Mattias Mitku och Kofi Asare till vänster. Victor Säfsten till höger. Foto: Bildbyrån.

Försvarar Djurgårdens akademi: "Har regelbundet lyft upp spelare"

Djurgården tappade nyligen den talangfulle försvararen Victor Säfsten, 17, till IF Sylvia.

Hur kommer det egentligen sig att en ungdomslandslagsman lämnar Stockholmsklubben för att skriva på för en klubb i Ettan Norra? Och hur mår Djurgårdens akademi i stort?

FotbollDirekt har pratat med Christian Krigström Gentile, som är akademichef i Djurgården.

– Vi har regelbundet lyft upp spelare till herrtruppen, säger Gentile.

Samtidigt som Djurgården allt mer etablerat sig som ett allsvenskt topplag de senaste åren har klubbens akademi emellertid fått kritik.

Tittar man på förra årets A-trupp hade Jacob Widell Zetterström (23), Tommi Vaiho (33), Elliot Käck (32), Melker Jonsson (19), Mattias Mitku (20) och Linus Tagesson (19) ett förflutet i Djurgårdens ungdomslag.

De tre sistnämnda fick dock inte göra några framträdanden i allsvenskan förra året. 

Kritiker menar att Stockholmsklubben inte är tillräckligt bra på att ge sina egna och unga spelare chansen.

Nyligen aktualiserades frågan ytterligare, då 17-årige Victor Säfsten lämnade föreningen för IF Sylvia i Ettan Norra. Försvararen är född 2004 och har gjort starka insatser för det svenska P17-landslaget.

FotbollDirekt har pratat med Djurgårdens akademichef, Christian Krigström Gentile, som ger sin syn på att talangen lämnat föreningen.

– Det är ju en kille som utvecklats regelbundet i tre år. Han kom till oss från BP för tre år sedan, och han har utvecklats konstant. Senaste året har han verkligen tagit kliv. Han har fått träna med vårt herrlag, spelat U21-matcher och fått göra debut i landslagssammanhang, säger Gentile och fortsätter:

– Så det är klart att vi ville behålla honom. Men när spelare kommer upp i den åldern måste de alltid göra ett val utifrån möjligheterna som finns. Vi berättade såklart vad vi kunde erbjuda och vad vår plan var, sen får andra klubbar göra samma sak, så länge spelaren inte har ett avtal. Och det hade inte han. Men han hade säkert fått ett avtal om inte allt för lång framtid, om han hade varit kvar.

Är det Bosse Andersson (sportchef) som skulle lagt fram ett sådant avtal, eller är det ditt ansvar?

– Det är ju jag och Bosse Andersson tillsammans. Vi pratar om vilka spelare som kommit långt, framför allt i den åldern, då de är nära U21-och herrlag. Då måste Bosse såklart veta vilka spelare vi lyfter fram, och så får vi prata om det.

Var det på tal att ge Säfsten ett kontrakt för att sedan låna ut honom?

– Både ja och nej. Vi upplevde att vi hade en plan för honom, men det här gick ganska snabbt ska sägas. Vi var tvungna att presentera den planen vi hade, och då var första steget att se till så att han får ett avtal, och sedan kan man börja prata om det andra. 

– Nu hade han två år kvar som ungdomsspelare. När man börjar närma sig sista året som junior börjar vi titta på lösningar om huruvida spelaren ska bli utlånad eller liknande. Och det kan vara en förberedelse för att spela i vårt A-lag.

Hur ser du på övriga talanger som ska ta sig från Djurgårdens ungdomslag till A-laget? Och hur tycker du utvecklingen varit?

– Vi har regelbundet lyft upp spelare och gett dessa möjligheter för att träna och vara med i herrtruppen. Så länge jag varit med i min roll, sedan 2017. Jag tror att åtta spelare lyfts fram till A-laget under den tiden.

– Sedan är nästa steg att ta en trupplats och fastna där. Och det får man jobba vidare med. Vi tar både steg med spelarna och organisatoriskt, för att det ska bli en lättare brygga. Det gäller ju för alla klubbar. 

Vad tycker du den största utmaningen är för U19-spelare att ta sig in i en A-lagsmiljö?

– Det man brukar se är framför allt hastigheten i aktioner och fysiken. Det brukar vara de två delarna. Det är sällan man har båda delarna. Om man har det är man ju redo.

– Att lära sig att spela på en seniorfotbollsnivå, det kräver en hel del av spelarna. Det märker man med spelarna som roterar regelbundet med herrlaget, vilket trötthetsnivå som spelarna upplever. Som med allting måste det få ta lite tid.

Jobbar ni mycket med att era ungdomslag ska spela på ett liknande sätt som A-laget?

– Ja, det tycker jag. Men mer att det sammanfaller med vårt sätt att se på fotboll. För att driva en akademi och utveckla spelare blir det ofta svårt att förhålla sig till ett herrlag, där det kanske händer saker snabbare. Vi ska inte behöva bygga om akademin om det händer något i herrlaget. 

– Vi ser till att vi har ett visst arbetssätt, och sedan justerar vi lite grann. Framför allt med spelarna som närmar sig U19 och U21. Ju längre vi har samma herrlagstränare, desto lättare är det att göra samma sak.

Vad tycker du att ert största utvecklingsområde är, för att fler spelare ska ta sig in i herrlaget?

– Jag tror på att fortsätta arbeta med den här bryggan, för att se hur vi kan hjälpa spelarna. Vi har gjort insatser och vi har Joel Riddez som är vår “transition coach”. Han är dedikerad till att hjälpa spelarna ta nästa steg. I år kommer han vara dedikerad för att hjälpa U19-spelare in i seniorfotbollen.

– Den delen kan man alltid spetsa till ytterligare. Sedan handlar det om att försöka få in fler spelare som kommit längre i sin utveckling. Och det ser vi också, när man tittar på spelare som befinner sig i landslagssammanhang, hur många som provtränat med internationella klubbar och så vidare.

– Jämför man 2017 med 2021 så ser vi fler spelare som varit i de sammanhangen, om man kollar på spelarna från 15 till 19 års ålder. 

TV: Allsvenskans bästa spelare 2021:

Matchrapporter: Djurgården tog kommandot från start mot Malmö Elfsborg och Djurgården kryssade i mållös match Djurgården lyfte sig i andra och fixade kryss hemma mot Helsingborg Djurgården segrade mot Sirius på hemmaplan 1–0-seger för AIK mot Djurgården – Nicolas Stefanelli matchhjälte

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 18 maj
19:00 Utsikten - Landskrona Superettan
19:00 Västerås SK - Jönköping Superettan
19:00 Skövde AIK - Örebro Superettan
19:00 Örgryte - Trelleborg Superettan
20:45 Northampton - Mansfield League Two
21:00 Eintracht Frankfurt - Rangers UEFA Europa League
torsdag 19 maj
19:00 Brommapojkarna - Östersund Superettan
19:00 Brage - Dalkurd Superettan
19:00 Öster - Halmstad Superettan
19:00 AFC Eskilstuna - Norrby Superettan
20:30 Hertha Berlin - Hamburg Bundesliga
20:45 Everton - Crystal Palace Premier League
20:45 Port Vale - Swindon League Two
21:00 Chelsea - Leicester Premier League
21:00 Aston Villa - Burnley Premier League
fredag 20 maj
15:30 Portugal U17 - Sverige U17 Euro U17
18:00 Eskilstuna - Rosengård Allsvenskan, damer
20:45 Torino - Roma Serie A
lördag 21 maj
15:00 AIK - Sirius Allsvenskan
16:00 Rangers - Hearts Skotska cupen
17:00 SönderjyskE - Viborg Superligaen
17:15 Genoa - Bologna Serie A
17:30 Helsingborg - Värnamo Allsvenskan
20:00 Freiburg - RB Leipzig Tyska cupen
20:45 Atalanta - Empoli Serie A
20:45 Fiorentina - Juventus Serie A
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Nantes - St Etienne Ligue 1
21:00 Reims - Nice Ligue 1
21:00 Lorient - Troyes Ligue 1
21:00 Brest - Bordeaux Ligue 1
21:00 Marseille - Strasbourg Ligue 1
21:00 Lens - Monaco Ligue 1
21:00 Lille - Rennes Ligue 1
21:00 Clermont - Lyon Ligue 1
21:00 Paris SG - Metz Ligue 1
21:00 Angers - Montpellier Ligue 1
00:00 FC Cincinnati - New England Revolution MLS
söndag 22 maj
12:30 Spezia - Napoli Serie A
13:00 Dalkurd - Västerås SK Superettan
13:00 Brommapojkarna - Linköping Allsvenskan, damer
13:00 Landskrona - Brage Superettan
15:00 Piteå - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 Elfsborg - Göteborg Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Öster Superettan
15:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Varberg - Degerfors Allsvenskan
17:00 Leicester - Southampton Premier League
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Norwich - Tottenham Premier League
17:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
17:00 Brighton - West Ham Premier League
17:00 Chelsea - Watford Premier League
17:00 Brentford - Leeds Premier League
17:00 Köpenhamn - Ålborg Superligaen
17:00 Midtjylland - Randers Superligaen
17:00 Arsenal - Everton Premier League
17:00 Manchester City - Aston Villa Premier League
17:00 Burnley - Newcastle Premier League
17:30 Kalmar - Djurgården Allsvenskan
17:30 Malmö - Häcken Allsvenskan
18:00 Sassuolo - Milan Serie A
18:00 Inter - Sampdoria Serie A
18:30 Real Sociedad - Atletico Madrid La Liga
18:30 Alaves - Cadiz La Liga
18:30 Elche - Getafe La Liga
18:30 Granada - Espanyol La Liga
18:30 Sevilla - Athletic Bilbao La Liga
18:30 Osasuna - Mallorca La Liga
18:30 Real Madrid - Real Betis La Liga
18:30 Rayo Vallecano - Levante La Liga
18:30 Barcelona - Villarreal La Liga
18:30 Valencia - Celta Vigo La Liga
21:00 Venezia - Cagliari Serie A
21:00 Salernitana - Udinese Serie A
22:00 Montreal - Real Salt Lake MLS
23:00 New York City FC - Chicago Fire MLS
00:00 Inter Miami CF - New York Red Bulls MLS
01:00 FC Dallas - Minnesota United FC MLS
01:30 San Jose Earthquakes - Sporting Kansas City MLS
måndag 23 maj
02:00 Colorado Rapids - Seattle Sounders MLS
02:00 Austin FC - Orlando City SC MLS
02:00 LA Galaxy - Houston Dynamo MLS
04:00 Portland Timbers - Philadelphia Union MLS
19:00 Norrby - Utsikten Superettan
19:00 Djurgården - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 GIF Sundsvall - Mjällby Allsvenskan
19:00 Örebro - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Halmstad - Brommapojkarna Superettan
20:30 Hamburg - Hertha Berlin Bundesliga
tisdag 24 maj
19:00 Östersund - Örgryte Superettan
19:00 Jönköping - Skövde AIK Superettan
onsdag 25 maj
21:00 Roma - Feyenoord UEFA Europa Conference League
torsdag 26 maj
15:00 Hammarby - Malmö Svenska Cupen
18:00 Rosengård - Häcken Svenska Cupen, damer
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 AIK 9 6 1 2 3 19
2 Hammarby IF 8 5 2 1 9 17
3 BK Häcken 8 5 2 1 6 17
4 Djurgårdens IF 9 4 3 2 9 15
5 Malmö FF 9 4 3 2 1 15
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 8 4 2 2 3 14
7 IFK Norrköping 8 4 1 3 5 13
8 IK Sirius 8 4 1 3 -4 13
9 Kalmar FF 8 4 0 4 3 12
10 IF Elfsborg 8 3 2 3 6 11
11 IFK Göteborg 8 3 2 3 1 11
12 Varbergs BoIS 8 2 2 4 -5 8
13 IFK Värnamo 8 1 3 4 -5 6
14 Degerfors IF 8 2 0 6 -12 6
15 Helsingborgs IF 9 1 2 6 -5 5
16 GIF Sundsvall 8 1 0 7 -15 3

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten