet. Nej, det här räcker inte. 

------

Lennart Sandahl

1. Malmö
Tätt spelschema och ny framtidstro med Jon Dahl Tomassons mer offensiva fotboll. Ola Toivonen in och bäst ekonomi av alla i kristider. MFF missar helt enkelt inte guldet för tredje året i rad.

2. Djurgården
En klubb jag följt på nära håll under försäsongen. Egentligen är det bara mittbacksfrågan som gör mig lite osäker - annars ska (vältränade) DIF vara med i guldracet igen. Spännande nyförvärv i Holmberg och Banda. Kujovic skytteligavinnare?

3. Hammarby
Får vi se Zlatan ta på sig Bajentröjan? Då kan det mycket väl bli guld. Annars känner jag ändå att den lite väl offensiva fotbollen kommer straffa sig för många gånger för att det ska räcka hela vägen. Djurdjic tungt tapp.

4. AIK
"Gnaget" har ett våldsamt starkt innermittfält med Larsson och Ofori. Det blir viktigt att hålla dem friska och krya. Annars många spännande unga namn som kan slå igenom samt Nabil Bahoui och Kolbeinn Sigthorsson (?) tillbaka. Tror AIK får en nytändning.

5. IFK Norrköping
Som alltid en spännande trupp. Viktigt att Haksabanovic blev kvar. Känslan är att Thern är på väg bort och lite för många andra frågetecken för en högre placering.

6. IFK Göteborg
Får Blåvitt allt att stämma och landar ytterligare spännande förvärv i sommar, samtidigt som man får behålla alla, ja då kan det gå ännu bättre. Men inför allsvensk start får man nöja sig med en sjätteplats.

7. Häcken
Stark trupp, men svag mentalitet? Ja, det har gång på gång visat sig att Häcken inte vinner tillräckligt med poäng mot topplagen. Trots ett spännande lag så tror jag den trenden håller i sig.

8. Elfsborg
Jimmy Thelin tycks ha fått omklädningsrummet att fungera och hösten 2019 samt cupspelet lovade gott. Samtidigt ska det mycket till ändå om Elfsborg kommer före lagen jag har ovanför.

9. Helsingborg
Ekonomiskt strul, javisst. Men å andra sidan glömmer man lätt vilken intressant trupp HIF sitter på. Mellberg har fått en hel försäsong med laget och kan man bara slippa sälja av alla talanger kan det gå fint i år.

10. Mjällby
Sett till sina förutsättningar har Mjällby gjort en urstark silly season. Batanero, Björkander, Moro, Sabovic, Ogbu och Tamimi är bara några intressanta namn. Nytt kontrakt!

11. Örebro
Nahir Besara var en ruggigt tung värvning för ÖSK inför säsongsstart. Med honom i laget tror jag att kompetente Axel Kjäll har det han behöver för en hyggligt stabil placering 2020.

12. Kalmar
Ett lag jag är otroligt osäker på. Samtidigt har KFF släppt fram en rad talanger som bör kunna ta ännu större ansvar i år. Nanne Bergstrand är en tränare som brukar garantera en rätt hög lägstanivå.

13. Sirius
Kommer närmre och närmre nedflyttning varje år känns det som. Upp till bevis för Henrik Rydström nu - som fått in några intressanta nyförvärv i Igboananike, Girmai Netebay och Sugita.

14. Falkenberg
En eloge till Hasse Eklund för att han ens står här återigen med Falkenberg i allsvenskan. Samtidigt kan inte ens han trolla med den budgeten varje år. Jag tror på negativ kvalplats.

15. Östersunds FK
Sett till truppen så har man det bättre ställt än Falkenberg och kanske till och med Sirius. Men med den totalt havererade ekonomin så kan jag inte se hur ÖFK ska undvika att sälja det som säljas går i sommar. Något som kommer straffa sig rent sportsligt.

