Allsvenskan

"Nouri fixade honom i n t e till Östersund"

ANNONS

Östersund valde att satsa på en okänd division 4-tränare. Amir Azrafshan från FC Djursholm tar över ÖFK. En som har del i det är förre lagkaptenen Brwa Nouri. Här berättar Nouri om sin inverkan på ÖFK:s tränarval, och sin egen situation på Bali.   
– Ni ska inte få det att låta som att Brwa Nouri fixade Amir till Östersund. Han fixade sig själv till Östersund, för att han är en kompetent tränare.  säger Nouri. 

Östersund tog in okände Amir Azrafshan som ersättare för Ian Burchnall. I torsdags meddelades att Burchnall skulle lämna ÖFK så snart en ny tränare fanns på plats, i fredags kunde FotbollDirekt avslöja att det rörde sig om Azrafshan. På lördagen presenterades han som ny tränare i den jämtländska krisklubben.

En som fanns med i processen kring den nya ÖFK-tränaren är Brwa Nouri. Den förre lagkaptenen har känt Amir Azrafshan sedan 2009 då de bägge spelade tillsammans i Dalkurd. Azrafshan har sedan dess verkat som assisterande tränare i Dalkurd (2017-2018), men ÖFK är första huvudtränaruppdraget på hög nivå.  

Brwa Nouri lämnade Östersund 2018, för Bali United på Indonesien. Men banden är täta till både klubben och till dess nye tränare. Själv vill Nouri tona ned sin roll i ÖFK:s nya rekrytering.
– De har vetat om att jag känner Amir, han är en nära vän till mig. Men det var inte bara mig de ringde, de ringde säkert 20 andra referenser. Det var ett rent referenssamtal. De frågade om Amir, hur han är som tränare och person, och jag svarade på de frågor de ställde, det var inte mer med det, säger Nouri till FotbollDirekt.se.

Och omvänt så har förstås Amir hört med dig om Östersund? 
– Ja det är klart, jag känner honom sedan länge, och Östersund känner mig eftersom jag varit i klubben i flera år. Så det blir rätt naturligt att bägge parter vänder sig till mig. Men jag är bara en av flera som Östersund har kollat med. Ni ska inte få det att låta som att Brwa Nouri fixade Amir till Östersund. Han fixade sig själv till Östersund, för att han är en kompetent tränare. 

Hur skulle du beskriva honom som tränare? 
– Jag skulle beskriva honom som en nytänkande innovativ tränare, som ser saker ur ett intressant perspektiv. Det ska bli kul att se hur han tar sig an uppgiften. Han har aldrig varit huvudtränare för ett lag i allsvenskan, så det är en ny uppgift för honom. 

– Jag hoppas bara att han får lugn och ro att arbeta och sätta sin prägel på laget, att man ger honom det och att det inte börjar storma och att man ropar på förändring om inte resultaten kommer direkt.

Tror du det blir lugn och ro då, med tanke på den ekonomiska turbulens som är? 
– Det är det som är frågan. Så som det har varit på senare år… det är inte speciellt enkelt för någon tränare i en sådan miljö. Men jag hoppas för laget och för stadens skull, att han kan väcka hopp igen. Att han kan bevisa att det här går att vända, att han kan få klubben, ja hela staden, att tro på det igen. Att det här är något vi alla kan stå bakom. Den känslan har nog saknats, så det hoppas jag på. 

Nouri har varit hemma i Sverige sedan april, då ligan på Bali stängdes ned pga corona. Därmed har han kunnat följa inledningen av allsvenskan på nära håll. Det är med sorg han jämför klubbens situation nu med för bara drygt två år sedan, då man var i 16-delsfinal i Europa League och pressade Arsenal på Emirates Stadium. 
– De är tråkigt som fan, men finns inte mycket att göra åt. Man har sina fina minnen, varje gång jag tänker tillbaka på den tiden så blir jag glad. Det är något man kommer ha med sig hela livet. 

– Så visst känner man att det är ledsamt att det har gått från det till var klubben är nu. Men då var då, det är dags att säga nu är nu, man måste titta framåt, den tiden har varit.

Nu för Nouri själv, det innebär att han snart återvänder till Bali. Nu till helgen går flyget tillbaka till den indonesiska paradisön, då ligan i landet spikat en återstart. I oktober är det tänkt att dra igång.
– Jag har varit hemma sedan april. Jag var inte tvungen att lämna landet, det var mer att jag ville åka hem. För jag visste att allt skulle stänga ner och att om jag väntade för länge så skulle jag inte kunna lämna. Så istället för att spendera fyra månader i lockdown och ensamhet så har jag varit hemma och umgåtts med familj och vänner. 

Under tiden hemma har han tränat med FC Djursholm, alltså den klubb som Amir Afrashan tränat. Vad som väntar honom nu när han kommer tillbaka?
– Jag vet inte hur läget är, det är mer vad man hört. Att det inte blir bättre, utan snarare värre. Det var 2 000 nya rapporterade fall för någon dag sedan. Vi får se hur det ser ut när man kommer ner helt enkelt. De säger att ligan ska börja igen den 1 oktober. Men de kan säkert hända en del innan dess. 

– Däremot har vi AFC Cup (Asiens motsvarighet till Europa League) som vi ska spela klart 23 september. Vi ska spela av den med tre matcher på en vecka, och alla lag är på en och samma ort. Så det kommer bli av.

Bali där Nouri håller till vimlar vanligtvis av turister, men det ser helt annorlunda ut. Så var det redan innan han lämnade.
– Det var inte samma Bali. Det mesta hade stängt. Man kunde hämta mat från restauranger och få hemkört, men gatulivet försvann. Bali blev inte Bali. Nu ska de inte ta in turister förrän i oktober. 

Kontraktet går ut vid nyår, men i nuläget ser det ut som att Nouri blir kvar en bit längre än så.
– Det går ut 31 december, men som jag förstått det så förlängs ligan till februari så jag antar att kontraktet förlängs till dess. 

– Jag trivs, men det var innan corona. Allting var frid och fröjd. Nu får vi se hur det är när jag kommer tillbaka, men jag har trivts jättebra, vi vann ligan och har fått spela AFC Cup. Det är lärorikt, det är annorlunda och spännande. Något man kanske inte är med om varje dag. Jag njuter för varje dag, eller jag njöt ska jag kanske säga.  

Att säga någonting om framtiden bortom det nuvarande kontraktet är omöjligt, säger Nouri. Coronaviruset gör allting ovisst. Men tiden på Bali har gett honom enormt mycket:
– Fotbollsmässigt... det gick bra i början, sedan gick det inte bra, sen gick det verkligen inte bra. Då var det tufft. Man kom från Östersund där man är van en typ av fotboll på ett visst sätt. Sedan kommer man till ett nytt sätt att spela fotboll, som enligt mening är mindre effektivt. Men jag har lyckats anpassa mig. 


Hur väl hans lag skulle stå sig i allsvenskan? 
– Det är svårt att säga, det är en annan typ av kultur. Ska man sätta spelare en mot en så är det ingen där som är sämre än någon annan. Men taktiskt: positionering, beslutsfattande, när man ska göra vad... det är väl det som skiljer. Det är mer vad de ska göra av bollen i varje givet läge, ibland blir det inte rätt. 

Att försöka omvända de andra i laget taktiskt är inte lönt menar Nouri: 
– De har det på sitt sätt, och det har varit så sedan många många år tillbaka. Det är mer jag som måste anpassa mig till spelet. Det är du som är gästen i det här landet, 270 miljoner människor ska inte komma att vända kappan efter vinden för dig. 

– Det är det som gör det här stora äventyret, att försöka anpassa sig till landet och kulturen. Jag är stolt över att jag klarat av det, det var inte enkelt. Det har varit fantastiskt,  jag ångrar ingenting. Jag känner mig extremt lycklig lottad som fått chansen att uppleva det här.





Du kanske även vill läsa:
EXTRA: Så ska den okände division 4-tränaren rädda kvar Östersund i allsvenskan
EXTRA: Så ska den okände division 4-tränaren rädda kvar Östersund i allsvenskan
Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3