Allsvenskan

"Nouri fixade honom i n t e till Östersund"

ANNONS

Östersund valde att satsa på en okänd division 4-tränare. Amir Azrafshan från FC Djursholm tar över ÖFK. En som har del i det är förre lagkaptenen Brwa Nouri. Här berättar Nouri om sin inverkan på ÖFK:s tränarval, och sin egen situation på Bali.   
– Ni ska inte få det att låta som att Brwa Nouri fixade Amir till Östersund. Han fixade sig själv till Östersund, för att han är en kompetent tränare.  säger Nouri. 

Östersund tog in okände Amir Azrafshan som ersättare för Ian Burchnall. I torsdags meddelades att Burchnall skulle lämna ÖFK så snart en ny tränare fanns på plats, i fredags kunde FotbollDirekt avslöja att det rörde sig om Azrafshan. På lördagen presenterades han som ny tränare i den jämtländska krisklubben.

En som fanns med i processen kring den nya ÖFK-tränaren är Brwa Nouri. Den förre lagkaptenen har känt Amir Azrafshan sedan 2009 då de bägge spelade tillsammans i Dalkurd. Azrafshan har sedan dess verkat som assisterande tränare i Dalkurd (2017-2018), men ÖFK är första huvudtränaruppdraget på hög nivå.  

Brwa Nouri lämnade Östersund 2018, för Bali United på Indonesien. Men banden är täta till både klubben och till dess nye tränare. Själv vill Nouri tona ned sin roll i ÖFK:s nya rekrytering.
– De har vetat om att jag känner Amir, han är en nära vän till mig. Men det var inte bara mig de ringde, de ringde säkert 20 andra referenser. Det var ett rent referenssamtal. De frågade om Amir, hur han är som tränare och person, och jag svarade på de frågor de ställde, det var inte mer med det, säger Nouri till FotbollDirekt.se.

Och omvänt så har förstås Amir hört med dig om Östersund? 
– Ja det är klart, jag känner honom sedan länge, och Östersund känner mig eftersom jag varit i klubben i flera år. Så det blir rätt naturligt att bägge parter vänder sig till mig. Men jag är bara en av flera som Östersund har kollat med. Ni ska inte få det att låta som att Brwa Nouri fixade Amir till Östersund. Han fixade sig själv till Östersund, för att han är en kompetent tränare. 

Hur skulle du beskriva honom som tränare? 
– Jag skulle beskriva honom som en nytänkande innovativ tränare, som ser saker ur ett intressant perspektiv. Det ska bli kul att se hur han tar sig an uppgiften. Han har aldrig varit huvudtränare för ett lag i allsvenskan, så det är en ny uppgift för honom. 

– Jag hoppas bara att han får lugn och ro att arbeta och sätta sin prägel på laget, att man ger honom det och att det inte börjar storma och att man ropar på förändring om inte resultaten kommer direkt.

Tror du det blir lugn och ro då, med tanke på den ekonomiska turbulens som är? 
– Det är det som är frågan. Så som det har varit på senare år… det är inte speciellt enkelt för någon tränare i en sådan miljö. Men jag hoppas för laget och för stadens skull, att han kan väcka hopp igen. Att han kan bevisa att det här går att vända, att han kan få klubben, ja hela staden, att tro på det igen. Att det här är något vi alla kan stå bakom. Den känslan har nog saknats, så det hoppas jag på. 

Nouri har varit hemma i Sverige sedan april, då ligan på Bali stängdes ned pga corona. Därmed har han kunnat följa inledningen av allsvenskan på nära håll. Det är med sorg han jämför klubbens situation nu med för bara drygt två år sedan, då man var i 16-delsfinal i Europa League och pressade Arsenal på Emirates Stadium. 
– De är tråkigt som fan, men finns inte mycket att göra åt. Man har sina fina minnen, varje gång jag tänker tillbaka på den tiden så blir jag glad. Det är något man kommer ha med sig hela livet. 

– Så visst känner man att det är ledsamt att det har gått från det till var klubben är nu. Men då var då, det är dags att säga nu är nu, man måste titta framåt, den tiden har varit.