16. Varberg
Hatten av till Jocke Persson som tog upp Varberg med ett gäng gamla division 1-3-spelare. Samtidigt tappade man flera av de bästa inför i år. Jag tror det blir svårt att gneta till sig poäng i allsvenskan med den truppen. Respass tillbaka till Superettan.

------

Anton Zetterman 

1. Malmö FF
Klart bredast trupp, vilket borde bli så mycket mer avgörande i år än någonsin tidigare. Toivonen kommer infria förväntningarna, ser inget annat. 

2.Hammarby
Bästa offensiven i serien, kommer blåsa över många lag. Potential för nytt målrekord. Bredd i backlinjen enda frågetecknet.

3. AIK
Tycker AIK ser mer intressanta ut än på länge, spännande talanger på väg upp och klassvärvning i Ofori. Bonus-”värvningar” i Sighthorsson och Bahoui.

4. Djurgården
Samkörda, fått behålla många. Får man tillbaka Danielson är det en annan femma men blir det inte så... tyngsta tappet i allsvenskan. Samtidigt ser toppkonkurrenterna vassare ut i år.

5. IFK Göteborg
Fick mycket på plats ifjol och starkare trupp i år, bra mix av rutin och talang. Yusuf mot stort genombrott i år tror jag.

6. Elfsborg
Flera spelare som jag tror kan breaka ordentligt i år, inte minst Jesper Karlsson. Kändes som de var på väg att få ihop det redan ifjol.

7. IFK Norrköping
Betydelsefullt att klubben löste Haksabanovic. Spelar stor roll. Har kanske mest spännande talangen i hela allsvenskan i Bergmann Johanesson. Men också tunga tapp, inte minst Holmberg.

8. Häcken
Paulinho ut men ny intressant duo in i Söderlund och Tuominen. Sexa i fjol, tror det blir lite sämre i år.

9. Örebro
Brukar sluta ungefär här, tycker ändå att de ser mer intressanta ut än på ett bra tag. Besara stark värvning och Larsson grymt spännande. Bättre än tidigare men så också många andra lag, blir mitten igen.

10. Kalmar
Många yngre namn som kan breaka, kan de få flera att blomma samtidigt blir det bra. Israelsson viktig pjäs in.

11. Mjällby
Såg riktigt bra ut i cupen, såg ut som ett lag som fått ihop väldigt mycket. Och på det årets starkaste ”surprise-värvning” i Batanero.  

12. Varberg
Många spännande namn här som inte fått visa upp sig i allsvenskan ännu men definitivt håller allsvensk klass. Tror man klarar sig kvar.

13. Helsingborg
Lägger man ekonomin åt sidan så är det på papperet en trupp som bör hålla laget kvar i allsvenskan. Men oklar situation, precis som för ett annat lag som jag tippat på 15:e plats.

14. Sirius
Finns potential i Sirius, gillar spelare som Lundholm. Men tyvärr också skadebenägna spelare och det blir en tuff säsong med så tajt schema.

15. Östersund
Finns de kvar som klubb året ut? Hade man satt allt det ekonomiska åt sidan så ser jag inte ÖFK som nedflyttningskandidat, så usel är inte truppen. Finns bra spelare i alla lagdelar. Men klart att allt runtomkring påverkar.

16.Falkenberg
Hankade sig kvar i fjol men tror inte det räcker i år. Tveksam till målvaktsläget och inga större namn in, tungt ansvar offensivt på Kizito. 

------

Mats Jonsson  

1. BK Häcken
Tappat Paulinho men fått in något ännu bättre. Det Tuominen och Söderlund visade i cupen räckte för att övertyga mig om att Häcken är guldkandidat. Har dessutom i Abrahamsson seriens bäste målvakt.

2. Malmö FF
Isaac Kiese Thelin är inte Markus Rosenberg. Långt därifrån. Med en ny tränare som inte har något imponerande CV som huvudtränare tror jag det blir en andraplats - i bästa fall.

3. Hammarby
Alla pusselbitar är egentligen på plats. Nu gäller det bara att se vad det finns för vinnarskallar hos Hammarby och där känns det sämre på den fronten. 

4. Djurgården
Alla lag vill slå regerande mästarlaget. Mätta efter SM-guldet? Den här säsongen lär nog heller inte Tommi Vaiho spela långt över sin egentliga kapacitet, vilket han gjorde förra säsongen.

5. AIK
Ordinarie startelva håller hög allsvensk klass. Tunnare bakom. Skadekänslig trupp och hur mycket behöver "farbröderna" Karlsson, Larsson och Goitom vila på grund av det täta spelschemat?

6. IFK Norrköping
Tappat Kalle Holmberg, vilket kan bli ett tyngre tapp än vad många tror. Vem eller vilka ska hjälpa Nyman med målskyttet? Det vill till att Isak Pettersson fortsätter storspela!

7. IFK Göteborg
Samma känsla som AIK - skadekänslig trupp och tunt bakom startelvan. Även om laget gjort ett par nyförvärv i Johansson, Bjärsmyr och Farnerud känns det som om det behövts något mer.

8. Elfsborg
Satsar ungt. Samuel Holmén, 35 och Johan Larsson, 30, är äldst i truppen. Och hur bra är nye målvakten? Jimmy Thelin lär få en ny svettig säsong...

9. Mjällby
Lär vara den nykomling som placerar sig bäst. Till skillnad från Varberg finns här några goda nyförvärv i Batanero, Agardius och Moro. Mjällby tillbaka för att sätta avtryck direkt!

10. Örebro
En trupp som spretar åt många håll som saknar en utpräglad målgörare. Och nu börjar det bli dags för Axel Kjäll att leverera bättre än 9 - 11:e platser. Men inte i år heller.

11. Helsingborg
Duglig trupp, där det största frågetecknet finns mellan stolparna. En ny stabil målvakt borde ha varit överst på Olof Mellbergs önskelista. Rasmus Jönssons målform?

12. Östersund
Allt hänger egentligen på hur länge Jordan Kadiri kommer att stanna. Burchnall har gjort det bra med det material han haft tillgång till och det såg lovande ut under svenska cupen.

13. Falkenberg
Inga superförstärkningar men heller inga svåra spelartapp. Tränaren Hans Eklund är bra att få ut det bästa ur materialet. Falkenberg allsvenskt även 2021.

14. Kalmar FF
Nanne Bergstrand är tillbaka men truppen som helhet ser knappast bättre ut denna säsong än förra. Tvärtom nästan. Nils Fröling lovande men skulle behöva en rejäl spjutspets.

15. Sirius
Försvaret känns tunt. Målvaktssidan likaså. Har tappat rutinerade pjäser som Haglund, Åhman-Persson och Arvidsson. Upp till bevis för Henrik Rydströms skicklighet som tränare. Jag är skeptisk.

16. Varbergs BoIS
Har bara två utespelare med allsvenska meriter. Inte ens profilstarke tränaren Joakim Persson kommer att kunna rädda upp det här. Borde åtminstone slå Billingsfors i maratontabellen.

------

Linus Sunnervik

1. Malmö FF
Småstökig försäsong. Men vrid och vänd på faktorer som täta matcher, truppsammansättning, motivation och rutin. Omöjligt att inte välja Malmö FF som guldfavorit.

2. AIK
Ska genomgå en fotbollsideologisk revolution till 2020 – men blir skillnaden på planen så stor? Drömvärvningen av Ebenezer Ofori kommer att lösa upp många knutar.

3. Hammarby
Kliver in i en säsong som plötslig guldkandidat. Med ett ständigt pågående Zlatan-buzz. Täcker nyförvärven av lirare förlusten av vinnarskallen och presspel-härföraren Djurdjic? 

4. Djurgården
Visade upp en försvarsmässig hönsgård mot Brann, Sandviken och Mjällby. Går nu dessutom in i allsvenskan utan Danielson. Återfinns balansen defensivt finns guldchans igen.

5. IFK Göteborg
Går igenom en utvecklingsfas som, efter Hammarby, pekar i mest positiv riktning i allsvenskan. Fem-sex spelare är redo att explodera. Slåss om Europaspel – om man löser mittbacksfrågan.

6. IFK Norrköping
Turbulensen på styrelsenivå har lagt sig. Känslan är att Peking står inför lite av ett vägval i år. Kan ”Totte” Nyman få vara skadefri? Sead Haksabanovic kvar, vilket ökar lagets chanser.

7. Häcken
Har en synnerligen stabil centrallinje och bedöms vara vinnare på tomma läktare. Sviker, år efter år, i avgörande matcher. Frågan är hur den något ålderstigna truppen klarar tätt schema.

8. Örebro
En svårbedömd trupp med en spännande offensiv i Besara, Mehmeti, Lahne och Jake Larsson som genombrottsman. Tomma läktare = plötslig hemmafördel utan 08-lagens bortaföje.

9. Elfsborg
Mycket ovälkommet bakslag med Heltne Nilsens skada som kan bli dyrbar. Är inne i mindre generationsväxling. Spännande att följa Jesper Karlssons genombrott.

10. Mjällby
Visade upp ett respektlöst och tryggt grundspel i cupen. Kloka värvningar i Björkander, Batanero och Moro. Kommer bli en obehaglig överraskning – åtminstone inledningsvis.

11. Kalmar
Ekonomin är nära att slå i botten. Truppen är fortsatt tunn med undantag för Elm, Fröling, Romario och Hägg Johansson. En pånyttfödd Nanne Bergstrand är ljuset i tunneln.

12. Helsingborg
Även för Helsingborg väntar ett ekonomiskt katastrofår – en stämning som kan sprida sig till planen. Glädjande att Rasmus Jönsson är tillbaka. Vad händer om Granqvist går sönder?

13. Sirius
Spännande säsong där vi kommer börja se konturerna av Henrik Rydströms bygge. Sam Lundholm kommer återigen att få bära offensiven så länge han är skadefri.

14. Falkenberg
Har en samspelt trupp och en stor rutin från tidigare år av situationen om att slåss runt kvalstrecket. Stort frågetecken för målvaktsfronten med Tim Erlandssons skada.

15. Varberg
Kliver in i allsvenskan utan att budgetera för att stanna, vilket på något sätt minskar pressen. Tränare Joakim Persson har visat att mirakel går att uträtta. Kommer säkert blixtra till – men i hur många matcher? 

16. Östersunds FK
Mycket pekar på att ÖFK får slutföra säsongen men att man riskerar degradering på grund av ekonomin efter säsongen. Sportsligt sett känns ÖFK som en slagpåse 2020. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 25 november
18:30 Sverige - Finland VM-kval, damer
18:45 Real Betis - Ferencvaros UEFA Europa League
18:45 Dinamo Zagreb - Genk UEFA Europa League
18:45 Lokomotiv Moskva - Lazio UEFA Europa League
18:45 Midtjylland - Braga UEFA Europa League
18:45 Röda Stjärnan - Ludogorets UEFA Europa League
18:45 Bayer Leverkusen - Celtic UEFA Europa League
18:45 Rapid Wien - West Ham UEFA Europa League
18:45 Galatasaray - Marseille UEFA Europa League
18:45 Slavia Prag - Feyenoord UEFA Europa Conference League
18:45 Maccabi Haifa - Union Berlin UEFA Europa Conference League
18:45 Lincoln - Köpenhamn UEFA Europa Conference League
18:45 Mura - Tottenham UEFA Europa Conference League
18:45 Rennes - Vitesse UEFA Europa Conference League
21:00 Olympiakos - Fenerbahce UEFA Europa League
21:00 Leicester - Legia Warszawa UEFA Europa League
21:00 PSV - Sturm Graz UEFA Europa League
21:00 Rangers - Sparta Prag UEFA Europa League
21:00 Monaco - Real Sociedad UEFA Europa League
21:00 Bröndby - Lyon UEFA Europa League
21:00 Eintracht Frankfurt - Antwerpen UEFA Europa League
21:00 Roma - Zorya Luhansk UEFA Europa Conference League
21:00 Bodö/Glimt - CSKA Sofia UEFA Europa Conference League
21:00 Jablonec - AZ Alkmaar UEFA Europa Conference League
21:00 Randers - CFR Cluj UEFA Europa Conference League
22:30 Colorado Rapids - Portland Timbers MLS slutspel
fredag 26 november
18:30 Fortuna Düsseldorf - Heidenheim 2. Bundesliga
18:30 Regensburg - Dynamo Dresden 2. Bundesliga
19:00 AGF Århus - Silkeborg Superligaen
20:30 Stuttgart - Mainz Bundesliga
20:45 Cagliari - Salernitana Serie A
21:00 Lens - Angers Ligue 1
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
21:00 West Bromwich - Nottingham Forest Championship
lördag 27 november
13:30 Karlsruhe - Hannover 96 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Sandhausen 2. Bundesliga
13:30 Preston - Fulham Championship
13:30 Arsenal - Newcastle Premier League
13:30 Erzgebirge Aue - Darmstadt 2. Bundesliga
14:00 Alaves - Celta Vigo La Liga
15:00 GAIS - GIF Sundsvall Superettan
15:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
15:00 IFK Värnamo - Norrby Superettan
15:00 Öster - Akropolis Superettan
15:00 Vasalund - Örgyte Superettan
15:00 Falkenberg - Brage Superettan
15:00 AFC Eskilstuna - Landskrona Superettan
15:00 Empoli - Fiorentina Serie A
15:00 Helsingborg - Västerås SK Superettan
15:00 Sampdoria - Hellas Verona Serie A
15:30 Köln - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Bochum - Freiburg Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Augsburg Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Huddersfield - Middlesbrough Championship
16:00 Liverpool - Southampton Premier League
16:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
16:00 Norwich - Wolverhampton Premier League
16:15 Valencia - Rayo Vallecano La Liga
17:00 Lille - Nantes Ligue 1
18:00 Juventus - Atalanta Serie A
18:30 Brighton - Leeds Premier League
18:30 Bayern München - Arminia Bielefeld Bundesliga
18:30 Mallorca - Getafe La Liga
20:30 Holstein Kiel - Werder Bremen 2. Bundesliga
20:45 Venezia - Inter Serie A
21:00 Nice - Metz Ligue 1
21:00 Villarreal - Barcelona La Liga
21:30 Belenenses - Benfica Portugisiska ligan
söndag 28 november
12:15 Sparta Rotterdam - Ajax Eredivisie
12:30 Udinese - Genoa Serie A
13:00 St Etienne - Paris SG Ligue 1
13:00 Livingston - Rangers Skottland Premiership
13:30 Paderborn - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Ingolstadt 2. Bundesliga
14:00 Real Betis - Levante La Liga
14:00 Viborg - SönderjyskE Superligaen
15:00 Brentford - Everton Premier League
15:00 Djurgården - Varberg Allsvenskan
15:00 Spezia - Bologna Serie A
15:00 IFK Göteborg - Östersund Allsvenskan
15:00 Degerfors - Norrköping Allsvenskan
15:00 Milan - Sassuolo Serie A
15:00 Burnley - Tottenham Premier League
15:00 Leicester - Watford Premier League
15:00 Manchester City - West Ham Premier League
15:00 Reims - Clermont Ligue 1
15:00 Lorient - Rennes Ligue 1
15:00 Monaco - Strasbourg Ligue 1
15:00 Bordeaux - Brest Ligue 1
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
16:15 Espanyol - Real Sociedad La Liga
17:00 Montpellier - Lyon Ligue 1
17:30 RB Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
17:30 Chelsea - Manchester U Premier League
17:30 Kalmar - Malmö Allsvenskan
18:00 Ålborg - Köpenhamn Superligaen
18:00 Roma - Torino Serie A
18:30 Cadiz - Atletico Madrid La Liga
19:00 Sporting Lissabon - Tondela Portugisiska ligan
20:45 Marseille - Troyes Ligue 1
20:45 Napoli - Lazio Serie A
21:00 Real Madrid - Sevilla La Liga
21:30 Porto - Vitoria Guimaraes Portugisiska ligan
måndag 29 november
19:00 Vejle - Midtjylland Superligaen
19:00 Mjällby - Örebro Allsvenskan
19:00 Sirius - Häcken Allsvenskan
19:00 Elfsborg - AIK Allsvenskan
20:45 Derby County - Queens PR Championship
21:00 Osasuna - Elche La Liga
tisdag 30 november
18:30 Fiorentina - Sampdoria Serie A
18:30 Atalanta - Venezia Serie A
19:00 Sverige - Slovakien VM-kval, damer
20:30 Newcastle - Norwich Premier League
20:45 Hellas Verona - Cagliari Serie A
20:45 Salernitana - Juventus Serie A
20:45 Motherwell - Dundee Utd Skottland Premiership
21:15 Leeds - Crystal Palace Premier League
onsdag 01 december
18:30 Inter - Spezia Serie A
18:30 Bologna - Roma Serie A
19:00 Strasbourg - Bordeaux Ligue 1
19:00 Metz - Montpellier Ligue 1
19:00 Troyes - Lorient Ligue 1
19:00 Angers - Monaco Ligue 1
19:00 Brest - St Etienne Ligue 1
20:30 Southampton - Leicester Premier League
20:30 Wolverhampton - Burnley Premier League
20:30 West Ham - Brighton Premier League
20:30 Watford - Chelsea Premier League
20:45 Sassuolo - Napoli Serie A
20:45 Hibernian - Rangers Skottland Premiership
20:45 Genoa - Milan Serie A
21:00 Nantes - Marseille Ligue 1
21:00 Lyon - Reims Ligue 1
21:00 Rennes - Lille Ligue 1
21:00 Clermont - Lens Ligue 1
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Paris SG - Nice Ligue 1
21:15 Aston Villa - Manchester City Premier League
21:15 Everton - Liverpool Premier League
torsdag 02 december
18:30 Torino - Empoli Serie A
19:00 Dalkurd - GAIS Superettan
20:30 Tottenham - Brentford Premier League
20:45 Celtic - Hearts Skottland Premiership
20:45 Lazio - Udinese Serie A
21:00 Ajax - Willem II Eredivisie
21:15 Manchester U - Arsenal Premier League
fredag 03 december
18:00 Eintracht Frankfurt - Potsdam Bundesliga, damer
18:30 Werder Bremen - Erzgebirge Aue 2. Bundesliga
18:30 Darmstadt - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:00 Portimonense - Porto Portugisiska ligan
20:30 Union Berlin - RB Leipzig Bundesliga
21:00 Granada - Alaves La Liga
21:00 Fulham - Bournemouth Championship
22:15 Benfica - Sporting Lissabon Portugisiska ligan
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 28 16 7 5 27 55
2 Djurgårdens IF 28 16 6 6 16 54
3 AIK 28 16 5 7 16 53
4 IF Elfsborg 28 16 4 8 17 52
5 Hammarby IF 28 14 7 7 11 49
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 28 13 8 7 5 47
7 IFK Norrköping 28 13 5 10 8 44
8 BK Häcken 28 9 9 10 4 36
9 IFK Göteborg 28 9 8 11 -2 35
10 Mjällby AIF 28 8 10 10 4 34
11 Varbergs BoIS 28 8 10 10 -1 34
12 IK Sirius 28 9 7 12 -15 34
13 Halmstads BK 28 6 12 10 -5 30
14 Degerfors IF 28 8 4 16 -21 28
15 Örebro SK 28 4 5 19 -34 17
16 Östersunds FK 28 3 5 20 -30 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten