Allmänt

Berättar om sjukdomen som kunde kostat honom livet

ANNONS

Det avfärdades först som diskbråck. Det visade sig vara långt mycket värre. Nu berättar Rawez Lawan om blodförgiftningen som kunde kostat honom livet. 
– Läkaren sade att hade jag inte kommit in till sjukhuset i tid, då hade det snabbt kunna gå åt andra hållet. Då förstod jag magnituden i det här. Jag kanske har trott att jag var odödlig, men det blev en tankeställare, säger Lawan. 

Rawez Lawan skrev inför den här säsongen på för Vasalund i norrettan. En blytung värvning i division 1-sammanhanget - Lawan har ett cv med spel i Danmark (Horsens, Nordsjaelland), allsvenskan med Malmö FF, IFK Norrköping (SM-guld 2015) och han var med och skrev historia med Dalkurd när de avancerade upp i allsvenskan 2017.

Vasalunds säsong har varit en jättesuccé - klart för superettan med tre omgångar kvar, efter en säsong med fantastiska 82 mål på 27 matcher.
För Rawez Lawan tog säsongen slut den 18 oktober, och den gjorde det på ett lika oväntat som otäckt vis.
Nu berättar han för första gången om hur han var nära döden efter en blodförgiftning. Det började som ryggsmärtor:
– Vi hade bortamatch mot IFK Berga. Jag vaknade upp den morgonen och kunde knappt röra mig, det kändes skitkonstigt. Och under dagen blev det bara värre och värre. Jag kunde inte spela matchen men efter att den var slut så tuppade jag av i omklädningsrummet, på grund av smärtan, säger Lawan till FotbollDirekt.se. 

Han fortsätter:
– De får hjälpa mig upp, sedan har vi en bussresa på sju timmar för att komma tillbaka. Fy fan, det var en smärta som inte går att beskriva. Jag satt på bussen och ringde videosamtal, ett sånt här 1177-samtal där man får prata direkt med en läkare. Den här läkaren sade ”det låter som diskbråck”. De hade en läkare på plats under matchen också, han trodde också det var diskbråck. 

– Jag har aldrig varit en människa som berättar hur ont jag har, det är väl någon stolthetsgrej kanske. Men jag trodde verkligen inte på dem när de sade att det var diskbråck, det här var något annat. Det är det värsta jag varit med om smärtmässigt.

Vasalunds buss kommer tillbaka till Stockholm, och i det här läget är Lawan inställd på att komma hem och låta det gå en natt för att se om smärtan skulle lätta. Men han hamnar på sjukhuset, övertalad av sin fru. Han skickas först till ortopeden då man tror att det är ryggproblem. 
– Min fru tvingade mig till akuten, jag sade att vi försöker sova nu så tar vi det imorgon. Men hon övertygar mig, jag kommer in på akuten, de trodde precis som de andra läkarna innan att det var diskbråck.  

Men smärtan övergår då i något annat, mycket mer otäckt.
– Det var en sekvens där på natten där jag bara skakade, de tog tempen och det visade sig att jag hade 40 graders feber. De fick inte kontroll på skakningarna. För första gången i mitt liv jag var orolig. Jag har stor tilltro till högre makter, det som sker, det sker av en anledning. Men här kände jag oro.  

– Jag ser ju på personalen, det är två sjuksköterskor och en läkare som är där, jag ser rädslan i deras ansiktsuttryck. Det är lite som när du sitter på ett flygplan och det blir turbulens - du tittar på flygvärdinnorna, ser de stressade ut? Är det här bara lite turbulens eller är det något mer allvarligt? Försöker läsa av deras ansiktsuttryck. Här fattade jag ju att det var någonting.  

Men skakningarna gav med sig och febern släppte. Och Lawan fick till sist reda på vad det var:
– De hade gjort blodtester och hittat sepsis, blodförgiftning. Jag fick vara där inne på sjukhuset i 12-13 dagar. Det som är lite otäckt är att de visste inte hur jag fått det. Man kan få det från öppna sår, man kan få det från lunginflammation. Men de hade ingen aning om hur jag fått det.

Det låter som att det är väldigt ovanligt, att de inte kan härleda det till någonting? 
– Ja, det är väldigt sällsynt. Jag gör regelbundna provtagningar än idag, men de har fortfarande inte hittat det. 

– När jag skrevs ut från sjukhuset sade läkaren, att hade jag inte kommit in i tid, då hade det snabbt kunna gå åt andra hållet. Då förstod jag magnituden i det här. Jag kanske har trott att jag var odödlig, men det blev en tankeställare. Man kan väl säga att den bubblan jag levt i sprack lite nu.

Hur har livet varit sedan det här hände?  
– Det här hände 18 oktober, jag har inte gjort ett skit sedan dess egentligen. Jag har tagit någon kort promenad, testat lite. Men jag har tagit det väldigt lugnt, som läkarna sagt åt mig att göra. 

– Nu är jag i alla fall på rätt väg. Jag är kanske 15-20 procent från att kunna gå normalt. Så det går åt rätt håll. För några veckor sedan var det värre, jag blev nästan kallsvettig bara av att gå en promenad på 50 meter. Nu i dag känns det mycket bättre, jag kan i princip gå normalt.

– Jag har tabletter som jag tar, morfin. Jag ska ta dem i alla fall till efter årsskiftet. Så tar man regelbundna tester, och kollar om något förändras. Än så länge har det varit positivt.

Vad säger de om dina möjligheter att komma tillbaka till fotbollsplanen? 
– Läkaren såg ledsen ut när jag ställde frågan, men det var ändå ganska positivt. Det finns en chans att komma tillbaka men det är väldigt individuellt om det går och hur snabbt det går. Det är några andra, främst nära och kära, som säger att det här är ett tecken: Att nu kanske det är dags att lägga skorna på hyllan och starta din nya tränarkarriär. Men jag vill inte tro på det tecknet ännu. 

– Jag har lite kontakt med Dillan Ismail i Umeå (tidigare lagkamrat i Dalkurd), han är utbildad läkare. Han sade, du ska inte underskatta det här. Du har bra fysisk status, så det kan gå snabbt tillbaka. Men det är inget litet det här, du måste ha respekt för vad som har hänt. 

Är det jobbigt att inte veta varifrån den här blodförgiftningen kom, att du kanske aldrig får reda på det? 
– Den frågan har jag tänkt på varje dag sedan det hände. Jag tror att alla människor får tecken och signaler, om det är ovanifrån eller varifrån det nu kommer. Jag är rädd att jag läser fel på detta tecknet, var det ett tecken på att jag ska lägga skorna på hyllan? 

– Övergången från att vara spelare till "normalt liv", det är hårt för många. Det läser man om hela tiden, spelare som haft svårt att göra den övergången, att inte vara elitspelare längre. Jag tror bara att detta kan göra den övergången lättare för mig. 

Rawez Lawan har kontrakt med Vasalund också över nästa säsong. Han är inställd på att ta sig tillbaka till planen och spela ett sista år.
–  Det är en liten välsignelse i det här, jag är ändå i ett lag som gick upp i superettan och jag har kontrakt över nästa säsong. 

– Nästa år så är det mitt år på planen, jag vill sluta med ett skratt på mina läppar. Sedan kan jag säga till mig själv, att nu Rawez ska du ut i verkligheten, och ta dig an världen. Det spelar ingen roll vad du heter och vad du gjort tidigare, i slutändan har vi alla rött blod, vi är från en och samma källa. 

För Lawan har alltså en plan klar. Han kommer satsa på en tränarkarriär, och han har redan påbörjat CBA Elit, tränarutbildningen för tidigare elitspelare. 
– Det är några tunga namn nu den här klassen (bl a Andreas Isaksson, Johan Elmander och Tobias Hysén), som man har kunnat utbyta lite erfarenheter med, så det har varit kul. Vi har andra modulen nu i slutet av november.  Jag har kunnat göra alla mina uppgifter på sjukhuset, så det har funkat. Vasalund har varit enormt hjälpsamma också, jag har kunnat satsa på det här parallellt. 

– Ur sammanbrott kommer genombrott, jag hoppas att detta året var sammanbrottet som leder till genombrottet. Sedan är jag inte rädd för att lägga skorna på hyllan efter det. Jag vill verkligen bli tränare. Jag tror att allt jag varit med om kommer spela ut fint i mitt ledarskap när det väl är dags.

Jag antar att en sådan här händelse sätter igång enormt mycket tankar om livet i stort… 
– Man har suttit och tänkt mycket. Jag tror såhär: En sådan händelse kan driva dig i två riktningar. Antingen blir man reserverad och försiktig, känner oro, kommer det tillbaka? Eller så blir man orädd. Och jag känner att det har gjort mig orädd. 

– Jag har inte så mycket kontroll på saker och ting här i världen, förutom mina egna tankar. Man kan inte gå runt och kontrollera sådant som är bortom ens kontroll. Men sina tankar kan man kontrollera, och klarar man det så kan man möta världen utan rädsla. 

– Om man nu var så nära andra sidan, då kommer man tillbaka lite orädd tror jag. Jag tror på den högre makten, när min tid är inne så är den inne. Nu var den inte inne ännu. Förhoppningsvis kan jag ha enormt mycket nytta av den här erfarenheten i resten av mitt liv och min karriär. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15