Nu för Nouri själv, det innebär att han snart återvänder till Bali. Nu till helgen går flyget tillbaka till den indonesiska paradisön, då ligan i landet spikat en återstart. I oktober är det tänkt att dra igång.
– Jag har varit hemma sedan april. Jag var inte tvungen att lämna landet, det var mer att jag ville åka hem. För jag visste att allt skulle stänga ner och att om jag väntade för länge så skulle jag inte kunna lämna. Så istället för att spendera fyra månader i lockdown och ensamhet så har jag varit hemma och umgåtts med familj och vänner. 

Under tiden hemma har han tränat med FC Djursholm, alltså den klubb som Amir Afrashan tränat. Vad som väntar honom nu när han kommer tillbaka?
– Jag vet inte hur läget är, det är mer vad man hört. Att det inte blir bättre, utan snarare värre. Det var 2 000 nya rapporterade fall för någon dag sedan. Vi får se hur det ser ut när man kommer ner helt enkelt. De säger att ligan ska börja igen den 1 oktober. Men de kan säkert hända en del innan dess. 

– Däremot har vi AFC Cup (Asiens motsvarighet till Europa League) som vi ska spela klart 23 september. Vi ska spela av den med tre matcher på en vecka, och alla lag är på en och samma ort. Så det kommer bli av.

Bali där Nouri håller till vimlar vanligtvis av turister, men det ser helt annorlunda ut. Så var det redan innan han lämnade.
– Det var inte samma Bali. Det mesta hade stängt. Man kunde hämta mat från restauranger och få hemkört, men gatulivet försvann. Bali blev inte Bali. Nu ska de inte ta in turister förrän i oktober. 

Kontraktet går ut vid nyår, men i nuläget ser det ut som att Nouri blir kvar en bit längre än så.
– Det går ut 31 december, men som jag förstått det så förlängs ligan till februari så jag antar att kontraktet förlängs till dess. 

– Jag trivs, men det var innan corona. Allting var frid och fröjd. Nu får vi se hur det är när jag kommer tillbaka, men jag har trivts jättebra, vi vann ligan och har fått spela AFC Cup. Det är lärorikt, det är annorlunda och spännande. Något man kanske inte är med om varje dag. Jag njuter för varje dag, eller jag njöt ska jag kanske säga.  

Att säga någonting om framtiden bortom det nuvarande kontraktet är omöjligt, säger Nouri. Coronaviruset gör allting ovisst. Men tiden på Bali har gett honom enormt mycket:
– Fotbollsmässigt... det gick bra i början, sedan gick det inte bra, sen gick det verkligen inte bra. Då var det tufft. Man kom från Östersund där man är van en typ av fotboll på ett visst sätt. Sedan kommer man till ett nytt sätt att spela fotboll, som enligt mening är mindre effektivt. Men jag har lyckats anpassa mig. 


Hur väl hans lag skulle stå sig i allsvenskan? 
– Det är svårt att säga, det är en annan typ av kultur. Ska man sätta spelare en mot en så är det ingen där som är sämre än någon annan. Men taktiskt: positionering, beslutsfattande, när man ska göra vad... det är väl det som skiljer. Det är mer vad de ska göra av bollen i varje givet läge, ibland blir det inte rätt. 

Att försöka omvända de andra i laget taktiskt är inte lönt menar Nouri: 
– De har det på sitt sätt, och det har varit så sedan många många år tillbaka. Det är mer jag som måste anpassa mig till spelet. Det är du som är gästen i det här landet, 270 miljoner människor ska inte komma att vända kappan efter vinden för dig. 

– Det är det som gör det här stora äventyret, att försöka anpassa sig till landet och kulturen. Jag är stolt över att jag klarat av det, det var inte enkelt. Det har varit fantastiskt,  jag ångrar ingenting. Jag känner mig extremt lycklig lottad som fått chansen att uppleva det här.

Du kanske även vill läsa:
EXTRA: Så ska den okände division 4-tränaren rädda kvar Östersund i allsvenskan
EXTRA: Så ska den okände division 4-tränaren rädda kvar Östersund i allsvenskan
Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 24 september
12:30 Empoli - Inter Serie A
13:00 Naestved - Hilleröd Danmark Division 1
13:00 Stoke - Hull Championship
13:00 Utsikten - Trelleborg Superettan
13:30 Fortuna Düsseldorf - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Kaiserslautern - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Kiel - Hertha Berlin 2. Bundesliga
14:00 Bröndby - Köpenhamn Superligaen
14:00 Helsingör - SönderjyskE Danmark Division 1
14:00 Real Sociedad - Getafe La Liga
14:30 Ajax - Feyenoord Eredivisie
15:00 Udinese - Fiorentina Serie A
15:00 Atalanta - Cagliari Serie A
15:00 Arsenal - Tottenham Premier League
15:00 Mjällby - Göteborg Allsvenskan
15:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
15:00 Brighton - Bournemouth Premier League
15:00 Liverpool - West Ham Premier League
15:00 Chelsea - Aston Villa Premier League
15:30 Bayer Leverkusen - Heidenheim Bundesliga
16:15 Rayo Vallecano - Villarreal La Liga
17:30 Sheffield U - Newcastle Premier League
17:30 Eintracht Frankfurt - Freiburg Bundesliga
17:30 Varberg - Hammarby Allsvenskan
17:30 Kalmar - Häcken Allsvenskan
18:00 Bologna - Napoli Serie A
18:00 Midtjylland - Odense Superligaen
18:30 Las Palmas - Granada La Liga
18:30 Real Betis - Cadiz La Liga
20:45 Torino - Roma Serie A
21:00 Atletico Madrid - Real Madrid La Liga
måndag 25 september
18:00 Sverige U23 - Italien U23 Landskamp, damer
19:00 Halmstad - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Hvidovre Superligaen
19:00 Värnamo - Sirius Allsvenskan
21:00 Coventry - Huddersfield Championship
tisdag 26 september
17:45 Italien - Sverige UEFA Nations League Women - League A
19:00 Sevilla - Almeria La Liga
20:45 Ipswich - Wolverhampton EFL-cupen
20:45 Kilmarnock - Hearts Skotska Ligacupen
20:45 Juventus - Lecce Serie A
21:00 Manchester U - Crystal Palace EFL-cupen
21:30 Mallorca - Barcelona La Liga
onsdag 27 september
02:30 Corinthians - Fortaleza Copa Sudamericana
18:00 Hellerup IK - Bröndby Danska cupen
18:30 Jonsered - Häcken Svenska Cupen
18:30 Verona - Atalanta Serie A
18:30 Cagliari - Milan Serie A
18:30 Empoli - Salernitana Serie A
18:45 PSV - Go Ahead Eagles Eredivisie
19:00 AFC Eskilstuna - Västerås Superettan
19:00 Öster - Helsingborg Superettan
19:00 Real Madrid - Las Palmas La Liga
19:00 Östersund - Brage Superettan
19:00 Villarreal - Girona La Liga
19:00 Athletic Bilbao - Getafe La Liga
19:00 Skövde AIK - Landskrona Superettan
19:45 Lystrup IF - IF Lyseng Danska cupen
20:45 Aston Villa - Everton EFL-cupen
20:45 Chelsea - Brighton EFL-cupen
20:45 Inter - Sassuolo Serie A
20:45 Napoli - Salernitana Serie A
20:45 Lazio - Torino Serie A
20:45 Brentford - Arsenal EFL-cupen
20:45 Liverpool - Leicester EFL-cupen
21:00 Ajax - Volendam Eredivisie
21:00 Rangers - Livingston Skotska Ligacupen
21:00 Newcastle - Manchester C EFL-cupen
21:30 Cadiz - Rayo Vallecano La Liga
21:30 Valencia - Real Sociedad La Liga
00:00 LDU Quito - Defensa y Justicia Copa Sudamericana
torsdag 28 september
02:30 Fluminense - Internacional Copa Libertadores
18:30 Monza - Bologna Serie A
18:30 Frosinone - Fiorentina Serie A
19:00 Nyköbing - Århus Danska cupen
19:00 Sundsvall - Gefle Superettan
19:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
19:00 Örebro - Utsikten Superettan
19:00 Örgryte - Gais Superettan
19:00 Celta Vigo - Alaves La Liga
19:00 Granada - Real Betis La Liga
20:45 Genoa - Roma Serie A
21:30 Osasuna - Atletico Madrid La Liga
fredag 29 september
02:30 Boca Juniors - Palmeiras Copa Libertadores
18:30 Paderborn - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Hamburg - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
18:30 RB Leipzig - Essen Bundesliga damer
18:30 Kolding - Thisted Danska ligan, damer
19:00 Hilleröd - Horsens Danmark Division 1
19:00 Vendsyssel - Ålborg Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Borussia Dortmund Bundesliga
21:00 Sheffield W - Sunderland Championship
21:00 Barcelona - Sevilla La Liga
lördag 30 september
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
13:00 Hansa Rostock - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Hannover - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Karlsruhe - Kiel 2. Bundesliga
13:00 Århus - Köge Danska ligan, damer
13:30 Southampton - Leeds Championship
13:30 Aston Villa - Brighton Premier League
14:00 Werder Bremen - Hoffenheim Bundesliga damer
14:00 Getafe - Villarreal La Liga
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
14:00 SönderjyskE - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
15:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
15:00 Lecce - Napoli Serie A
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
15:30 Mainz - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Bochum - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Heidenheim - Union Berlin Bundesliga
15:30 Köln - Stuttgart Bundesliga
15:30 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
16:00 Bournemouth - Arsenal Premier League
16:00 West Ham - Sheffield U Premier League
16:00 Wolverhampton - Manchester C Premier League
16:00 Falkenberg - Oddevold Ettan södra
16:00 Newcastle - Burnley Premier League
16:00 Everton - Luton Premier League
16:00 Ross County - Hearts Skottland Premiership
16:00 Hull - Plymouth Championship
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
16:15 Rayo Vallecano - Mallorca La Liga
17:30 Norrköping - Kalmar Allsvenskan
18:00 Milan - Lazio Serie A
18:30 Girona - Real Madrid La Liga
18:30 Leipzig - Bayern München Bundesliga
18:30 Tottenham - Liverpool Premier League
20:30 Hertha Berlin - St Pauli 2. Bundesliga
20:45 Salernitana - Inter Serie A
21:00 Waalwijk - Ajax Eredivisie
21:00 Real Sociedad - Athletic Bilbao La Liga
söndag 01 oktober
12:30 Aston Villa - Manchester U Women’s Super League
12:30 Bologna - Empoli Serie A
13:00 Brommapojkarna - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:00 Blackburn - Leicester Championship
13:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
13:00 Hammarby - Uppsala Allsvenskan, damer
13:30 Elversberg - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Osnabrück - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - Magdeburg 2. Bundesliga
14:00 Randers - Silkeborg Superligaen
14:00 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga damer
14:00 Almeria - Granada La Liga
14:00 Fredericia - Naestved Danmark Division 1
15:00 Fortuna Hjörring - Ålborg Danska ligan, damer
15:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - AIK Allsvenskan
15:00 Sirius - Degerfors Allsvenskan
15:00 Västerås - Trelleborg Superettan
15:00 Nottingham - Brentford Premier League
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan
15:00 Udinese - Genoa Serie A
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:30 Darmstadt - Werder Bremen Bundesliga
16:15 Alaves - Osasuna La Liga
17:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
17:30 Freiburg - Augsburg Bundesliga
17:30 Hammarby - Göteborg Allsvenskan
17:30 Mjällby - Värnamo Allsvenskan
17:30 Chelsea - Tottenham Women’s Super League
18:00 Atalanta - Juventus Serie A
18:00 Viborg - Århus Superligaen
18:30 Real Betis - Valencia La Liga
20:45 Roma - Frosinone Serie A
21:00 Atletico Madrid - Cadiz La Liga
måndag 02 oktober
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 Växjö - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Norrköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Utsikten - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Jönköping - Östersund Superettan
19:00 Brage - Skövde AIK Superettan
19:00 Elfsborg - Varberg Allsvenskan
19:10 Malmö - Brommapojkarna Allsvenskan
20:45 Fiorentina - Cagliari Serie A
21:00 Fulham - Chelsea Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 24 16 4 4 30 52
2 IF Elfsborg 24 16 3 5 26 51
3 BK Häcken 24 15 2 7 25 47
4 Djurgårdens IF 24 12 4 8 5 40
5 Hammarby IF 24 11 5 8 2 38
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 24 10 6 8 -3 36
7 IFK Norrköping 24 10 5 9 5 35
8 Mjällby AIF 24 10 4 10 -1 34
9 IFK Värnamo 24 10 2 12 -1 32
10 IFK Göteborg 24 7 8 9 -1 29
11 Halmstads BK 24 8 5 11 -16 29
12 AIK 24 7 7 10 -2 28
13 IF Brommapojkarna 24 8 3 13 -9 27
14 IK Sirius 24 7 5 12 0 26
15 Degerfors IF 24 7 2 15 -28 23
16 Varbergs BoIS 24 3 5 16 -32 14
Expressen Premium Max visar
lördag 30 september
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
söndag 01 oktober
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan