Långintervju

Långintervju med Albert Ejupi på Färöarna: "Inte London eller New York"

ANNONS

För en dryg månad sedan skrev Albert Ejupi på ett nytt kontrakt som innebar ett stort äventyr. 
Med naturskön miljö, okej kvalitet på ligan, stark laganda och Europadrömmar flyttade mittfältaren till Klaksvík på Färöarna. 
På tisdag fortsätter deras resa till Champions League – när de ställs mot Malmö FF på Eleda Stadion. 
FotbollDirekt har pratat med mittfältaren om tillvaron på Färöarna, lagets styrkor, mötena med Dudelange, Malmö och stöttningen från fästmön.

Albert Ejupi har lång och gedigen erfarenhet av svensk fotboll. Karriären började i Kristianstad där han är uppvuxen och tog fart i Varberg där han står noterad för 110 tävlingsmatcher. Resan fortsatte sedan i Allsvenskan och Helsingborgs IF, därefter flyttade han till Österrike och TSV Hartberg innan det blev spel i Israel och allra senast danska AC Horsens. När 31-åriga Albert Ejupi lämnade Danmark drömde han om Europaspel och ett äventyr. Det hittade han även då flyttlasset gick till Färöarna och ett KÍ Klaksvík som kvalar till Champions League. 

– Framförallt lockade Europaspelet mig, att de skulle kvala till Champions League. Det lockade mig väldigt mycket faktiskt. Dels var det för att det inte är många som får uppleva det och att jag ville hoppa på ett nytt äventyr som är ganska ovanligt som Färöarna då. Det var det som lockade mig allra mest om man säger så.

Det blev alltså precis det som Albert Ejupi drömde om. Även om naturen är beundrande och storslagen är det fullt fokus på fotbollen och Europaspelet. Det finns inte heller jättemycket annat att göra i en stad där det bor 5000 personer.

– Jag bor i Klaksvík, i ett hus som ligger nära arenan. Det är ju inte London eller New York City, det är ganska litet och nära till allt. Men det funkar liksom, det är lugnt och väldigt fina människor. Som land är det väldigt fin natur och mycket att se på. Det kanske inte är en semester man bokar – varken på sommaren eller vintern – men det är fint att uppleva. 

Bild på Klaksvík, där Albert Ejupi bor. Foto: Wikicommons.

Vad gäller hans nya klubb prioriteras hårt jobb, tajta lagdelar och en färöisk urkraft.

– Det är en väldigt familjär klubb. En klubb som jobbar väldigt hårt både på och utanför planen. Jag tycker att vi har ett bra lag. Nu har vi haft väldigt många skador på startspelare men de är på väg tillbaka. Laget och truppen blir starkare och starkare och vi blir bättre och bättre. Vi jobbar väldigt hårt för varandra och vi vill inte ge en millimeter till motståndarna.  

Hur är nivån på den färöiska ligan? 
– Jag har varit med mot topplagen kan man säga och jag tycker faktiskt att det är ganska bra nivå. Topplagen har en ganska bra nivå i sig. Sedan har jag sett en match mot ett lite sämre lag och där är det kanske inte så bra nivå. De tre-fyra bästa lagen håller ganska hög nivå, jag skulle säga mitten av Allsvenskan kanske, där nere någonstans. Där gör dem det bra, ute i Europa också. Med tanke på hur mycket folk som bor här går fotbollen framåt väldigt mycket, det är ganska så unikt.   

På tal om Europa har Klaksvík och Albert Ejupi inlett årets kval till Champions League genom att slå FC Differdange 03 från Luxemburg med 2-0 över två möten. Hur KÍ tog sig dit? Hårt jobb och en tydlig matchplan.

– På hemmaplan gör vi en ett mål ganska så snabbt (efter 12 minuter). Det var mycket fram och tillbaka, vi hade ganska mycket boll första trettio minuterna. Efter att vi gjorde vårt mål kom de in i matchen och började äga mycket boll. Vi ligger lågt, vi är säkra där och känner oss lugna i försvarsspelet. Så kommer 2-0 i slutet av första halvlek. I den andra halvleken flyttade de upp allt de hade, vi ställde oss lågt, de skapade några halvchanser och någon farlig chans men inte så att det var särskilt nära, säger han och fortsätter: 

– När vi åkte till Luxemburg visste vi att de skulle köra all-in. Vi fick spela smart, ligga lågt och ta de chanser vi fick. Vi vet om att vi är starka i försvarsspelet, är väldigt kompakta och svåra att ta sig igenom. Med det spelet tog vi oss vidare, och nu väntar Malmö. 

Klaksvík – Häcken på Djúpumýra stadion. Foto: Bildbyrån.

Likt förra säsongen har laget från en by med fem tusen invånare tagit sig vidare till Champions Leagues andra kvalomgång. I år hette motståndet Differdange och kom från Luxemburg. Förra året hette de Ferencvaros och kom från Ungern. 

Hur mycket har du koll på Klaksvíks Europaresa förra året? 
– Asså, jag har ju lite koll. Jag vet att de slog ut Häcken och Ferencvaros, det har man ju hört. Man vet lite vad de har gjort tidigare år. 

Hur blev firandet efter vinsten mot Differdange?
– För mig var det första gången jag spelade ett Champions League-kval. Firandet var ganska lugnt, vi var några grabbar i laget som umgicks och lyssnade på lite musik efter matchen. Det gäller att ställa om huvudet och kroppen, nu kommer en betydligt större match. Man är påkopplad ganska tidigt då det är tätt matchande. 

– De andra har ju spelat tidigare. Jag vet inte hur de firade när de slog ut Häcken eller Ferencvaros men jag tror att de firade ganska hårt. De hade ju säkrat gruppspel i Conference League. Då har man ju all rätt att fira. Just nu är vi inte riktigt där än så det blev kanske inte så mycket firande på grund av det. 

Med i Klaksvíkstruppen finns en spelare som sticker ut. Den färöiska högeryttern Arní Frederiksberg som gjorde sex mål på sex kvalmatcher till Champions League förra året och ytterligare två mot Differdange i år. 

– Han är en väldigt duktig fotbollsspelare. Jag har spelat fotboll i väldigt många år men jag skulle säga att han har den absolut bästa vänsterfoten jag har sett. Den är faktiskt helt sjuk. Det är väl hans stora styrka, vänsterfoten, och han är väldigt bra på att använda den. 

Albert Ejupis lagkamrat, Arní Frederiksberg. Foto: Bildbyrån.

Albert Ejupi är inte den enda svensken i Klaksvík. Alexander Berntsson, tidigare i Halmstads BK är den andra. Innan de båda kom till klubben var relationen inget särskilt, nu träffas de däremot ofta utanför fotbollsplanen. 



– Vi har ju mött varandra flera gånger när han spelade i Halmstad så vi visste vilka vi var sedan tidigare. Vi pratade lite innan jag kom hit då han kom till Färöarna lite tidigare. Jag ville kolla läget lite och höra hur det var här och han var väldigt positiv. 

Är det skönt att ha en svensk lagkamrat? 
– Det är klart, det blir en trygghet liksom. Det finns inte så mycket att göra här och de dagarna vi är lediga brukar vi umgås, gå ut och käka, träna eller något annat. Det är alltid skönt att ha honom här.

Lagkamraterna Alexander Berntsson och Albert Ejupi. Skärmdump, X.

Hade det inte varit för Alexander Berntsson hade sannolikt Albert Ejupis tillvaro varit något sämre, framförallt med tanke på att hans fästmö inte befinner sig på Färöarna. 

– Jag är förlovad men hon är inte här. Hon pluggar så just nu har hon fullt upp med sitt. Hon har varit här en gång redan och kommer tillbaka senare i september. 

Hur är det? Jag gissar att det inte är första gången ni inte bor med varandra? 
– Nej, det är det inte. Jag har varit utomlands ett par år nu så det har varit så hela tiden egentligen. Men hon har varit och besökt mig flera gånger överallt och det är jag väldigt tacksam för. Att hon har varit där när det har behövts. Ibland kan det bli ganska ensamt så har hon kommit och träffat mig. Då har det blivit en helt annan grej. Hon har betytt väldigt mycket för mig under min resa. 

Det första av två möten mellan KÍ Klaksvík och Malmö FF spelas i Malmö, på tisdag klockan 19. Returmötet spelas en vecka senare, den 30/7, på Djúpumýra Stadion i Klaksvík. Albert Ejupis kontrakt med KÍ Klaksvík går ut i december. 

Dagens fråga presenteras av bet365

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 05 september
18:00 Azerbajdzjan - Sverige UEFA Nations League - Liga C
20:45 Danmark - Schweiz UEFA Nations League - Liga A
20:45 Serbien - Spanien UEFA Nations League - Liga A
20:45 San Marino - Liechtenstein UEFA Nations League - Liga D
20:45 Belarus - Bulgarien UEFA Nations League - Liga C
20:45 Nordirland - Luxemburg UEFA Nations League - Liga C
20:45 Skottland - Polen UEFA Nations League - Liga A
20:45 Portugal - Kroatien UEFA Nations League - Liga A
20:45 Estland - Slovakien UEFA Nations League - Liga C
fredag 06 september
16:00 Kazakstan - Norge UEFA Nations League - Liga B
18:00 Sverige U21 - Gibraltar U21 U21 EM-kval
18:00 Litauen - Cypern UEFA Nations League - Liga C
20:45 Belgien - Israel UEFA Nations League - Liga A
20:45 Kosovo - Rumänien UEFA Nations League - Liga C
20:45 Wales - Turkiet UEFA Nations League - Liga B
20:45 Island - Montenegro UEFA Nations League - Liga B
20:45 Slovenien - Österrike UEFA Nations League - Liga B
20:45 Rosengård - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
20:45 Frankrike - Italien UEFA Nations League - Liga A
lördag 07 september
13:00 AFC Eskilstuna - Nordic United Ettan norra
13:00 Umeå - Sollentuna Ettan norra
13:00 Tvååker - Rosengård Ettan södra
13:00 Stockholm Inter - Örebro Syrianska Ettan norra
15:00 Häcken - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Färöarna - Nordmakedonien UEFA Nations League - Liga C
16:00 Karlberg - Täby Ettan norra
16:00 Torn - Ljungskile Ettan södra
16:00 Eskilsminne - Oskarshamn Ettan södra
16:00 Ariana - Torslanda Ettan södra
18:00 Armenien - Lettland UEFA Nations League - Liga C
18:00 Irland - England UEFA Nations League - Liga B
18:00 Moldavien - Malta UEFA Nations League - Liga D
18:00 Georgien - Tjeckien UEFA Nations League - Liga B
18:30 Washington - Portland Thorns Women USA NWSL
20:45 Nederländerna - Bosnien Hercegovina UEFA Nations League - Liga A
20:45 Ukraina - Albanien UEFA Nations League - Liga B
20:45 Tyskland - Ungern UEFA Nations League - Liga A
20:45 Grekland - Finland UEFA Nations League - Liga B
söndag 08 september
14:00 Friska Viljor - Stocksund Ettan norra
15:00 Luxemburg - Belarus UEFA Nations League - Liga C
15:00 Hammarby - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Piteå - Trelleborg Allsvenskan, damer
16:00 FBK Karlstad - Karlstad Ettan norra
16:00 Ängelholm - Jönköpings Södra Ettan södra
16:00 Trollhättan - Lund Ettan södra
16:00 Onsala - Olympic Ettan södra
16:00 Assyriska FF - Piteå Ettan norra
16:00 Union Berlin - Leipzig Tyska cupen
18:00 Gibraltar - Liechtenstein UEFA Nations League - Liga D
18:00 Slovakien - Azerbajdzjan UEFA Nations League - Liga C
18:00 Bulgarien - Nordirland UEFA Nations League - Liga C
18:00 Danmark - Serbien UEFA Nations League - Liga A
20:45 Schweiz - Spanien UEFA Nations League - Liga A
20:45 Sverige - Estland UEFA Nations League - Liga C
20:45 Kroatien - Polen UEFA Nations League - Liga A
20:45 Portugal - Skottland UEFA Nations League - Liga A
måndag 09 september
18:00 Cypern - Kosovo UEFA Nations League - Liga C
19:00 Norrby - Falkenberg Ettan södra
19:30 Vasalund - Hammarby TFF Ettan norra
20:45 Frankrike - Belgien UEFA Nations League - Liga A
20:45 Turkiet - Island UEFA Nations League - Liga B
20:45 Rumänien - Litauen UEFA Nations League - Liga C
20:45 Norge - Österrike UEFA Nations League - Liga B
20:45 Montenegro - Wales UEFA Nations League - Liga B
20:45 Israel - Italien UEFA Nations League - Liga A
20:45 Slovenien - Kazakstan UEFA Nations League - Liga B
tisdag 10 september
17:00 Middelfart - Hobro Danska cupen
17:00 Moldavien - San Marino Landskamp
18:00 Lettland - Färöarna UEFA Nations League - Liga C
20:45 Nederländerna - Tyskland UEFA Nations League - Liga A
20:45 Ungern - Bosnien Hercegovina UEFA Nations League - Liga A
20:45 Irland - Grekland UEFA Nations League - Liga B
20:45 Albanien - Georgien UEFA Nations League - Liga B
20:45 Tjeckien - Ukraina UEFA Nations League - Liga B
20:45 Andorra - Malta UEFA Nations League - Liga D
20:45 Nordmakedonien - Armenien UEFA Nations League - Liga C
20:45 England - Finland UEFA Nations League - Liga B
onsdag 11 september
19:00 B 1908 - B93 Danska cupen
torsdag 12 september
21:00 Harrogate Town - Doncaster League Two
fredag 13 september
18:30 Preussen Munster - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Karlsruhe - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Bayern München - Leipzig Bundesliga damer
19:00 Brommapojkarna - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 Ålborg - Lyngby Superligaen
19:00 Roskilde - Hvidovre Danmark Division 1
19:00 Östersund - Helsingborg Superettan
19:00 Landskrona - Öster Superettan
19:00 Trelleborg - Örebro Superettan
19:00 Rosengård - Ariana Ettan södra
19:00 Täby - Stockholm Inter Ettan norra
19:00 Stocksund - Karlberg Ettan norra
20:30 Borussia Dortmund - Heidenheim Bundesliga
21:00 Hull - Sheffield U Championship
lördag 14 september
13:00 Ängelholm - Torn Ettan södra
13:00 Olympic - Tvååker Ettan södra
13:00 Nordic United - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Sollentuna - Assyriska FF Ettan norra
16:00 Lund - Oskarshamn Ettan södra
16:00 Eskilsminne - Trollhättan Ettan södra
16:00 Hammarby TFF - Karlstad Ettan norra
16:00 FBK Karlstad - Vasalund Ettan norra
söndag 15 september
16:00 Falkenberg - Jönköpings Södra Ettan södra
16:00 Ljungskile - Torslanda Ettan södra
16:00 Norrby - Onsala Ettan södra
16:00 AFC Eskilstuna - Umeå Ettan norra
16:30 Örebro Syrianska - Piteå Ettan norra
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 21 15 3 3 34 48
2 Hammarby IF 21 12 3 6 17 39
3 Djurgårdens IF 20 12 2 6 11 38
4 Mjällby AIF 21 11 3 7 6 36
5 AIK 21 11 2 8 -1 35
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 21 10 3 8 10 33
7 Gais 21 10 3 8 0 33
8 BK Häcken 20 9 5 6 7 32
9 IK Sirius 21 9 4 8 4 31
10 IF Brommapojkarna 21 6 8 7 -5 26
11 IFK Norrköping 21 7 3 11 -17 24
12 IFK Göteborg 21 5 6 10 -11 21
13 Halmstads BK 21 7 0 14 -16 21
14 IFK Värnamo 21 5 5 11 -10 20
15 Västerås SK FK 21 5 3 13 -11 18
16 Kalmar FF 21 5 3 13 -18 18