Allsvenskan

Bajen-tränaren ser ny framgångsfaktor: "Alltid haft den ambitionen"

ANNONS

Hammarby tog en urstark seger med 1-0 i cupderbyt mot Djurgården. De grönvita spelarna fick ägna sig åt att försvara under stora delar av matchen, och tröttheten efter coronautbrottet var påtaglig. 

Men med bara ett par dagar kvar till den allsvenska premiären - borta mot Malmö FF - menar Joachim Björklund att laget inte kan skylla på utmattning. Däremot kan lagets nya flexibilitet komma väl till användning. 

– Mot Malmö kommer det inte finnas några ursäkter. Men vi kommer säkert behöva vara duktiga på att försvara oss lågt under delar av matchen, säger Björklund till FotbollDirekt.

Derbyseger mot rivalerna Djurgården och säkrad plats i cupfinalen den 30 maj. Påsken hade knappast kunna bli bättre för Hammarby, som återhämtat sig från det tunga coronautbrottet.

– Det är ju fantastiskt. Det är det vi pratat om sedan vi tog över för drygt tre år sedan. Att klubben ska utvecklas och vara med och fightas om titlar. Och det finns bara två titlar i Sverige. Både 2018 och framför allt 2019 var vi med länge och fightades om det allsvenska guldet. Nu är det första gången vi gått såhär långt i cupen. Dels har vi chansen att vinna en titel, men också chansen att spela i Europa, säger Hammarbys assisterande tränare Joachim Björklund.

Semifinalen och derbyt i söndags hade något ovanliga förutsättningar. Bajen hade spelat 120 minuter bara några dagar tidigare mot Trelleborg, och det fanns en stor osäkerhet över spelarnas fysiska status. Nu menar Björklund att laget är på rätt väg.

– Det blir bättre och bättre. Vi tar steg hela tiden. Plus att vi har ett gäng som inte var tillgängliga, Abbe (Khalili) och Richard (Magyar) ansluter den här veckan. Plus att de som varit skadade börjar träna med oss. Jag tänker framför allt på Aimar (Sher) och Dennis Widgren. Fysiskt blir det bättre och bättre, vi får fler spelare tillbaka. Så det ska bli kul att sätta igång nu, säger Björklund.

Efter en pigg inledning från Bajens sida tog även laget ledningen med 1-0, men därefter väntade en lång kamp mot klockan. Djurgården hade i princip allt bollinnehav och man träffade dessutom målramen fyra gånger. Joachim Björklund menar dock att var förvånad över hur matchbilden såg ut.

– Vi hade hoppats att vi skulle orka ännu längre. Det blev väl någon sorts kombination av att man helt plötsligt hade ett resultat att spela på, med 1-0, plus att vi var fysiskt trötta. Ponera att det stod 0-0 hade matchbilden förhoppningsvis varit lite jämnare lite längre. Men det var något vi var förberedda på. Vi hade snackat och tränat på det, att vi kommer nog i perioder behöva ligga lite lägre än vad vi är vana vid. Och i slutändan löser vi det på ett bra sätt, så det är bra gjort av killarna, säger Björklund och fortsätter:

– Man blir oerhört stolt över att vi löste det. Sen är det inget snack om att Djurgården dominerar under de absolut största delarna av matchen. Men det var vi beredda på sedan innan. Vi mötte ett bra lag och hade inte optimala förutsättningar för uppladdning. Men killarna fightas på och då skapar man sin egen tur. Vi tryckte väldigt hårt inför matchen att så länge vi jobbar i 90 minuter kommer vi ge oss en chans. 

Segern innebär att Bajen redan nu plockat två derbyvinster under 2021. Den första kom efter 3-2 mot AIK. Björklund tycker knappast att derbyna är som vilka matcher som helst.

– Just de här var ju inte två i mängden, i och med att den ena var en avgörande match i gruppspelet och den andra var en semifinal. Det hade inte spelat så stor roll vem man hade mött, det hade varit oerhört viktiga matcher ändå. När det gäller ligan är ju inte derbyn matcher i mängden, det är omöjligt att det blir så. Även om det är tre poäng som delas ut, säger han och fortsätter:

– Nummer ett är det oftast sexpoängsmatcher i och med att man allt som oftast möter en toppkonkurrent. Sen vet vi hur mycket det betyder för supportrar att vinna derbyn, därför blir det viktigt för oss också. I slutändan är det ju supportrarna som är klubben, vi andra är utbytbara. Det är inte så att man verkar som spelare eller ledare i Bajen i 50 år, det är svårt. Däremot kan man vara supporter i 50 år. Och är det extra viktigt för dem, blir det per automatik extra viktigt för oss också.

Bajentränaren lägger dock in en liten brasklapp:

– Sen kan man säga att det är tre pinnar som i alla matcher. Djurgården bevisade 2019 att man kan till och med vinna allsvenskan även om man förlorar fyra derbyn. Men jag tycker att det är lite extra viktigt, definitivt.

Hammarby har historiskt sett, och inte minst sedan Stefan Billborn tog över, förknippats med offensiv fotboll. När Bajen gjort något bra har det ofta pekats på offensiva aktioner, men det är inte sällan som det funnits brister i defensiven. Frågan är ifall Bajen kan visa upp ett annat sätt att spela på i år?

– Vi har faktiskt haft den ambitionen alla år vi varit här. Grundspelet är på något sätt ganska högt, vi vågar ta risker både offensivt och defensivt. Men det har hela tiden varit en grundtanke att vi ska kunna vara lite mer flexibla. Så att vi kan välja, dels hur matchbilden ser ut och dels hur mycket vi orkar. Matchen senast var åtminstone ett kvitto att vi är på rätt väg, säger Björklund.

Vad säger du om Fjóluson och Outtaras insatser i derbyt?

– De gör det oerhört bra, bägge två. Det är väl ingen överraskning att Jon är en klasspelare, det visste vi när vi tog in honom. Han är en ledare på plan, både genom sitt spel och sitt uppträdande.

– Aziz fick vi slänga in i hetluften i kvartsfinalen mot Trelleborg, och efter den insatsen valde vi att starta med honom i semifinalen. Och han gör det oerhört bra. Jag ska inte säga att det var en överraskning, men det var ändå hans första två tävlingsmatcher för oss. Så det är oerhört glädjande och det bevisar också att det här talangprojektet som vi kört några år nu funkar. Båda två gör dessutom att det blir tuff konkurrens. Både Fenger och Magyar är jätteduktiga spelare som kan spela där, men det ger oss lite flexibilitet som i den här matchen när vi kunde flytta upp Fenger på mittfältet.

Har Aziz haft en spikrak utveckling eller kunde han till och med tagit en plats i fjol?

– I fjol var det aldrig aktuellt i och med att han var skriven i Frej. För hans utveckling var det bäst att köra alla matcher där. Sen om han hade kunnat spela för oss redan förra året är mycket möjligt, men då hade vi dessutom ett par mittbackar till. Så det känns som att vi gjorde rätt både i fjol och i år när vi disponerar truppen som vi gjort.

Förra året blev inte riktigt som någon i Hammarby hoppats på. Med sikte på guldstrid slutade till sist laget på en åttondeplats. Joachim Björklund är tydlig när han beskriver vad som ska känneteckna laget mest i år:

– Hårt jobb. Det är något vi tryckt på kanske allra mest under för-och cupsäsongen. Om vi då jämför med i fjol, det är ingen hemlighet att vi var besvikna med hur den säsongen såg ut. Hårt jobb och även när vi kanske inte har vår bästa dag att vi ska vara svåra att slå. Sen har det offensiva spelet funnits också, det är inte direkt så det varit måltorka i matcherna vi spelat. Lite finess a la Bajen 2018 & 2019 är jag övertygad att vi kommer hitta om vi jobbar tillräckligt hårt, säger han.

Nu väntar Malmö i premiären, hur känns det?

– Det ska bli kul. Vi är givetvis medvetna om att det är tuffast möjliga motstånd i första matchen. Men förr eller senare måste man möta Malmö borta, och för oss känns det som att det rimligtvis inte borde vara en nackdel att det är i premiären.

Finns det en risk att det blir en liknande matchbild som i semifinalen?

– Jag hoppas verkligen vi är lite piggare än vad vi var mot Djurgården. Så att vi kan välja lite mer själva sättet vi ska spela på. Mot Djurgården hade vi en ambition att hålla upp spelet längre än vad vi gjorde. Mot Malmö kommer det inte finnas några ursäkter. Killarna blir piggare och piggare, vi har ordentlig återhämtning mellan matcherna. Riktigt så lågt hoppas jag inte att vi står i 70 minuter mot Malmö. Men vi kommer säkert behöva vara duktiga på att försvara oss lågt under delar av matchen i alla fall.


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3