Borde läsa på om AIK:s mirakel – galet men inte alls omöjligt

Hoppas Djurgården inspireras av AIK. Patrick Ekwall minns bragden för över 20 år sedan – även den gången var Häcken inblandat.

Kan verkligen Häcken tappa det här nu?
– Ja, det kan de. Det kan alltid hända mycket. Jag minns faktiskt 1998 när Helsingborg ledde serien inför sista säsongen och skulle åka och möte just Häcken som redan var ute ur allsvenskan. De hade redan trillat ur, utan chans att vara kvar.
– Då lyckades Helsingborg inte vinna den matchen. Istället blev AIK svenska mästare, efter 1-0 mot Örgryte.
– Jag tror AIK vann ligan då under Stuart Baxter med typ 18 gjorda mål eller så.
– Då hade ju hela Helsingborg skrudat för fest och trodde att allt var klart. Jag var faktiskt på plats på Råsunda när Alexander Östlund gjorde målet som tog AIK till guldet den gången.

– Men så här – jag tror på Häcken nu för de har sannerligen imponerat. Det talades så mycket om hur tufft schema de har kvar, men de senaste fyra matcherna så har de besegrat AIK, Djurgården och Malmö FF, där emellan Sundsvall också såklart.
– De har imponerat – mittfältet där med Rygaard som är allsvenskans bästa i år. När Jeremejeff inte gör mål och hittar på grejer så har Sadiq kommit in och hittat på grejer.
– De har ett extremt stabilt försvarsspel och de spelar modigt, avslappnat och väldigt, väldigt fin fotboll. Som dessutom varit framgångsrik.
– Så jag tror definitivt att Häcken löser det här.
– Om det nu blir förlust mot Göteborg i derbyt – det är mycket möjligt att det blir så då det är ett mycket taggat IFK Göteborg som ska visa att de är, så att säga störst i stan, vilket de inte är med tanke på tabellen.
– Då kan det ju bli så, om Djurgården vinner sin match mot Norrköping, så ställs man i ett läge som man aldrig varit i förut. 
– För då krävs en seger i det sista mötet som man har mot IFK Norrköping som spelar en liten miniroll i guldstriden här. Det kan ju bli svajigt, men jag tror ju inte det. Men inget är klart förrän det är klart.

– Djurgården är klara för Europa och då är de hemma med sitt mål – inte det stora målet dåra, men likväl ett delmål. De ska ju ta sig an Molde i sin Conference League-grupp.
– Jag tror att det är klart. Men, återigen, ingenting är klart förrän det är klart. Häcken har ändå sannerligen imponerat mer än någon annan under 28 omgångar med endast två förluster.

Vilket lag tar tredje och sista Europaplatsen?
– Kampen om den sista Europaplatsen – iallafall via allsvenskan, för Svenska cupen ger ju en Europaplats också.
– Men tänk att AIK, trots riktigt dåliga resultat den senaste tiden ändå hankar sig kvar. Hammarby, Kalmar FF och AIK kommer det handla om här.
– Hammarby och Kalmar möter ju varandra omgången som kommer också. Det man kan säga är att inget av de här tre lagen har imponerat på senare tid. Sen kan man ju säga att bägge, sätt till senaste omgångarna är på väg neråt, men ändå kvar där uppe för det finns inga lag därefter som har gått rent.
– Jag kan bara säga att det är helt omöjligt att sia om hur det här slutat. Kalmar FF har ju verkligen haft möjligheter. Mjällby på hemmaplan och Sirius – där är två matcher som Kalmar FF borde ha vunnit.
– Många har ju sagt att de har varit överlägsna där, men det säger ju inget. Det är det här som skiljer agnarna från vetet i slutändan. Kalmar FF har imponerat under säsongen, men inte på slutet.
– Nu är det två omgångar kvar och då har de möjligheten. Kommer de att ta den?

– Hammarby samma där. Klart att Elfsborg är en tuff bortamatch, men det märks ju också att Martí Cifuentes, klart att han är en bra tränare, men det märks ju i det här läget att han inte är så rutinerad och det har varit tydligt tycker jag.
– De har också dippat och det kommer nog avgöras mycket mot Kalmar FF på Tele2. Kalmar har sen Sundsvall i avslutningen och Hammarby har Helsingborg. Det bör vara ganska säkra trepoängare för båda.

– Men AIK ser inte ut att ha haft det omöjligt på senare tid med spelschemat, men även de har ju misslyckats. Så det ska bli otroligt spännande att följa just den kampen, för den kommer i slutändan vara värd väldigt mycket.

Degerfors har lämnat kvalplatsen – tankar?
– Ja, vad hände med Degerfors…oj, säger jag bara. Och nu är de med två omgångar kvar inte ens kvar på kvalplats längre, en poäng över Varberg på kvalplatsen. Sundsvall och Helsingborg som ju redan är klara för superettan nästa år.

– Det som är intressant är att lagen som har bytt tränare under säsongen, har ju definitivt inte fått det uppsving som man har velat få på tränarbytena. Snarare tvärtom på sina håll. 
– Tittar man på Malmö FF så har det gått rakt ner. MFF kan alltså sluta nia i allsvenskan, bara en sådan sak – vem såg det innan.
– Sen fanns det kanske folk som ville få till ett tränarbyte och en del som kanske var tvungna till det. Men jag gillar att klubbarna vidhåller vid att man ska bygga långsiktigt och inte bara prata om det.

– Elfsborg är en annan klubb som precis som Degerfors fortsatte på det spåret man trodde på och höll den linjen. För antingen så tror man på linjen, eller inte. Antingen så säger man att man vill jobba långsiktigt, eller så gör man inte det. 
– Det går inte att bara säga det, för det kommer dippar ibland och då får man tro på den linje man valt. Det har Degerfors gjort och det ska de ha all credd för.

– Det blir väldigt tufft för Varberg som möter Malmö FF på hemmaplan. Malmö brukar ha svårt för Varberg och att MFF just nu är inte speciellt bra, jag tror Varberg kan vinna den matchen. 
– Då blir Sirius kanske också inblandade i slutändan. För Sirius tar sig an Varberg i sin sista match och det där poängförsprånget kan ha krympt i slutändan. 
– Det kommer bli ett race i slutändan och kommer bli tajt. Men det är fördel för Degerfors som har hittat en bra form, det kan man inte säga om Varberg.

Matchrapporter: Jacob Ondrejka målskytt när Elfsborg sänkte AIK Amir Al-Ammari matchhjälte för Mjällby mot Djurgården Haris Radetinac matchhjälte för Djurgården borta mot Norrköping Yasin Abbas Ayari och Nicolas Stefanelli avgjorde borta mot Mjällby Eman Markovic matchhjälte för IFK Göteborg hemma mot AIK

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 27 november
11:00 Japan - Costa Rica VM
13:00 Köln - Wolfsburg Bundesliga, damer
13:00 Sundby - Thisted Danska ligan, damer
13:30 Ebbsfleet United - Fleetwood Town FA-cupen
14:00 Belgien - Marocko VM
15:00 Brommapojkarna - Uppsala Allsvenskan, damer
15:00 Bristol Rovers - Boreham FA-cupen
15:00 Burton - Chippenham Town FA-cupen
15:00 Bröndby - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
16:00 Bayern München - Essen Bundesliga, damer
16:15 Newport - Derby County FA-cupen
17:00 Kroatien - Kanada VM
17:00 Köge - Århus Danska ligan, damer
18:00 Ipswich - Buxton FA-cupen
20:00 Spanien - Tyskland VM
måndag 28 november
11:00 Kamerun - Serbien VM
14:00 Sydkorea - Ghana VM
17:00 Brasilien - Schweiz VM
20:00 Portugal - Uruguay VM
21:00 UD Ibiza-Eivissa - Andorra CF LaLiga2
tisdag 29 november
16:00 Ecuador - Senegal VM
16:00 Nederländerna - Qatar VM
20:00 Iran - USA VM
20:00 Wales - England VM
onsdag 30 november
16:00 Tunisien - Frankrike VM
16:00 Australien - Danmark VM
20:00 Saudiarabien - Mexiko VM
20:00 Polen - Argentina VM
21:00 Tenerife - Real Oviedo LaLiga2
torsdag 01 december
16:00 Kroatien - Belgien VM
16:00 Kanada - Marocko VM
20:00 Costa Rica - Tyskland VM
20:00 Japan - Spanien VM
fredag 02 december
16:00 Sydkorea - Portugal VM
16:00 Ghana - Uruguay VM
19:15 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga, damer
20:00 Kamerun - Brasilien VM
20:00 Serbien - Schweiz VM
21:30 Granada - Alaves LaLiga2
lördag 03 december
10:00 Freiburg - Duisburg Bundesliga, damer
13:00 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga, damer
13:30 Manchester Utd - Aston Villa Women’s Super League
13:30 Sunderland - Millwall Championship
13:30 Thisted - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Kolding - Köge Danska ligan, damer
13:30 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Fortuna Hjörring - Sundby Danska ligan, damer
14:30 Inter - Juventus Serie A, damer
18:30 Gijon - Las Palmas LaLiga2
söndag 04 december
13:30 Reading - Tottenham Women’s Super League
13:30 Wycombe - Portsmouth League One
14:30 Milan - Roma Serie A, damer
21:00 Levante - Malaga LaLiga2
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten