Allsvenskan

Pelle Olsson om skrällen - lyckades stänga ner helt

ANNONS

Förväntningarna på BK Häcken har skruvats upp under vintern och en del har till och med tippat laget som slutsegrare. Men redan i premiären åkte Hisingelaget på en smäll - av erfarna och tunga nykomlingen Halmstads BK.

Mannen bakom HBK:s taktiska triumf? Klubbens nya analytiker, Pelle Olsson.

– Det finns en del rutin som är bra att luta sig mot, det kan man säga, säger Olsson till FotbollDirekt. 

Nykomlingen Halmstad fick en drömstart i sin allsvenska återkomst. 1-0-seger mot topptippade Häcken.

– Det var en bra seger. Det var bra att spräcka alla tänkbara nollor vad de gäller de positiva delarna, alltså poängnollan och målnollan. Då behöver det inte bli något fokus på det. Då vet vi, att vi gjort mål i Allsvenskan och vunnit en match i Allsvenskan. Nu tar vi oss an en ny match, så det känns bra, säger Pelle Olsson.

Pelle Olsson är tillbaka i Allsvenskan igen. Senast han var aktiv i högstaserien var 2017, då 57-åringen tränade AFC Eskilstuna. Nu jobbar han dock inte längre som huvudtränare, istället har han fått rollen som analytiker.

– Jag ser mig som en del i tränarteamet, där huvuduppdraget är att analysera motståndare och våra egna matcher. Men jag är med på alla träningar, ute på planen och håller i övningar. Jag är aktiv som en fotbollstränare helt enkelt, säger Olsson och fortsätter:

– Men det är Magnus (Haglund) som är chefstränare, och mitt huvuduppdrag är analysdelen. Vi är ju fem tränare som jobbar med laget hela tiden, det är så det fungerar i nästan alla klubbar. Sen vilken titel man har, det är som det är med det.

Med över 15 år som huvudtränare i Gefle, två och en halv säsong i Djurgården och ett par andra uppdrag som assisterande tränare, har Pelle Olsson samlat på sig mycket erfarenhet genom åren. Men vad var det egentligen som lockade med uppdraget i Halmstad?

– Jag har ju varit i Sandviken de senaste tre åren, och där har jag jobbat med semi-professionella spelare. De kommer direkt från jobbet till träningen vid fyra-tiden. Det som lockade var att få jobba med spelare på heltid igen, att få mer tid att lägga på det. 

– Det som gjorde det hela möjligt var att Reine (Almqvist) ville sluta. Magnus och jag har känt varandra länge och pratat om att någon gång jobba ihop, och då öppnades den möjligheten nu när HBK gått upp. Så det är kul att vara tillbaka i allsvensk miljö, men framför allt att jobba med heltidsspelare, säger Olsson.

Siktar du på att arbeta som huvudtränare någon gång i framtiden igen?

– Det är ärligt talat inget jag funderar på. Det är en ny generation tränare nu. Roland Nilsson är den äldste tränaren i Allsvenskan och han är lite yngre än mig. Han är född samma år i och för sig. Han är den äldste, så man ser att det varit en sån trend i Allsvenskan. 

– Det är kanske inte så ute i Europa och internationellt med så unga tränarstaber. Men här i Sverige är det ju det. Så det vet jag inte om det är möjligt att komma tillbaka till den rollen. Men jag trivs väldigt bra i den här rollen nu, så jag har inte tänkt på nästa steg på det sättet. Nu tänker jag hur vi ska försöka vinna mot Sirius på söndag, det är mitt mål med tillvaron.

Stirrar svenska klubbar sig blinda på unga och så kallade spännande tränare?

– Jag har ingen åsikt om det, på det sättet. Varje klubb äger sin väg på något sätt. Och det där förändras ju med tiden, men just nu har det varit så. Men jag har inga synpunkter att det är så. Erfarenhet, som vårt lag innehåller både i ledarstaben och på planen, ser vi som något positivt i alla fall.

Pelle Olsson överdriver inte när han säger att Halmstad BK har många personer med mycket erfarenhet. Han själv och Magnus Haglund är två meriterade tränare, och på planen finns spelare som Mikael Boman, Marcus Antonsson och Joseph Baffo. Men självklart finns det en spelare som sticker ut i den bemärkelsen - Andreas "Ante" Johansson.

– "Ante" är ju en fantastiskt duktig fotbollsspelare. Sen är han en fantastiskt bra person, så han är verkligen en ledarfigur i sin lagkaptensroll. Så det är klart han är jätteviktig för laget på alla sätt. Och det visar han igår också, han gjorde ett bra jobb mot en av seriens bästa forwards som Jeremejeff ändå är, säger Pelle Olsson.

Ni är en ovanlig nykomling på det sättet att ni har mycket erfarenhet, vad tror du det betyder?

– Det är svårt att säga. I HBK generellt finns en hunger att bli ett allsvenskt etablerat lag igen. De två senaste gångerna har slutat med att man åkt ut. Det betyder att det verkligen finns en kraft i att HBK ska bli kvar i Allsvenskan. Spelarna kommer från olika karriärlägen allihopa. Vi har en del unga spelare och en del äldre spelare. Det var Antonsson som spelade i högstaligan förra året, de andra är antingen tillbaka eller nya i Allsvenskan. Det finns en del rutin som är bra att luta sig mot, det kan man säga. 

Olsson har under majoriteten av sin tränarkarriär arbetat i "mindre" fotbollsklubbar i Sverige, som inte haft lika stor medial uppmärksamhet. Men mellan 2014 och 2016 var han verksam i en miljö som drog åt sig lite mer rubriker, nämligen Djurgården. Tränaren fick dock sparken under sitt sista år efter att stockholmsklubben hamnat i en bottenstrid. Men rampljuset och den mediala uppmärksamheten har aldrig varit det Pelle Olsson eftersträvat.

– Själva uppmärksamheten och rubrikerna är ju inte anledningen till att man jobbar som fotbollstränare, jag gör inte det i alla fall. Jag jobbar som tränare för att förbereda laget och genomföra matcherna på bästa sätt, det är ju det som är det roliga. Det är klart av de klubbar jag varit är min tid i Djurgården den tid som varit mest uppmärksammad på alla sätt och vis. Men jobbet i vardagen är ju snarlik oavsett vilken klubb man är i. 

Det blev ju ett tråkigt slut i Djurgården, hur känner du att ditt eftermäle i klubben varit? Har du fått tillräckligt med kredd?

– Haha, det har jag faktiskt ingen synpunkt på över huvud taget. Det känns som så jäkla längesen nu. Det har spelats så många fotbollsmatcher sedan dess, jag har inte funderat över det. Jag hade en bra tid i Djurgården, men fick ett tråkigt slut som du säger. Så är fotbollen, det går inte alltid uppåt. Efter några stadiga säsonger gick det ner i en period, så då blev det den konsekvensen som det blev. Men min tid i Djurgården var väldigt bra, och jag trivdes verkligen jättebra i Djurgården, och jag har väldigt många goda vänner kvar i klubben.

Det blev som sagt en seger i premiären för HBK. Inhopparen Mikael Boman avgjorde med ett sent mål i den 84:e minuten, och hemmalaget stängde ner Häckens offensiv.

– Det var ju en tät match, inte så mycket målchanser. Det var en hel del dueller. Gräs och tidigt på säsongen, så det syntes väl lite grann. Men jag tycker vi gjorde en bra match, både försvarsmässigt, men framför allt att vi visade beslutsamhet även i det individuella försvaret. Kom ut med bollen lite mer än vad vi gjort tidigare under säsongen, säger Olsson.

Hur hanterade ni Häckens styrkor?

– Jag tycker vi klarade det ganska bra. Våra mittbackar gjorde ett väldigt bra jobb mot Jeremejeff, det var en av nycklarna. Sen var hela backlinjen uppmärksamma på djupledsspelet runt Jeremejeff, med Leo Bengtsson, Youseff, Traore och även Heintz. De spelar väldigt mycket upp på, och runt Jeremejeff och de andra spelarna är redo att gå i djupled. Så det hanterar backlinjen väldigt bra, säger han och fortsätter:

– Allt eftersom fick vi en del goda egna intentioner i anfallsspelet också. Målet var jättefint. Det var bra bemanning i straffområdet, Antonsson gjorde ett bra jobb vid första stolpen och Tot Wikström gick in emellan på ett bra sätt. Så det var bra löpningar in i straffområdet.

Vad ska man kunna förvänta sig av HBK i fortsättningen av säsongen?

– Att vi är svårslagna. Och att vi kommer jobba jäkligt hårt. Sen siktar vi på att vinna en plats till Allsvenskan 2022 också. Och ta steg för varje vecka som går, och bli lite bättre. Den delen är vi inne i nu.


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3