Svenska cupen

CUPEXTRA: Förklarar Elfsborg succé och pratar Europadrömmar

ANNONS

Elfsborg har två SM-guld och tre cuptitlar under 2000-talet. Efter flera års stiltje så tycks Elfsborg nu vara på rätt väg mot sitt mål att återigen konkurrera i den allsvenska toppen. Obesegrat i allsvenskan och framme i semifinal mot IFK Göteborg i svenska cupen.
För FD sätter Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson ord på klubbens resa och det långsiktiga förtroendet för att managern Jimmy Thelin är rätt man att leda klubben till nästa nivå. 
– Det här är en jättemöjlighet för oss, säger han.  

Inför säsongen 2018 värvades Jimmy Thelin in från Jönköpings Södra som då under hösten 2017 åkte ur allsvenskan. 

Hans facit efter de två första säsongerna var en tolfteplats 2018 följt av en åttondeplats i fjol. För dåligt, menade vissa kritiker.
Men trots att Thelin bitvis varit ifrågasatt så förlängde Elfsborg kontraktet med honom inför starten på årets säsong över ytterligare två säsonger.

Efter en allsvensk start som bland annat innehåller segrar mot västkustrivalen IFK Göteborg och Malmö FF, samt ett oavgjort resultat mot suveränen IFK Norrköping, så har Elfsborg knappats anledning att ångra sitt beslut här och nu. Klubbchefen Stefan Andreasson sätter ord på resan som Elfsborg gått igenom sedan Magnus Haglund fick sparken och Thelin kom in i klubben med ett nytt sätt att tänka och spela fotboll. 

– Jag känner att vi verkligen har gjort en resa. Nu är det ett år som inte går att jämföra med annat, men någonstans är vi på den banan att vi vill utmana och vara att räkna med igen. Det känns som vi är på rätt väg. Det blåser positiva vindar i Borås bland dem som följer oss. 

– Klart att det känns bra att vi presterar på planen. Sen blir det det här ett år där det handlar om att vinna matcher och inget annat. Klart att man märker att vi glädjer och påverkar många. Det är positivt att vi gör det bra på fotbollsplanen och det är klart att man gläds åt det. 

Det känns som att ni nått en högre lägstanivå?

– Samtidigt får vi lugna oss lite. Det känns som att alla står på samma poäng i serien nu... Men visst har vi gjort många bra saker och är på väg att nå dit vi vill. Vi hade vår storhetsperiod där vi i tio års tid alltid var med i toppstriden. Sen har omvärlden förändrats. Ekonomi påverkar mycket mer än tidigare och utifrån det behöver vi skapa realistiska förväntningar. 

– Vi tror att vi kan överprestera då och då, men egentligen har vi pengar för att sluta på åtta, nia, tia i tabellen. Sen går det att vara ett undantag för det där. Hur? Jimmy Thelin och hans ledarstab har svaren på det men det handlar om sättet man tränar, mäter och hela tiden gör saker väldigt noggrant. Det får ta tid och det kommer ta tid. Men vi har ett väldigt stort förtroende för Jimmy.

Ni är på rätt väg efter ett par kanske mindre framgångsrika år?

– Det känns som vi är en bra bit på vägen. Vi har en identitet som vi håller hårt och måste hålla hårt i. 50 procent i truppen är egna produkter och vi vill mixa upp det med hemvändare för att behålla vår identitet. Och oavsett säsong så har vi aldrig tummat på det där. Sen tar vi även in spets utifrån vilket ger en bra mix. Det är fortfarande Elfsborg och det gäller att hålla i det och inte fladdra iväg. Det blev en ny spelmässigt ny utmaning med Jimmy och det är klart att det tog tid och måste få ta tid. 

Ni har handen på hjärtat aldrig tvivlat på att Thelin ska få fortsätta i sin managerroll. Har det alltid varit fullt förtroende?

– Jaja, herregud. Det är en oerhört duktig tränare och ledare. Vi har aldrig diskuterat något annat. 

Vad är det som gör att han är så rätt för Elfsborg?

– Vi har jobbat på ett visst sätt med managertiteln och då vill vi ha någon som klarar det där helhetsansvaret. Att man har ett stort ansvar för medarbetarna i och runt A-truppen. Det är varken givet att man vill ha det ansvaret eller klarar av det. Jimmy är den typen av person som tar ett stort ansvar och är en väldigt duktig ledare på alla sätt. Så vill vi ha det. I min roll har jag kvar köp och sälj, sitter med i förhandlingar - annars är det Jimmy som sköter allt det vardagliga. 

– Vi tror på kontinuitet och långsiktighet. Då får saker ta tid, men vi visste direkt att det var Jimmy vi vill och är väldigt glada att vi fick honom hit till Borås. 

Trots att förväntningarna både internt och externt varit högre än ni presterat så har det inte sipprat ut så mycket missnöje mot Jimmy ändå. Det känns som att spelarna står bakom sin tränare?

– Sådär resultat säger du, kom ihåg att man bör ha realistiska förväntningar utifrån ekonomi och sportsliga resultat. Jag tror att man lyckas kanske 4 av 100 gånger att överträffa sina förutsättningar så vi har ekonomiska utmaningar för att kunna konkurrera fullt ut. Har vi pengar för att vara nia så börjar vi med den nivån och sedan jobbar för att överprestera. Under vår storhetstid så skulle vi jogga hem guldet och om vi inte kom topp-3 så var det katastrof. Det är härligt att tänka tillbaka och kul att folk fortfarande tror på oss. Men det måste vara realistiska förväntningar utifrån den kraften som gäller i den här fotbollsekonomin. 

– Vi håller på med en upprustning av arenan som kommer skapa nya intäkter som vi ska satsa så mycket som möjligt i fotbollen. Vi har en riktning och vill lyfta ekonomin för att bli att räkna med igen.

Elfsborg har många unga spännande spelare som visat framfötterna i den allsvenska inledningen. Målvakten Tim Rönning, mittbackarna Leo Väisänen och Joseph Okumu och inte minst Simon Olsson och Jesper Karlsson. Hur ser Stefan Andreasson på kommande transferfönster - riskerar Elfsborg att tappa många av sina stjärnskott, eller vill man till och med göra det för att trygga ekonomin?

– Vi har förhoppningsvis alltid intressanta och bra spelare med potential att lämna för en karriär utomlands. Det är också en del av vår identitet. Vi har elva-tolv spelare där ute nu sen Johan Larsson kom hem och de allra flesta har lyckats väldigt bra också. För det är viktigt, att vi tillsammans med spelarna kommer överens om när de är redo för att ta nästa steg. Då får de oftast en positiv erfarenhet där ute och vi behåller en god relation. Det är jätteviktigt att vi behåller satsningen på egna spelare och hemvändare och gör det med trovärdighet. 

– Sen vet man inte hur det blir just det här året. Vi ser ju miljardaffärer precis som vanligt i de största ligorna. Men vad händer med marknaderna som normalt är intresserade av spelare från Sverige? Vilken kraft finns i dessa marknader? Det svaret har vi inte utan det får vi se i sommar. Men vi har flera spelare som är intressanta för utlandet, däremot ligger vi just nu inte i förhandlingar med någon klubb. 

På torsdagskvällen väntar IFK Göteborg på Borås arena. En cupsemi som hade varit mer eller mindre fullsatt. Men trots avsaknaden av  publik och den fest det hade varit så betyder det inte att Elfsborg tar lättare på matchen. 

– Vi har varit i Europa många gånger och det är ambitionen att ta oss dit igen. Cupen är möjligheten som finns så vi gör som vi alltid har gjort, vi går in för att vinna den. Det är roligt att ha en semi hemma mot Blåvitt, tyvärr blir det inte som det skulle ha varit, men när matchen blåses igång är det ändå samma pina. 94 minuter följt av glädje eller depression, säger han och avslutar. 

– Vi är två matcher från Europaspel. Det är det man jagar både för den sportsliga utmaningen och för ekonomin. Det här är en jättemöjlighet för oss. 

Elfsborgs senaste titel var cupguldet 2014. 


TV: LÜHR OCH EKWALLS FAVORITER - HÄR ÄR OMGÅNGENS ELVA 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlberg - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0