Toivio frälste Häcken - Blåvitt vände och vann trots skadorna

Fem allsvenska matcher spelas under torsdagskvällen och FotbollDirekt har extra fokus på tre av dem. Malmö FF spelade oavgjort mot BK Häcken, Kalmar FF krossade Helsingborg och Blåvitt vände och vann mot Varberg trots dubbla mittbacksskador.

Malmö FF vann sin premiär med 2-0 hemma mot Mjällby efter två mål av Anders Christiansen. Lyckas MFF fortsätta på det vinnande spåret eller blir det ett taggat BK Häcken som tar tre poäng på Bravida Arena?

IFK Göteborg förlorade sin premiär med 0-1 och hade det tufft mot Elfsborg. Nu möter Blåvitt ett Varberg som imponerade stort mot Helsingborg och man gör det utan August Erlingmark som fick se det röda kortet efter att ha stämplat Elfsborgsspelaren Marokhy Ndione. Den sista matchen FotbollDirekt kommer följa under kvällen är den mellan Kalmar FF och Helsingborgs IF. De båda lagen förlorade sina premiärer och går nu för att spräcka sina respektive poängnollor.

Kvällens startelvor:

BK Häcken: Abrahamsson - Andersson, Lindgren, Toivio, Ekpolo - Faltsetas, Irandust, Friberg - Bengtsson, Tuominen, Yasin.
Malmö FFDahlin - Knudsen, Nielsen, Ahmedhodzic, Larsson - Christiansen, Bachirou, Lewicki - Prica, Molins, Rieks.

***

Varbergs BoIS: Lukic - Zackrisson, Birkfeldt, Lindner, Liljenbäck - Krezic, Ejupi, Winbo - Norlin, Aliev, Tranberg.
IFK Göteborg: Anestis - Wernersson, Calisir, Da Graca, Toko - Karlsson Lagemyr, Abdullahi, Sana - Abraham, Söder, Aiesh.

***

Kalmar FF: Hägg Johansson - Aliti, Elm, Löfkvist - Ring, Jansson, Ingelsson, Romario, Johansson - Sachpekidis, Fröling.
Helsingborgs IF: Joelsson - Olsson, Figueroa, Granqvist, Ceesay - Voelkerling Persson, Randrup - Svensson, Gigovic, Jönsson - Mbo.

Här nedan började FD:s liverapportering

1 MIN: Då var kvällens allsvenska igång! Matchen mellan BK Häcken och Malmö FF ligger fyra-fem minuter övriga matcher. Men nu är även den matchen igång.

4 MIN: BK Häcken och Malmö FF känner på varandra inledningsvis och i övriga matcher är det också fortfarande mållöst.

5 MIN: Christiansen med en låg och farlig frispark från höger, Prica försöker stöta in bollen men skottet går ut till inspark. Hög press av MFF hittills, bortalaget har inlett piggt.

7 MIN: BK Häcken skapar sin första farlighet i matchen då Irandust testar avslut från distans. Skottet går strax utanför Dahlins högra stolpe.

10 MIN: Tio minuter spelade på Hisingen och snart en kvart på övriga arenor i Sverige - då gör Kalmar FF kvällens första mål! Sebastian Ring har gett KFF ledningen med 1-0 mot Helsingborg på Fredriksskans.

11 MIN: Oj oj oj... Varberg bara öser på! Nu har nykomlingarna tagit ledningen med 1-0 hemma mot IFK Göteborg genom Alibek Aliev. Kalldusch för Blåvitt, imponerande av Varberg - som dessutom saknar målsprutan Selmani ikväll. På Hisingen har Häcken jobbat sig in lite i matchen och bland annat skapat en farlig hörna mot MFF.

16 MIN: Bra kvalité mellan MFF och Häcken. Bortalaget snäppet bättre och 16 minuter in så får Christiansen en bra chans inne i boxen, mycket folk i vägen dock och dansken får inte en ren träff. Bollen räddas enkelt av Abrahamsson. I Varberg fortsätter hemmalaget trycka på, imponerande.

19 MIN: Calisir åker på en smäll mot huvudet och leds av planen. Tungt för Blåvitt som ligger under och redan har det tunt på mittbacksplatsen. Ersättare blir unge Jesper Tolinsson.

23 MIN: Nu händer det grejer! Molins plockar upp en felplacerad hemåt-passning av Faltsetas och placerar snyggt 1-0 bakom Abrahamsson. Samtidigt har Blåvitt åkt på ännu en mittbackssmäll. Da Graca bärs ut på bår efter en riktigt tuff tackling från Aliev.

29 MIN: Ekpolo får en armbåge i ansiktet men verkar vara okej för BK Häcken. I Varberg har alltså Blåvitt åkt på dubbla mittbacksskador... Tungt, tungt för Göteborgarna.

33 MIN: Nils Fröling har utökat Kalmar FF:s ledning mot Helsingborg. Ingen rolig start på årets allsvenska för Helsingborg och IFK Göteborg såhär långt. På Hisingen får Christiansen ett nytt farligt läge strax utanför straffområdet, bra räddning där av Häckens målvakt.

39 MIN: Lite sämre kvalité på matchen mellan MFF och Häcken efter Molins ledningsmål - samtidigt skapar Häcken sin kanske bästa målchans hittills då Yasin testar avslut. Skottet hamnar dock rätt i famnen på Dahlin.

43 MIN: Tobias Sana lyckas kvittera för Blåvitt strax innan halvtidsvilan, trots skadorna. 1-1 i Varberg!

HALVTID:
BK Häcken-Malmö FF 0-1
Varbergs BoIS-IFK Göteborg 1-1
Kalmar FF-Helsingborgs IF 2-0
Östersunds FK-IK Sirius 0-0
Mjällby AIF-Falkenbergs FF 0-1

46 MIN: Då är den andra halvleken igång! Inga byten gjorda i halvtid på Hisingen.

51 MIN: Lite avslagen inledning på den andra halvleken mellan BK Häcken och Malmö FF.

53 MIN: Jätteläge för Häcken! Christiansen går bort sig lite och Irandust kan spela upp bollen mot Yasin som kontrar sig förbi Knudsen och avslutar från höger. Dahlin går snabbt ner och lyckas tippa ut bollen till hörna, mycket fin räddning av MFF-målvakten.

58 MIN: Noterar att Andreas Granqvist tvingats lämna planen mot Kalmar FF med en befarad skada. Tungt för Helsingborg, och mycket mittbacksskador ikväll.

61 MIN: Jätteläge för Varbergs Gustaf Norlin som får en bra träff men bollen går strax utanför. Samtidigt så gör Malmö FF sina första byten i matchen mot Häcken. Rieks och Prica ut - Traustason och Rakip in.

63 MIN: Nu gör också BK Häcken ett dubbelbyte, Yasin och Bengtsson ut - Youssef och Lundberg in. Samtidigt kommer Krezic helt fri mot Anestis men Toko står för ett otroligt starkt hemjobb och Varbergsspelaren tvingas avsluta i dålig vinkel.

66 MIN: Dubbelsmäll för MFF. Först får Christiansen sig en kyss av Lindgren och sedan görs Bachirou ner av Friberg. Båda ställer sig dock upp igen och på den efterföljande frisparken går skottet strax utanför Abrahamssons högra stolpe.
Malmö FF har annars bra kontroll på tillställningen och bortsett Yasins målchans i början av halvleken så har MFF lyckats avvärja Häckens anfall utan större problem.

71 MIN: 3-0 för Kalmar FF nu! Nils Fröling tvåmålsskytt och just nu kanske KFF-supportrarna, mer än någonsin, önskar att klubben aldrig flyttat ut till Guldfågeln. På Fredrikskans är de farliga.

75 MIN: Både MFF och BK Häcken väljer att göra byten. Molins går ut och Nalic kommer in för MFF - Ekpolo går ut och Sverrisson kommer in för BKH. Fortfarande ganska händelsefattig andrahalvlek på Bravida. I Varberg händer det däremot grejer. IFK har mer boll nu men Varberg är farliga gång på gång med sina kontringar.

80 MIN: Mer och mer Häcken nu även om de fortfarande har svårt att komma till farliga målchanser. Andersson får dock ett bra läge efter fint passningsspel i sista tredjedelen av Häcken men skottet går utanför.

82 MIN: Ännu en farlig målchans för Varberg mot Göteborg, starkt ingripande igen av Anestis som gör en bra match i Blåvitts kasse.

84 MIN: Nya byten på Hisingen i en match som tappat fart - några som inte gjort det är Kalmar FF som krossar Helsingborg. Nu har Isak Magnusson gjort 4-0 för hemmalaget. I Varberg får Karlsson Lagemyr en bra möjlighet för Blåvitt men skottet går utanför.

87 MIN: Blåvitt har vänt i Varberg! Karlsson Lagemyr håller sig framme inne i boxen och lyckas trycka in bollen nedanför ribban efter en passning från Aiesh.

93 MIN: MÅL! MFF tappar Toivio på bottre efter en hörna och mittbacken kan stöta in kvitteringen. Oavgjort med två minuter kvar på Hisingen!

SLUT: Då var kvällens dramatiska matcher slut. Malmö hade kontroll men tappade ledningen lite onödigt på slutet på en hörna. I Varberg lyckades IFK kriga sig tillbaka trots dubbla skador och vinna med 2-1 - lagets första seger den här säsongen.