Sök
Allsvenskan

Sänkte Bajen och gjorde sedan succé i tv-studion

Resan från division 4 till allsvenskan gick de flesta förbi.
Klivet ut ur anonymiteten kom i vändningen mot Hammarby - och en hyllad intervju i DPlays studio.
Nu vet fotbolls-Sverige vem skyttekungen Jacob Bergström, 25, är.
Och att nykomlingen Mjällby AIF är att räkna med i årets allsvenska.

2016 säkrade Mjällby AIF division 1-kontraktet i den allra sista omgången. Joel Nilsson, som fått en lysande start på årets allsvenska, blev matchhjälte då genom två mål i 3-0-segern över Prespa Birlik inför 727 personer på Malmö Stadion.

3,5 år senare har laget precis vänt och vunnit med 2-1 mot toppkandidaten Hammarby i en allsvensk hemmamatch på Strandvallen. Mycket har med andra ord hänt under de där tre åren - nybygge, två raka seriesegrar och sanerad ekonomi.

Mycket är också precis som vanligt.

– Det är inte mycket som skiljer från när vi spelade i division 1 om jag ska vara ärlig. Vi har lite fler spetsspelare och sådär men det är fortfarande Hasse (Larsson, sportchef) som skriker högst på läktaren och känslan är densamma.

Orden tillhör Jacob Bergström - kraftpaketet på topp som på några få år klättrat från division 4 upp till allsvenskan. Anfallaren kom till Mjällby AIF inför säsongen 2018 och har, förutom ett gästspel i norska Mjöndalen, öst in mål för laget både i division 1 och superettan - men för den allsvenska publiken har han främst gjort sig ett namn i matcherna mot IFK Göteborg och nu senast mot Hammarby IF.

25-åringen låg bakom båda målen mot Blåvitt och i matchen mot Hammarby var det Jacob Bergström som Bajen-backen Richard Magyar inte lyckades stoppa när han drog på sig rött kort och straff i den första halvleken. I slutminuterna av matchen tryckte han dit 1-1-målet innan Moses Ogbu fullbordade vändningen på övertid - en talande seger för ett lag som inte tycks visa någon respekt för sina mer rutinerade seriekonkurrenter.

Bergström själv blev inkallad i DPlays studio både i halvtid och efter matchen, och hans insats där hyllades nästan lika mycket som den på planen.

Bland annat twittrade TV4-profilen Axel Pileby:

“Jacob Bergström i Mjällby! Ny bekantskap för mig - och underbar i pausintervjun nyss. Profil!”

– Personligen säger jag alltid vad jag tycker och tänker. Jag försöker vara ärlig och det fungerar oftast, säger Jacob Bergström om uppståndelsen.

Om Mjällbys kapacitet den här säsongen säger huvudpersonen:

– Vi fick ett kvitto redan i cupen när vi slog Djurgården. Den segern har hjälpt oss väldigt mycket tror jag. Sedan har vi alltid varit bäst mot de mer bollskickliga lagen. Det är snarare när vi själva ska styra spelet som jag upplever att det kan låsa sig ibland. Där ligger vår största utmaning tror jag, att vinna de matcherna.

– Men vi har visat nu att vi kan slå alla lag i den här serien också, det visade vi inte minst mot Hammarby.

Det blev lite gnabbigt efter matchen mot Hammarby och i en intervju med Aftonbladet bjöd du också på en del citat - med vilken attityd skulle du säga att du och Mjällby överlag tar er ann allsvenskan som nykomlingar?

– Vi har snackat om att vi inte ska ursäkta oss för att vi ligger i allsvenskan, säger Jacob Bergström och fortsätter:

– Sedan sa jag det där om att Bajen gnällde med glimten i ögat. De hade en del domslut emot sig så jag förstår dem. Man får gnälla, det är inget fel med det. Allt har inte gått deras väg och då blir man lite gnällig. Det spelar ingen roll om det är division 4 eller allsvenskan då.

I en allsvenska som i många avseenden blir allt mer sluten har Mjällby AIF varit något av en motpol under våren. Jacob Bergström berättar att tillgängligheten inte är något det pratats om men samtidigt tycker han att det är viktigt för en mindre klubb att våga bjuda på sig själva.

– Om vi ska synas på något sätt utanför planen kan vi inte vara tråkiga. Det är inte så man skapar ett intresse runt ett lag. Vi är ett roligt gäng här nere och alla som jobbar runt klubben är väldigt trevliga. Det är något speciellt vi har här och då är det bara kul att få visa upp det.

Det måste vara lite speciellt också med tanke på att ni är ett gäng som krigat er upp från division 1 till allsvenskan?

– Ja, det är ganska många som har varit med sedan division 1-tiden. Vi har vunnit väldigt många matcher tillsammans och det skapar en kultur som man inte ska underskatta. Vi är tajta som grupp, tycker om varandra och har väldigt roligt tillsammans. Det är en känsla som många av de andra lagen inte har tror jag.

Hur skulle ni hantera en längre motgång då efter två år av segrar?

– Det är faktiskt ganska svårt att svara på den frågan. Vi försöker alltid ge hundra procent i allt vi gör så när väl en dipp kommer tror jag ändå att vi kommer kunna hantera det på ett bra sätt. Samtidigt ska vi ha respekt för att vi är nykomlingar också. Det är en balansgång det där.

Jacob Bergström menar också att Mjällby möjligen tjänar mer på den speciella situation som uppstått 2020 än många andra allsvenska lag. Laget är nykomlingar och spelar därför med energi trots att läktarna fortfarande ekar tomma.

– Det är väldigt många i vårt lag som spelar sin första säsong i allsvenskan, så vi kanske inte påverkas lika mycket av att det inte är någon publik på matcherna. Vi är bara glada och ödmjuka inför att få spela i allsvenskan och den glädjen kanske inte Hammarby eller AIK känner på samma sätt just nu. 

Hur har dina egna ambitioner påverkats av att du blivit allsvensk debutant som 25-åring?

– Mitt mål har alltid varit att kunna leva på fotbollen och det har jag ju uppnått nu så jag vet inte riktigt. Jag vill såklart att det ska gå så bra som möjligt för Mjällby AIF men personligen har jag inte satt upp några nya målsättningar på det sättet.

– Jag gör mitt yttersta för att bli så bra som möjligt och hjälpa laget och det gör jag genom att lägga ner ett hårt jobb och försöka göra lite mål. Jag är inga tankar om spel utomlands eller så på det sättet.

Norge-äventyret i höstas gav inte mersmak med andra ord?

– Jo, det var en väldigt trevlig upplevelse men ska jag flytta nu ska det vara ett steg uppåt och inte i sidled. Mjöndalen var väldigt likt Mjällby men låg i Elitserien och därför blev det ett steg upp när jag gick dit i somras. När Mjällby sedan gick upp så tänkte jag att jag nog skulle prestera bättre här så då vände jag hem. 

– Men det är klart att det hade varit kul att testa på spel i större klubb någon gång. Det hade varit mäktigt men jag är samtidigt väldigt stolt över att få representera Mjällby AIF i allsvenskan. Klubben vill etablera sig nu och även om det är en lång väg dit så är både spelare och alla andra är redo att göra den resan.


Du kanske även vill läsa: Plus ALLSVENSKA GENOMGÅNGEN 2020 - "Seriens mest magiska passningsfötter" Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 10 augusti
19:00 Helsingborg - IFK Norrköping Allsvenskan
19:00 Sirius - Varbergs BoIS FC Allsvenskan
20:30 Molde - SK Brann Norge Eliteserien
21:00 Inter - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Manchester U - Köpenhamn UEFA Europa League
tisdag 11 augusti
19:00 Halmstad - Öster Superettan
19:00 Akropolis IF - GIF Sundsvall Superettan
21:00 Shakhtar Donetsk - Basel UEFA Europa League
21:00 Wolverhampton - Sevilla UEFA Europa League
onsdag 12 augusti
02:30 Portland Timbers - Orlando City SC MLS
19:00 Jönköpings Södra - Dalkurd FF Superettan
19:00 Djurgården - Mjällby AIF Allsvenskan
19:00 Trelleborgs FF - Västerås SK Superettan
19:00 Malmö FF - Örebro SK Allsvenskan
19:00 Vittsjö - Kopparberg/Göteborg Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Rosengård - Linköping Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Umeå - Eskilstuna United Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Piteå - Djurgården Sverige Allsvenskan Damer
19:00 KIF Örebro - Uppsala Sverige Allsvenskan Damer
19:00 GAIS - Degerfors Superettan
19:00 Kristianstad - Växjö Sverige Allsvenskan Damer
19:00 IK Brage - Norrby IF Superettan
19:00 Ljungskile - AFC Eskilstuna Superettan
21:00 Atalanta - Paris SG EUROPA: Champions League
torsdag 13 augusti
02:30 FC Dallas - Nashville SC MLS
19:00 IFK Norrköping - Hammarby Allsvenskan
19:00 Kalmar FF - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Elfsborg - Falkenberg Allsvenskan
19:00 Umea FC - Örgryte IS Superettan
19:00 Sirius - Helsingborg Allsvenskan
19:00 AIK - Östersund Allsvenskan
19:00 Varbergs BoIS FC - Häcken Allsvenskan
21:00 RB Leipzig - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
fredag 14 augusti
21:00 Barcelona - Bayern München EUROPA: Champions League
lördag 15 augusti
15:00 Örebro SK - Djurgården Allsvenskan
16:00 Sarpsborg 08 - Molde Norge Eliteserien
17:30 Öster - IK Brage Superettan
17:30 GIF Sundsvall - GAIS Superettan
17:30 Dalkurd FF - Halmstad Superettan
21:00 Manchester City - Lyon EUROPA: Champions League
söndag 16 augusti
14:30 Västerås SK - Umea FC Superettan
14:30 Degerfors - Ljungskile Superettan
14:30 Falkenberg - AIK Allsvenskan
14:30 Hammarby - Elfsborg Allsvenskan
15:00 Växjö - Vittsjö Sverige Allsvenskan Damer
15:00 Linköping - Uppsala Sverige Allsvenskan Damer
15:00 Inter U19 - Rennes U19 UEFA Youth League
15:30 Eskilstuna - Piteå Sverige Allsvenskan Damer
16:00 KIF Örebro - Kristianstad Sverige Allsvenskan Damer
17:30 Norrby IF - Trelleborgs FF Superettan
17:30 Mjällby AIF - Malmö FF Allsvenskan
18:00 Juventus U19 - Real Madrid U19 UEFA Youth League
18:00 Odd - Kristiansund BK Norge Eliteserien
18:00 Haugesund - Strömsgodset Norge Eliteserien
18:00 Viking FK - Stabaek Norge Eliteserien
18:00 Sandefjord - Bodö/Glimt Norge Eliteserien
18:00 SK Brann - Mjondalen Norge Eliteserien
20:30 Rosenborg - Ålesund Norge Eliteserien
måndag 17 augusti
02:30 FC Dallas - Nashville SC MLS
15:00 Kopparberg/Göteborg - Umeå Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Djurgården - Rosengård Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Häcken - Varbergs BoIS FC Allsvenskan
19:00 Östersund - Kalmar FF Allsvenskan
19:00 Helsingborg - Sirius Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - IFK Norrköping Allsvenskan
19:00 AFC Eskilstuna - Akropolis IF Superettan
20:30 Start - Valerenga Norge Eliteserien
tisdag 18 augusti
15:00 Midtjylland U19 - Ajax U19 UEFA Youth League
18:00 Dinamo Zagreb U19 - Benfica U19 UEFA Youth League
19:00 Örgryte IS - Jönköpings Södra Superettan
Allsvenskan 2020 / 2020
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 15 10 4 1 18 34
2 IF Elfsborg 14 7 6 1 5 27
3 Djurgårdens IF 15 8 2 5 7 26
4 IFK Norrköping 14 7 4 3 11 25
5 BK Häcken 14 5 6 3 9 21
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Hammarby IF 14 5 5 4 -1 20
7 IK Sirius FK 14 4 7 3 0 19
8 Mjällby AIF 15 5 4 6 -5 19
9 Varbergs BoIS FC 14 4 5 5 1 17
10 Örebro SK 15 4 5 6 -3 17
11 IFK Göteborg 14 2 8 4 -5 14
12 Helsingborgs IF 14 2 7 5 -9 13
13 AIK 14 3 4 7 -9 13
14 Kalmar FF 14 3 3 8 -6 12
15 Falkenbergs FF 14 2 6 6 -6 12
16 Östersunds FK 14 2 6 6 -7 12

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten