Sök

Berättar om sjukdomen som kunde kostat honom livet

Det avfärdades först som diskbråck. Det visade sig vara långt mycket värre. Nu berättar Rawez Lawan om blodförgiftningen som kunde kostat honom livet. 
– Läkaren sade att hade jag inte kommit in till sjukhuset i tid, då hade det snabbt kunna gå åt andra hållet. Då förstod jag magnituden i det här. Jag kanske har trott att jag var odödlig, men det blev en tankeställare, säger Lawan. 

Rawez Lawan skrev inför den här säsongen på för Vasalund i norrettan. En blytung värvning i division 1-sammanhanget - Lawan har ett cv med spel i Danmark (Horsens, Nordsjaelland), allsvenskan med Malmö FF, IFK Norrköping (SM-guld 2015) och han var med och skrev historia med Dalkurd när de avancerade upp i allsvenskan 2017.

Vasalunds säsong har varit en jättesuccé - klart för superettan med tre omgångar kvar, efter en säsong med fantastiska 82 mål på 27 matcher.
För Rawez Lawan tog säsongen slut den 18 oktober, och den gjorde det på ett lika oväntat som otäckt vis.
Nu berättar han för första gången om hur han var nära döden efter en blodförgiftning. Det började som ryggsmärtor:
– Vi hade bortamatch mot IFK Berga. Jag vaknade upp den morgonen och kunde knappt röra mig, det kändes skitkonstigt. Och under dagen blev det bara värre och värre. Jag kunde inte spela matchen men efter att den var slut så tuppade jag av i omklädningsrummet, på grund av smärtan, säger Lawan till FotbollDirekt.se. 

Han fortsätter:
– De får hjälpa mig upp, sedan har vi en bussresa på sju timmar för att komma tillbaka. Fy fan, det var en smärta som inte går att beskriva. Jag satt på bussen och ringde videosamtal, ett sånt här 1177-samtal där man får prata direkt med en läkare. Den här läkaren sade ”det låter som diskbråck”. De hade en läkare på plats under matchen också, han trodde också det var diskbråck. 

– Jag har aldrig varit en människa som berättar hur ont jag har, det är väl någon stolthetsgrej kanske. Men jag trodde verkligen inte på dem när de sade att det var diskbråck, det här var något annat. Det är det värsta jag varit med om smärtmässigt.

Vasalunds buss kommer tillbaka till Stockholm, och i det här läget är Lawan inställd på att komma hem och låta det gå en natt för att se om smärtan skulle lätta. Men han hamnar på sjukhuset, övertalad av sin fru. Han skickas först till ortopeden då man tror att det är ryggproblem. 
– Min fru tvingade mig till akuten, jag sade att vi försöker sova nu så tar vi det imorgon. Men hon övertygar mig, jag kommer in på akuten, de trodde precis som de andra läkarna innan att det var diskbråck.  

Men smärtan övergår då i något annat, mycket mer otäckt.
– Det var en sekvens där på natten där jag bara skakade, de tog tempen och det visade sig att jag hade 40 graders feber. De fick inte kontroll på skakningarna. För första gången i mitt liv jag var orolig. Jag har stor tilltro till högre makter, det som sker, det sker av en anledning. Men här kände jag oro.  

– Jag ser ju på personalen, det är två sjuksköterskor och en läkare som är där, jag ser rädslan i deras ansiktsuttryck. Det är lite som när du sitter på ett flygplan och det blir turbulens - du tittar på flygvärdinnorna, ser de stressade ut? Är det här bara lite turbulens eller är det något mer allvarligt? Försöker läsa av deras ansiktsuttryck. Här fattade jag ju att det var någonting.  

Men skakningarna gav med sig och febern släppte. Och Lawan fick till sist reda på vad det var:
– De hade gjort blodtester och hittat sepsis, blodförgiftning. Jag fick vara där inne på sjukhuset i 12-13 dagar. Det som är lite otäckt är att de visste inte hur jag fått det. Man kan få det från öppna sår, man kan få det från lunginflammation. Men de hade ingen aning om hur jag fått det.

Det låter som att det är väldigt ovanligt, att de inte kan härleda det till någonting? 
– Ja, det är väldigt sällsynt. Jag gör regelbundna provtagningar än idag, men de har fortfarande inte hittat det. 

– När jag skrevs ut från sjukhuset sade läkaren, att hade jag inte kommit in i tid, då hade det snabbt kunna gå åt andra hållet. Då förstod jag magnituden i det här. Jag kanske har trott att jag var odödlig, men det blev en tankeställare. Man kan väl säga att den bubblan jag levt i sprack lite nu.

Hur har livet varit sedan det här hände?  
– Det här hände 18 oktober, jag har inte gjort ett skit sedan dess egentligen. Jag har tagit någon kort promenad, testat lite. Men jag har tagit det väldigt lugnt, som läkarna sagt åt mig att göra. 

– Nu är jag i alla fall på rätt väg. Jag är kanske 15-20 procent från att kunna gå normalt. Så det går åt rätt håll. För några veckor sedan var det värre, jag blev nästan kallsvettig bara av att gå en promenad på 50 meter. Nu i dag känns det mycket bättre, jag kan i princip gå normalt.

– Jag har tabletter som jag tar, morfin. Jag ska ta dem i alla fall till efter årsskiftet. Så tar man regelbundna tester, och kollar om något förändras. Än så länge har det varit positivt.

Vad säger de om dina möjligheter att komma tillbaka till fotbollsplanen? 
– Läkaren såg ledsen ut när jag ställde frågan, men det var ändå ganska positivt. Det finns en chans att komma tillbaka men det är väldigt individuellt om det går och hur snabbt det går. Det är några andra, främst nära och kära, som säger att det här är ett tecken: Att nu kanske det är dags att lägga skorna på hyllan och starta din nya tränarkarriär. Men jag vill inte tro på det tecknet ännu. 

– Jag har lite kontakt med Dillan Ismail i Umeå (tidigare lagkamrat i Dalkurd), han är utbildad läkare. Han sade, du ska inte underskatta det här. Du har bra fysisk status, så det kan gå snabbt tillbaka. Men det är inget litet det här, du måste ha respekt för vad som har hänt. 

Är det jobbigt att inte veta varifrån den här blodförgiftningen kom, att du kanske aldrig får reda på det? 
– Den frågan har jag tänkt på varje dag sedan det hände. Jag tror att alla människor får tecken och signaler, om det är ovanifrån eller varifrån det nu kommer. Jag är rädd att jag läser fel på detta tecknet, var det ett tecken på att jag ska lägga skorna på hyllan? 

– Övergången från att vara spelare till "normalt liv", det är hårt för många. Det läser man om hela tiden, spelare som haft svårt att göra den övergången, att inte vara elitspelare längre. Jag tror bara att detta kan göra den övergången lättare för mig. 

Rawez Lawan har kontrakt med Vasalund också över nästa säsong. Han är inställd på att ta sig tillbaka till planen och spela ett sista år.
–  Det är en liten välsignelse i det här, jag är ändå i ett lag som gick upp i superettan och jag har kontrakt över nästa säsong. 

– Nästa år så är det mitt år på planen, jag vill sluta med ett skratt på mina läppar. Sedan kan jag säga till mig själv, att nu Rawez ska du ut i verkligheten, och ta dig an världen. Det spelar ingen roll vad du heter och vad du gjort tidigare, i slutändan har vi alla rött blod, vi är från en och samma källa. 

För Lawan har alltså en plan klar. Han kommer satsa på en tränarkarriär, och han har redan påbörjat CBA Elit, tränarutbildningen för tidigare elitspelare. 
– Det är några tunga namn nu den här klassen (bl a Andreas Isaksson, Johan Elmander och Tobias Hysén), som man har kunnat utbyta lite erfarenheter med, så det har varit kul. Vi har andra modulen nu i slutet av november.  Jag har kunnat göra alla mina uppgifter på sjukhuset, så det har funkat. Vasalund har varit enormt hjälpsamma också, jag har kunnat satsa på det här parallellt. 

– Ur sammanbrott kommer genombrott, jag hoppas att detta året var sammanbrottet som leder till genombrottet. Sedan är jag inte rädd för att lägga skorna på hyllan efter det. Jag vill verkligen bli tränare. Jag tror att allt jag varit med om kommer spela ut fint i mitt ledarskap när det väl är dags.

Jag antar att en sådan här händelse sätter igång enormt mycket tankar om livet i stort… 
– Man har suttit och tänkt mycket. Jag tror såhär: En sådan händelse kan driva dig i två riktningar. Antingen blir man reserverad och försiktig, känner oro, kommer det tillbaka? Eller så blir man orädd. Och jag känner att det har gjort mig orädd. 

