ALLSVENSK PREMIÄRHELG

Efter svidande tiden i Djurgården – laddad inför Gais: ”Ett jävla adrenalin”

ANNONS

Succén i Djurgården uteblev – nu är Wilmer Odefalk, 19, redo för en ny säsong med Brommapojkarna.
Och han tror att det är dags för det verkliga genombrottet.
– Det hoppas jag verkligen, säger han i en intervju med FotbollDirekt.

Till helgen drar allsvenskan 2024 äntligen i gång. Klassikermötet IFK Norrköping mot Malmö FF markerar starten på en ny säsong – med nya förväntningar, besvikelser och glädjerus.

På söndag kliver IF Brommapojkarna in i säsongen på allvar, och man gör det borta mot nykomlingarna Gais som är tillbaka i högstaserien efter 12 års frånvaro.

– Jag är jättetaggad. Man har gått och väntat på det här nu i tre-fyra månader så det är skönt att det drar i gång. Men lite nervös är man också, säger Wilmer Odefalk till FotbollDirekt.
BP-talangen utvecklar:
– De (Gais) kommer nog vara nära konkurrenter till oss, så på så sätt blir det en extra viktig match.

När Gais åter är tillbaka i svensk högstafotboll betyder det allsvenskan har fått tillbaka ett av sina orginalklubbar – och ett stort publiklag. Wilmer Odefalk, 19, minns knappt senast Göteborgslaget var ett lag att räkna med. Senast Gais var ett allsvenskt lag var han blott sju år gammal. Men talangen räknar med att det kommer bli ett bra publikdrag på Gamla Ullevi på söndag.

– Man vet att alla som är där kommer att hålla på dem (Gais). Det är klart att man taggar i gång extra när man möter storpublik, det är någonting som händer inom en då.
– Det blir ett jävla adrenalin. Det är kul att spela mot publiklag, det är det, säger han till FD.

Under försäsongen och i cupspelet har Wilmer Odefalk på allvar tagit klivet in i tränarna Olof Mellbergs och Andreas Engelmarks startelva, berättar 19-åringen.

Wilmer Odefalk, BP. Foto: Bildbyrån.

– Vi har tappat många spelare som startade förra året. Då har man fått spela ännu mer, så ja det tycker jag.

Brommapojkarna tappat flera bärande pjäser under vinterfönstret. Spelare som Amadeus Sögaard, Oscar Petersson, Samuel Leach Holm och Zeidane Inoussa har alla lämnat föreningen för lag högre upp i tabellen. In har ersättare som Daleho Irandust, Rasmus Örqvist och Eric Björkander hämtats. Det har pratats om att ruljangsen i spelartruppen har varit för stor, och att BP kommer få svårt att sätta samman laget – något som Odefalk inte håller med om.

– Vi har ett grundspel som är ganska enkelt att komma in i. Det är inte speciellt svårt. Det tar ju så klart lite tid, men spelet är enkelt att komma in i. Alla vet vad de ska göra när de spelar, säger han och fortsätter:

– Sedan får man anpassa sig efter sina egenskaper. Man måste inte spela likadant som någon annan på den positionen gjorde, utan man får anpassa sig efter vad man själv kan göra.

Någon av nyförvärven som har imponerat extra?
– Han har inte varit här så länge, men nya dansken Adam Jakobsen. Jag tror inte att så många vet vem han är. Han ser riktigt bra ut.

Den danske anfallaren, som anslöt till BP från FC Fredericia tidigare i mars, har sällskap av inte mindre en tre landsmän; Frederik Christensen och Kaare Barslund som båda är nya i klubben, och ytterspringaren Alexander Jensen

– Man får köra någon slags svensk-engelska när man pratar med dem. Jag är svag på att förstå danska. Sedan har vi en norsk också, (Torbjørn) Heggem, och jag har ibland svårt att förstå honom också, skrattar Odefalk.

När FotbollDirekt var på plats på allsvenskans upptakträff tidigare i mars var Brommapojkarnas representanter, lagkapten Ludvig Fritzson och tränare Andreas Engelmark eniga i vem som skulle få sitt riktiga genombrott i år:
Wilmer Odefalk, konstaterade båda två.
 Det är något som 19-åringen håller med om.
– Ja, det gör jag.

Det är ditt år i år?
– Det hoppas jag verkligen, säger han med ett stort leende.

Hur stora steg har du tagit under vintern?
– Jag var skadad i ungefär en och en halv månad när vi startade i gång. Jag hade fått en skada på ledigheten, och det var tufft att komma tillbaka. Då fick man vara inne i gymmet, som är astråkigt, berättar han.

– Nu har jag varit med nu under cupspelet, i alla förutom en match. När vi har tappat så många spelare har man fått ta mer ansvar. Jag är kvar från förra året, och jag vet hur vi ska spela. Så jag får ta lite mer ansvar skulle jag säga, där har jag tagit steg.

Även mentalt har talangen tagit steg under försäsongen. För FD berättar han att han har blivit mer säker på sig själv och sin förmåga.

– Jag vill ha ännu mer boll, och vågar gå ned och hämta boll. Det har väl att göra med självförtroende, säger Odefalk.

19-åringen är en offensiv spelare som kan användas på flera olika positioner. I sin korta seniorkarriär har han hunnit med att spelats som ytter på båda kanterna, central offensiv mittfältare samt som ”nia”.

– Jag gillar att vara centralt i plan, säger han och fortsätter: 
– Jag kan tycka att det är kul att spela ytter också, men om jag fick välja skulle jag säga centralt. Det är där jag har spelat i alla mina ungdomsår. Jag skulle säga att jag är mest bekväm centralt i banan.

Lättnaden efter beskedet

Brommapojkarna gjorde en stark insats i gruppspelet av svenska cupen, och vann gruppen före fjolårstrean BK Häcken. I kvartfinalen tog det dock slut, efter en snöplig förlust efter förlängning mot Halmstads BK.

– Jag känner att vi står oss jäkligt bra. Vi har kvar tränarna från förra året, vi har ett grundspel med många som vet vad de ska göra och som känner sig bekväma i det.
Han utvecklar:
– Vi har spetsat till försvarsspelet också. Vi släppte in många mål förra året, så det har vi fokuserat mycket på. Vi har en tränare som är en gammal mittback (Olof Mellberg), och han lägger mycket fokus på det. Det har hjälpt oss jäkligt mycket. Vi känns stabila nu inför allsvenskan.

Under vintern var det länge oklart huruvida Brommapojkarnas tränarduo Olof Mellberg och Andreas Engelmark skulle vara kvar i föreningen. Den tidigare landslagsstjärnan ryktades länge ta över som förbundskapten för herrlandslaget efter Janne Anderssons exit. Efter lång tids spekulation kallade BP till en presskonferens tidigt i januari. Då slog Mellberg själv fast att han stannar i föreningen.

– Jag tyckte att det var jätteskönt. De är jättebra tränare, säger Odefalk.

Andreas Engelmark och Olof Mellberg, tränare i BP. Foto: Bildbyrån.

– När vi skulle dra i gång hade jag ingen aning om vem som skulle dyka upp på Grimsta den första dagen. Det var skönt när man kom till första träningen och såg Olofs bil – jag tycker om honom jättemycket. 

Var det en lättnad?
– Ja, det var det. Det hade varit så jävla mycket snack, och man visste ingenting. Det stod att Olof i princip var klar (för landslaget). Det var en lättnad. Vi har kommit långt i sättet som de vill spela på. Det var jätteviktigt för BP att hålla kvar dem.

”Fotbollen är inte alltid enkel”

Inför fjolårssäsongen lämnade Wilmer Odefalk barndomsklubben BP för drömklubben Djurgårdens IF. Tillsammans med BP-kamraterna Lucas och Theo Bergvall anslöt han i december 2022 till Bosse Anderssons lagbygge – men succén i DIF kom aldrig. Det blev totalt en minuts speltid i blåränderna, ett inhopp i 4–1-förlusten borta mot BK Häcken, och bara ett halvår efter han skrivit på återvände Odefalk till Brommapojkarna.

– Det var kanske lite tidigt. Det var många spelare där på just min position, så det kanske var lite för tidigt och ett lite för stort steg. Men jag tar med mig mycket från det. Träningskulturen som de har är jävligt hård. Jag fick träna mycket, och med bra spelare. Jag har lärt mig mycket av det, berättar han för FD.

Vad är det för lärdomar?
– Fotbollen är inte alltid enkel. Man får motgångar också.

Wilmer Odefalk, DIF. Foto: Bildbyrån.

Men trots den uteblivna succén i Djurgården drömmer han fortfarande om att en dag få en andra chans i sina drömmars klubb.

– Det hade varit jättekul. Kanske inte nu i närmsta tiden, men om man någon gång kommer ut i Europa och ska vända hem – att spela för Djurgården då hade varit jättekul.

Du är Djurgårdare?
– Det stämmer, avslutar han leendes.

TV: 


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 juli
15:00 Argentina - Marocko OS
15:00 Uzbekistan - Spanien OS
17:00 Egypten - Dominikanska republiken OS
17:00 Guinea - Nya Zeeland OS
19:00 Japan - Paraguay OS
19:00 Irak - Ukraina OS
21:00 Mali - Israel OS
21:00 Frankrike - USA OS
torsdag 25 juli
17:00 Spanien - Japan OS damer
17:00 Kanada - Nya Zeeland OS damer
19:00 Nigeria - Brasilien OS damer
19:00 Tyskland - Australien OS damer
19:00 Djurgården - Progres Niedercorn UEFA Europa Conference League
21:00 Frankrike - Colombia OS damer
21:00 USA - Zambia OS damer
fredag 26 juli
19:00 SönderjyskE - Lyngby Superligaen
19:00 Horsens - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Kolding - Hvidovre Danmark Division 1
19:00 Hobro - Esbjerg Danmark Division 1
19:00 Köge - Odense Danmark Division 1
lördag 27 juli
13:00 Roskilde - B 93 Danmark Division 1
13:00 Utsikten - Sandviken Superettan
14:00 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
15:00 Norrköping - Kalmar Allsvenskan
15:00 Östersund - Varberg Superettan
15:00 Argentina - Irak OS
15:00 Dominikanska republiken - Spanien OS
15:00 Degerfors - Skövde AIK Superettan
16:00 Ipswich - Fortuna Düsseldorf Träningsmatch
17:00 Uzbekistan - Egypten OS
17:00 Ukraina - Marocko OS
17:30 Göteborg - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Malmö - Sirius Allsvenskan
19:00 Nya Zeeland - USA OS
19:00 Israel - Paraguay OS
20:00 Halmstad - Värnamo Allsvenskan
21:00 Japan - Mali OS
21:00 Frankrike - Guinea OS
22:00 Chelsea - Celtic Träningsmatch
00:00 Manchester C - Milan Träningsmatch
söndag 28 juli
13:00 Sundsvall - Trelleborg Superettan
15:00 Brage - Örebro Superettan
15:00 Landskrona - Gefle Superettan
16:00 Motherwell - Partick Thistle Skotska Ligacupen
16:30 Elfsborg - Djurgården Allsvenskan
16:30 Häcken - Västerås Allsvenskan
16:30 Hammarby - Mjällby Allsvenskan
17:00 Nya Zeeland - Colombia OS damer
17:00 Brasilien - Japan OS damer
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
19:00 Spanien - Nigeria OS damer
19:00 Australien - Zambia OS damer
21:00 USA - Tyskland OS damer
21:00 Frankrike - Kanada OS damer
måndag 29 juli
19:00 Helsingborg - Öster Superettan
19:00 Örgryte - Oddevold Superettan
19:00 AIK - Gais Allsvenskan
tisdag 30 juli
15:00 Spanien - Egypten OS
15:00 Dominikanska republiken - Uzbekistan OS
17:00 Marocko - Irak OS
17:00 Ukraina - Argentina OS
19:00 USA - Guinea OS
19:00 Nya Zeeland - Frankrike OS
20:45 Klaksvik - Malmö EUROPA: Champions League
21:00 Paraguay - Mali OS
21:00 Israel - Japan OS
01:00 Manchester C - Barcelona Träningsmatch
onsdag 31 juli
07:00 K-League Stars - Tottenham Träningsmatch
17:00 Japan - Nigeria OS damer
17:00 Brasilien - Spanien OS damer
19:00 Australien - USA OS damer
19:00 Zambia - Tyskland OS damer
19:00 Häcken - Dudelange UEFA Europa Conference League
21:00 Nya Zeeland - Frankrike OS damer
21:00 Colombia - Kanada OS damer
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 16 12 2 2 29 38
2 Djurgårdens IF 15 10 1 4 15 31
3 Mjällby AIF 16 9 2 5 7 29
4 IF Elfsborg 16 8 1 7 8 25
5 Hammarby IF 15 8 1 6 7 25
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Gais 15 8 1 6 -1 25
7 BK Häcken 16 7 3 6 1 24
8 AIK 15 6 2 7 -6 20
9 IK Sirius 15 5 3 7 -1 18
10 IFK Värnamo 15 5 3 7 -3 18
11 IF Brommapojkarna 15 4 6 5 -6 18
12 IFK Göteborg 15 5 3 7 -7 18
13 Halmstads BK 15 6 0 9 -8 18
14 Kalmar FF 15 5 1 9 -10 16
15 IFK Norrköping 15 4 2 9 -19 14
16 Västerås SK FK 15 3 3 9 -6 12