– Jag har inte så mycket kontroll på saker och ting här i världen, förutom mina egna tankar. Man kan inte gå runt och kontrollera sådant som är bortom ens kontroll. Men sina tankar kan man kontrollera, och klarar man det så kan man möta världen utan rädsla. 

– Om man nu var så nära andra sidan, då kommer man tillbaka lite orädd tror jag. Jag tror på den högre makten, när min tid är inne så är den inne. Nu var den inte inne ännu. Förhoppningsvis kan jag ha enormt mycket nytta av den här erfarenheten i resten av mitt liv och min karriär. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 15 maj
13:00 Akropolis - Örgryte Superettan
13:30 Burnley - Leeds Premier League
13:30 Rangers - Aberdeen Skottland Premiership
15:00 Brage - Norrby Superettan
15:00 GIF Sundsvall - Vasalund Superettan
15:00 Spezia - Torino Serie A
15:00 Genoa - Atalanta Serie A
15:30 Hertha Berlin - FC Köln Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Union Berlin Bundesliga
15:30 Arminia Bielefeld - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Schalke - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Freiburg - Bayern München Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Stuttgart Bundesliga
16:00 Southampton - Leeds Premier League
17:00 Helsingborg - Öster Superettan
18:00 Juventus - Inter Serie A
18:15 Chelsea - Leicester FA-cupen
19:00 Benfica - Sporting Lissabon Portugisiska ligan
19:00 New York City FC - Toronto FC MLS
20:45 Roma - Lazio Serie A
21:00 Brighton - West Ham Premier League
21:30 Rio Ave - Porto Portugisiska ligan
21:30 LA Galaxy - Austin FC MLS
01:00 Atlanta United - Club de Foot Montreal MLS
01:30 New York Red Bulls - Philadelphia Union MLS
söndag 16 maj
02:00 Minnesota United FC - FC Dallas MLS
03:00 Colorado Rapids - Houston Dynamo MLS
03:30 Real Salt Lake - Nashville SC MLS
04:00 San Jose Earthquakes - Portland Timbers MLS
12:00 Real Madrid - Eibar Spanska ligan, damer
12:30 Fiorentina - Napoli Serie A
13:00 AFC Eskilstuna - Jönköping Superettan
13:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
14:00 Midtjylland - Randers Superligaen
14:00 Ålborg - Horsens Superligaen
14:30 Utrecht - PSV Eindhoven Eredivisie
15:00 Vålerenga - Kristiansund Norge Eliteserien
15:00 Viking - Tromsö Norge Eliteserien
15:00 Piteå - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Benevento - Crotone Serie A
15:00 Sarpsborg - Haugesund Norge Eliteserien
15:00 Udinese - Sampdoria Serie A
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan
15:05 Tottenham - Wolverhampton Premier League
16:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
17:30 West Bromwich - Liverpool Premier League
18:00 Strömsgodset - Lillestrom Norge Eliteserien
18:00 Bodö/Glimt - Rosenborg Norge Eliteserien
18:00 Sandefjord - Mjöndalen Norge Eliteserien
18:00 Parma - Sassuolo Serie A
18:00 AGF Århus - Nordsjälland Superligaen
18:00 Mainz - Borussia Dortmund Bundesliga
18:00 Stabaek - Odd Norge Eliteserien
18:30 Barcelona - Celta Vigo La Liga
18:30 Atletico Madrid - Osasuna La Liga
18:30 Villarreal - Sevilla La Liga
18:30 Valencia - Eibar La Liga
18:30 Real Betis - Huesca La Liga
18:30 Athletic Bilbao - Real Madrid La Liga
18:30 Real Sociedad - Valladolid La Liga
18:30 Getafe - Levante La Liga
18:30 Cadiz - Elche La Liga
18:30 Alaves - Granada La Liga
20:00 Sporting Kansas City - Vancouver Whitecaps MLS
20:00 Everton - Sheffield U Premier League
20:00 Molde - Brann Norge Eliteserien
20:30 RB Leipzig - Wolfsburg Bundesliga
20:45 Milan - Cagliari Serie A
21:00 Paris SG - Reims Ligue 1
21:00 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
21:00 Lille - St Etienne Ligue 1
21:00 Nice - Strasbourg Ligue 1
21:00 Lorient - Metz Ligue 1
21:00 Monaco - Rennes Ligue 1
21:00 Marseille - Angers Ligue 1
21:00 Montpellier - Brest Ligue 1
21:00 Bordeaux - Lens Ligue 1
21:00 Dijon - Nantes Ligue 1
21:00 Nimes - Lyon Ligue 1
22:00 FC Cincinnati - Inter Miami CF MLS
00:00 New England Revolution - Columbus Crew MLS
måndag 17 maj
02:00 DC United - Orlando City SC MLS
03:30 Seattle Sounders FC - Los Angeles FC MLS
18:30 Malmö FF - Kalmar FF Allsvenskan
18:30 Elfsborg - Halmstad Allsvenskan
18:30 Djurgården - Häcken Allsvenskan, damer
18:30 Västerås SK - IFK Värnamo Superettan
18:30 Varberg - Norrköping Allsvenskan
18:30 Östersund - AIK Allsvenskan
18:30 IFK Göteborg - Sirius Allsvenskan
18:30 Mjällby - Häcken Allsvenskan
19:00 Bournemouth - Brentford Championship
19:00 SönderjyskE - Lyngby Superligaen
19:00 Eskilstuna United - Hammarby Allsvenskan, damer
20:45 Verona - Bologna Serie A
21:15 Barnsley - Swansea Championship
tisdag 18 maj
18:30 Degerfors - Örebro Allsvenskan
18:30 Landskrona - Falkenberg Superettan
18:30 GAIS - Trelleborg Superettan
18:30 Linköping - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:00 Southampton - Leeds Premier League
19:00 Oxford United - Blackpool League One
19:00 Manchester U - Fulham Premier League
20:00 Brighton - Manchester City Premier League
20:30 Lazio - Torino Serie A
20:30 Linköping - Kristianstad Allsvenskan, damer
21:15 Chelsea - Leicester Premier League
onsdag 19 maj
19:00 Tottenham - Aston Villa Premier League
19:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
19:00 Everton - Wolverhampton Premier League
19:00 Lincoln City - Sunderland League One
20:00 Stabaek - Odd Norge Eliteserien
20:00 Crystal Palace - Arsenal Premier League
21:15 Paris SG - Monaco Franska Cupen
21:15 West Bromwich - West Ham Premier League
21:15 Burnley - Liverpool Premier League
torsdag 20 maj
18:30 Malmö FF - Elfsborg Allsvenskan
20:00 Chelsea - Everton FA Cup Women
20:30 Rosenborg - Brann Norge Eliteserien
fredag 21 maj
21:00 Levante - Cadiz La Liga
lördag 22 maj
13:00 Norrby - AFC Eskilstuna Superettan
13:30 Brentford - Bournemouth Championship
14:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Örgryte - GIF Sundsvall Superettan
15:00 AIK - Mjällby Allsvenskan
15:00 Häcken - Eskilstuna United Allsvenskan, damer
15:00 Jönköping - Landskrona Superettan
15:30 Hoffenheim - Hertha Berlin Bundesliga
15:30 Bayern München - Augsburg Bundesliga
15:30 FC Köln - Schalke Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Freiburg Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Union Berlin - RB Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Mainz Bundesliga
15:30 Stuttgart - Arminia Bielefeld Bundesliga
16:00 KIF Örebro - Växjö Allsvenskan, damer
17:30 Östersund - Sirius Allsvenskan
19:30 Swansea - Barnsley Championship
onsdag 21 juli
19:00 Sandefjord - Haugesund Norge Eliteserien
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 7 5 1 1 7 16
2 IFK Norrköping 6 3 2 1 5 11
3 Hammarby IF 7 3 2 2 2 11
4 Malmö FF 6 3 2 1 1 11
5 IF Elfsborg 6 3 1 2 2 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 6 2 4 0 2 10
7 AIK 6 3 1 2 1 10
8 IK Sirius 6 2 2 2 -1 8
9 Mjällby AIF 6 2 2 2 -1 8
10 IFK Göteborg 6 1 4 1 1 7
11 Degerfors IF 6 2 1 3 -1 7
12 Örebro SK 6 2 1 3 -7 7
13 Östersunds FK 6 1 2 3 1 5
14 Halmstads BK 6 1 2 3 -2 5
15 Varbergs BoIS 6 1 1 4 -6 4
16 BK Häcken 6 0 2 4 -4 2

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten